Jurečkovi fandím, podporu v nezaměstnanosti je třeba osekat

V podstatě se jedná o nezasloužený příjem navíc až nezdravě velkoryse nastavený. Lidmi bývá masívně zneužíván a proto je třeba jej výrazně omezit. Jiné cesty není.

Ministři musí šetřit a také škrtat přebytečné výdaje. Jednou z cest je omezení podpory v nezaměstnanosti. K smíchu jsou ti, kteří vládě Petra Fialy vytýkají, že zadlužuje zemi, a přitom chtějí, aby rozhazovala plnými hrstmi. No, u voličů SPD a podobných obskurních spolků, kteří si myslí, že peníze vznikají v bankomatech, to ani nepřekvapuje.

Fandím ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi v jeho úmyslu snížit podpory v nezaměstnanosti. To je rozumný přístup. Není přece možné dotovat cílenou zahálku, což se často děje. Pravdou totiž je, že podmínky pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti jsou v České republice příliš velkoryse nastavené. De facto stačí být v posledních dvou letech zaměstnán pouhých 12 měsíců a je nárok na tyto peníze.

To je špatně. Potíž je v tom, že na podporu v nezaměstnanosti mají právo i ti, kteří skončí v práci na dohodu. Vyslechnut hovor dvou žen v pražské tramvaji. „Tak jsem Dášo skončila v nemocnici na Karláku, dneska se byla hlásit na pracáku, dám si měsíc oraz, a pak nastupuji v nemocnici pod Petřínem.“

Čili vyplácení podpory v nezaměstnanosti by se mělo výrazně omezit. Dostávat by ji měli pouze ti, kteří v práci dostali výpověď, nikoliv ti, kteří skončí na dohodu a pak se jdou zaregistrovat na úřad práce, aby za ně měl kdo platit zdravotní a sociální pojištění a případně ještě dostali podporu. Ta dotyčná dáma z pražské tramvaje totiž není zdaleka jediná, kdo takto postupuje. Takhle to řeší spousta lidí.

Podpora v nezaměstnanosti by proto měla být dávkou v nouzi a neměli by ji dostávat například lidé s velkorysými majetkovými poměry a tučnou sumou na kontech. To se ovšem netýká jen podpor v nezaměstnanosti, ale i ostatních sociálních dávek. které jsou rovněž nezaslouženými bezpracnými příjmy a měli by je dostávat jenom ti skutečně potřební.

Takže ano, jsem pro razantní omezení podpor v nezaměstnanosti, které jsou v současné době špatně nastavené, a dalších sociálních dávek. Stát není a nesmí být zaopatřovací ústav pro vypočítavé a neschopné.

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
1 rok před

Nezlobte se na mě, ale dohodou skončí řada pracovních vztahů, kdy to není ani tak v zájmu zaměstnance. Sám jsem zažil případy kdy na dohodu byl ukončen pracovní poměr pokladním, aby nemusel zaměstnavatel platit odstupné a pokud se jim to nelíbilo, vymyslel si na ně, že měly manko nebo že něco ukradly. Takže paušalizovat tím, co jste zaslechl v tramvaji je velká chyba. Podpora v nezaměstnanosti je po určitou dobu po několik měsíců a se snižujícím procentem. Žádnej systém není dokonalej a vždy se najdou lidé, kteří s tím vydrbou, ale tohle je prostě blbost a ohrožuje ty nejzranitelnější. Většina… Číst vice »

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Dostava snad podporu v nezamestnanost nekdo, kdo cely zivot nepracoval,ac zdrav?
Platime to z vyplaty ve vsech vyvinutych zemich.

Last edited 1 rok před by Jara Rankova
Alejandro Azamedo
1 rok před
Reply to  Jara Rankova

Podporu v nezaměstnanosti dostává tan, kdo v posledních dvou letech alespoň 12 měsíců pracoval. Podporu dostává asi půl roku a klesajícím %. Nejsem si přesně jistý jak to teď je kolik procent apod. je to nějakej čas co jsem se o to zajímal, ale princip je takový. Pokud, ale jedinec celej život nebo roky či desítky let nepracuje a je zdráv, nedostává podporu v nezaměstnanosti. Proto cílení na chornický nefachcenka tím, že se nějak oseká podpora v nezaměstnanosti je úplná blbost.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial