Sexismus jednoho staříka

Má práce na vzniku autobiografické knihy o jednom muži, který zažil až nevídané, postupuje hladce. Vyslechla jsem si další historky z jeho divokého života, tentokrát hlavně příběhy o jeho milostných dobrodružstvích. Jenže je tu  slovník našeho hrdiny. Dnes poněkud nekorektní.

Takže jsem postavená před rozhodnutí, zda nějak obepsat ony výrazy, které nejsem zvyklá používat (poetická duše 🙂 ). Ponechat můžu slůvko prcat, to je i takové libozvučné. Ale co všechny ty pí..i? Nemluvě o jejich detailnějších charakteristikách. To musím uvážit. Kam až v upřímnosti zajdeme. I když se mi právě radikální upřímnost mého pamětníka zamlouvá, tak budu muset být opatrná třeba v uvádění jmen jeho milenek. Nejspíš si vystačím s křestním jménem, nebo snad jméno úplně pozměním a dáme dotyčné nějakou přezdívku? Zvláště těm zlatokopkám, kterého mého hrdinu obrali o majetek.

Ten však průběžně lehce nabyl, díky svému netradičnímu povolání a světoběžnictví, takže i lehce pozbyl. A taky se koruny i měny jiných zemí rychle  protočily, pozemky i dům nabyly jiných vlastníků, starožitnosti jsou dnes kdo ví kde. Po tom nepátrám. Zajímá mě ten příběh. Jedné lidské povahy a zhoubných režimů, kterými můj hrdina prošel. Pošramocen na duši i těle, ale nezlomen.

A ještě k těm milenkám. Jedna byla původem z USA a možná ještě žije, mohla by to být taková čiperná stařenka. Tady asi napíšu: měla jí…. a do závorky dám (cenzurováno z obavy z možných soudů).

U jedné ze severních Čech ale možná rozjedu akci typu Pošta pro tebe. Protože ta pro něj byla hodně důležitá, a viděli se naposledy v r. 1969. Mám její fotku, fakt krásné dlouhé nohy v minisukni… jak ta na něj dnes asi vzpomíná? Jak jí zasáhl svou láskou do života? Mohlo by to být ještě tuze zajímavé.

No nedá mi to spát, všechny tyhle příběhy a rozhodování, jak s nimi naložit. Věřím ve svou intuici, že se v pravou chvíli rozhodnu správně. A občas se tu z toho i vypíšu, abych si to urovnala v hlavě. Díky za tu možnost.

Lidské příběhy mě snad nikdy nepřestanou fascinovat. A to vše, co je za tím…

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Chápu, že dáma Vašeho formátu bude mít problém s reprodukcí dikce tohoto Muže, ale na druhé straně by bylo škoda to zkreslit. Vždyť třeba Laco Deczi je originální. Mluví sice sprostě, ale je to neuvěřitelně ryzí člověk a jako projev mi vůbec nevadí.

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před

Jo, Laco se skvělej 🙂 No já se tu těmi blogy právě radím, jak postupovat 🙂 Rozesmál jste mě, Tomáši, díky.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial