Konec projektu ANO?

Marek Prchal, vedoucí PR týmu hnutí ANO, kdysi před cca 9 lety v jednom projevu na DVTV prohlásil, že ho zaujal projekt ANO, tehdy nenápadný a že se rozhodl jej uvést v život. Vše ale jednou končí…

Každý, kdo aspoň trochu sleduje politickou scénu, tak je schopen rozpoznat, kdy pan Babiš mluví podle předepsaného scénáře, který mu sepsal jeho poradní PR tým, vedený panem Prchalem, a kdy mluví jaksi sám za sebe.  Televizní projevy premiéra, týkající se corona krize, byly takřka bezchybné, slova byla volena velmi pečlivě a mnoho posluchačů bylo vděčno za věru státnický projev. Pravda, strnulý pohled na čtecí zařízení, tvář prosta emocí a snaha o dokonalou češtinu byly drobnými pupínky na kráse, ale nešť.  Na druhé straně emoční erupce typu „ožrala Kalousek, zloděj zlodějská“ a mnoho dalších má své typické rysy jedince, který se neumí ovládat a jehož etický základ je hodně nízko, pokud vůbec nějaký existuje.

Všichni, kdo pracují s emocemi, vědí, že první výpověď po nějaké události je ta nejpravdivější, další jsou již kontaminovány rozvahou, co je nutné říci a co naopak spíše zatajit.  U pana Babiše nesporně i zásah jeho PR týmu, který mu objasní, co je v danou chvíli dobré a co ne.

Viděli jsme po krajských volbách mnoho projevů předsedů politických stran a hnutí. Někteří toho mnoho neřekli (V. Klaus, T. Okamura), další přiznali fiasko (J. Hamáček a V. Filip), ostatní měli celkem oprávněnou radost z výsledků voleb. Všichni, vyjma pana Babiše, na němž bylo zřetelně vidět, že si je vědom své – po klausovsky řečeno – nevýhry. Co je mu platných 600 tisíc hlasů, když dobře ví, že jeho koaliční potenciál je zoufale malý a že mu jeho dosavadní přiznaní či nepřiznaní pomocníci nejsou nic platní.  Takže jsme slyšeli kňourání premiéra, kterak pláče nad tím, jak jej ostatní nemají rádi, jak se všichni proti němu spikli, když on přece toho tolik udělal.  Místo krátkého sdělení sumáře voleb jsme slyšeli nářek, slova o nepochopení jeho génia, jak se všichni proti němu houfují, to, že průser Švachula začal v ODS a podobné další perly.

Mnoho předsedů stran se již vyjádřilo, že koalice v krajích budou bez ANO. Nelze říci, že by všichni krajští zastupitelé za ANO byli slabí, špatní atd.  Jistě je mezi nimi řada schopných jedinců, kteří se  vyvezli do svých pozic díky nové politické značce. Ale, co naplat, ANO je pan Babiš, jediný vůdce a tvář hnutí. A tento pán si dokázal znepřátelit doslova všechny na celostátní úrovni natolik,  že ti v krajích sklízejí plody, jež zasel jediný člověk.  Plody nesmyslných buzerací, pověstných „zakleknutí“ na někoho, kdo měl odvahu a podnik, který se dal uloupit. Plody tajemných „složek“, které jednou dokonce (jistě bez schválení pana Prchala) přinesl dokonce i do sněmovny.

Pan Babiš nedávno v televizi prohlásil na schůzce V4, že on je byznysmen a krizový manažer. Vždy jsem měl za to, že byznysmenem myslíme člověka, který se vypracoval od píky a vybudoval prosperující podnik. Nikoli toho, kdo skupuje za podezřelých okolností za podezřele získané peníze podniky těch, kteří se nechali zlákat ke spolupráci.  A pakliže nyní žijeme v krizi, vyvolané pandemií, tak pan Babiš rozhodně není ten, kdo ji zvládá.

Suma sumárum, zdá se, že projekt ANO dosáhl svého vrcholu a začíná sešup. Třeba panu Prchalovi došly nápady, třeba jej už pan Babiš neposlouchá tak pečlivě, jako kdysi. Třeba si i někteří jeho příznivci uvědomují, co je za slupkou verbálních klišé.

Že současný ekonomický marasmus, do něhož padáme, není pouze dílem toho malého neviditelného viru. A že možná opět zažijeme někoho, kdo zůstane sám jako kůl v plotě….

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Kvapil
3 let před

Vystihl jste to naprosto přesně. On ten sešup ale začal dřív, někdy po loňském 17. listopadu a zbývá jen čekat, kdy to Babiš pochopí, respektive jaké impulsy jej přimějí pochopit. Krajské a senátní volby byly jedním z nich.

Tomáš Flaška
3 let před

A teď se náš poctivý pan premiér nechal slyšet, že volby by měly být většinové a vítěz má brát vše. A ještě před několika dny o většinových senátních volbách tvrdil, že jsou nejzbytečnější.

Tomáš Flaška
3 let před

A náš moudrý pan prezident už něco mele o spiknutí poražených. Nejlepší je, že do druhého kola senátních voleb volit nepůjde, ale ještě před týdnem vykřikoval: Zvedněte zadky a běžte volit.

Matějovský
Matějovský
3 let před

Je to hovado, nic jinýho než hovado. Ví, že to má za pár, a z ryze své příšerné povahy se škodolibě, zlomyslně snaží, aby v tom čase, co mu tady na tom světě zbývá, co nejvíce uškodil.

Zdeněk Šindlauer
3 let před

Premiérova včerejší podvečerní reakce na výsledky voleb, to bylo něco otřesného. Tohle že byl premiér? To nebyl premiér, to nebyl politik, to nebyl vůdce strany či hnutí. To byla, řečeno slovy jistého Karla Maye, leda tak „stará rozbrečená squaw, které nepřísluší místo po boku statečných bojovníků.“

Matějovský
Matějovský
3 let před

Jenže voliči ANO jsou jako fanoušci Manchesteru United, těm taky stačí, když se na Old Trafford rozsvítí a oni přijdou se podívat , jak roste tráva. Jim je úplně jedno, co Babiš říká, jen ho slepě volí. Jak jinak by bylo možný, aby v Brně vyhrál po tom, co tam nezůstal ani kámen na kameni. Proč vyhrál ve Faltýnkově teda v Olomouci? Proč ve Středočeském kraji může mít Jermanová přes dvacet procent.?Mám tetu provdanou v Orlové, tam jim zrušil nemocnici, přímo radní za ANO ( náměstek hejtmana Gebauer), lidi naštvaní, vyšli i demonstrovat, pak kouknu na výsledky voleb a ANO… Číst vice »

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před
Reply to  Matějovský

No, v Brně sice Anonisti vyhráli, ale jen o prsa. Žádných 30, 17,56, za nimi ODS+Svobodní 16,43, pak Piráti 16,30 a ještě Lidovci 12,83.
V kraji dopadli líp, skoro 20% – 15 míst, ale jejich komplicové ČSSD mají jen 4 místa (z 65), SPD taky 4, komouši nic. A koaliční potenciál ANO je nevelký.
Utrpěli tzv. „Jyrkovo vítězství“.

Pavel Dvořák
3 let před

Nesmírný úspěch ANO se zejména konal v Libereckém, Královéhradeckém a Středočeském kraji. Jen tak dál!
Jen byl bylo ku prospěchu věci, aby si pan premiér vybumbal svůj pohár řepkového oleje až do konce. Pokud se sám neznemožní, bude mít jeho nástupce nezáviděníhodnou pozici.

Marián Béreš
3 let před

Chce sa jednoznačne povedať – konečne.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial