Jak dlouho ještě budu volit nejmenší zlo?

„Koho budeš volit?“Vlastně hodně těžká a osobní otázka. Koho volíš tím jsi?Mám takový pocit že už třicet let odpovídám na otázku koho budu volit takovou tou novodobou naučenou frází: “ Volím nejmenší zlo. a díky za tu možnost.“

Za komančů jsem se zúčastnil občanské povinnosti jak pravidelně legitimizovat komouše jen jednou. Volil jsem tehdy „Největší zlo.“ Rudé zmetky, kteří šlápli tomuhle národu do ksichtu s takovou vervou , že ten otlak podrážky má na tváři dodnes a taky se dodnes trochu hrbí.

Pak přišla Sametovka a  to byly zřejmě jediné volby, kdy jsem volil s nadšením, samozřejmě OF. Nebo ,že bych kecal a volil pak ještě s nadšením jedenkrát ODS? Je fakt ,že zpočátku ,když se ještě nevědělo , že se krade, měla Klausova partaj nádech moderní pravicové strany o který však v divokých devadesátkách velmi rychle přišla.

No a pak už furt jenom „Nejmenší zlo.“ Nikdy si říkám, jestli by ještě menším zlem na mojí duši nebylo sedět doma a na ty volby se vykašlat. Naneštěstí ale každá doba vyprodukuje nějakého grázla, který nejenom, že se z plana hrdla cpe z obecního koryta, ale ještě u toho hlasitě mlaská a prdí a tak se volí proti grázlovi.

Letos jsem tedy zvolil protestní mix Stan a ODS. Ano Stan mi vadí asi nejmíň a kandidát do senátu za ODS je schopný manažer a prý slušný člověk, ředitel nemocnice. Vůbec je zajímavé, kolik lidí ze zdravotnictví, zejména lékařů se snaží procpat do politiky, třeba ten divnej vousáš za SPD ze Zlína. Jsou hodnoty SPD hodnotami slučitelnými s hodnotami lékaře???

Nevím, hodil jsem tam své „Nejmenší zlo“ a doufám, že současný „Grázl NO.1“ dostane na prdel………………vlastně…………. modlím se za to, proti tomuhle mizerovi jsou kmotři z devadesátek jen drobní břídilové.

P.S. Tak trochu se tím dosavadním životem, kdy nejmenší zlo dostane skoro vždycky na prdel od největšího zla, cítím zklamán. Už hodně dlouho jsem nebyl na vítězné straně.

Subscribe
Upozornit na
guest

20 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Měl jsem tenhle problém před cca 10 -15 lety s ODS. Chtěl jsem volit, ale na každém mi cosi vadilo. U ODS po odchodu Klause mě štvalo spousta věcí, zejména některá jména, takže ono nejmenší zlo bylo na pořadu dne. Dnes mám pocit, že už tohle nemusím.

Jana M.
3 let před

Za totáče jsem volby naštěstí nestihla, poprvé byly pro mne až ty porevoluční. Ale jen taková douška. Doktory v zastupitelstvech nevidím ráda (a v klidu jim to kdykoliv řeknu). Oni jsou tam většinou proto, že strany vědí, že je budou lidi volit, protože medicína prostě má tohle charisma. Jenže oni jsou prostě doktoři. Ví toho spoustu o těle, jsou ochotni dát čas a síly, akorát je buď nemají (protože jsou doktoři a dávají energii tam, kde to umí) nebo často neumí vylézt z ulity a vnímat, že fungování společnosti je ještě něco jiného než to, co potkávají v ambulancích (kde… Číst vice »

Miroslav Buček
Miroslav Buček
3 let před

Jsem názoru – že volit je třeba. Člověk tím přebírá svůj spolupodíl, za to následné. Odmítám tezi, že 1 hlas nerozhodne – pak by jich nebylo 10, 100, 1.000 atd. Pokud člověk nejde, stává se prakticky modelovým žvanilem u piva – Všechno věděl, všechno zná, dělal by to lépe ! Ještě jeden hrnek prosím … No přístupy jsou různé – docela oceňuji příklad soudruha Kováčika, za KSČm, (zprávy – úraz v nemocnici). Já se zprvu i skutečně polekal ! Že na střechu obydlí, vylezl nějaký pracovitý a užitečný člověk! Článek ovšem hovoří = „Starší muž – převlečen za Člověka práce,… Číst vice »

Tomáš Flaška
3 let před

S tím nejmenším zlém já osobně nesouhlasím. Vždy jsem volil tak, že mi to vyhovovalo. Samozřejmě ne na 100%. U ODS mi třeba vadí její vlažný postoj k EU. TOP09 má například u nás v obci zastupitelku, která je neuvěřitelná neschopná kráva. Ale ani jednou jsem nevolil nejmenší zlo, spíše svých 80% preferencí.

Martin Přibyl
Martin Přibyl
3 let před

Rád bych se zeptal, o jaké volby za socialismu, kterých jste se zúčastnil, šlo.

Martin Přibyl
Martin Přibyl
3 let před
Reply to  David Vlk

Poslední volby za socialismu se, pokud vím, konaly v roce 1986.

Martin Irein
3 let před
Reply to  Martin Přibyl

S dovolením se vmísím do diskuse, neboť socialistických voleb, těch úplně posledních, jsem se také zúčastnil, Šlo o volby do Sněmovny Lidu a české části Sněmovny Národů a volila se tzv. jednotná kandidátka Národní fronty (což byla tehdejší KSČ plus jeden dva jedinci z tolerovaných stran). Něco jako plenta nebo tak se nekonalo, vhazovala se celá kandidátka, tj. všechny lístky v jedné obálce. ATJV.

Pavel Dvořák
3 let před

V komunálkách je to jednoduché, tam jde volit po lidech bez ohledu na partaj. Také proto obecní zastupitelstva mívají lepší složení než parlament. A tudíž fungují lépe. Do kraje se ovšem opět volí „po starém“, vyber si jednu partaj. Nejprve jsem vybral těch několik málo, které přicházely (dle mne) v úvahu. A pak nastal průzkum lidí na prvních místech, u kterých je šance, že projdou. A připomenul jsem si, jak odpovídali v různých anketách o místních či krajských záležitostech. Tady koalice TOP09 + KDU-ČSL – to by šlo? Ale nejlepší kandidát na 21. místě. A to spojení s KDU (dle… Číst vice »

Pavel Dvořák
3 let před
Reply to  David Vlk

Jistou vinu na tom mají tři vlny emigrace (před válkou, po r.48 a po r.68), kdy prchla jistá část lidí z politických důvodů, případně jako záchranu před pronásledováním kvůli majetku. A jejich potomci už se většinou nevrátili. Střední stav, ze kterého se za R-U a první republiky „rekrutovali“ přijatelní politici, byl komanči rozprášen. A kam se podělo těch 1,5 milionu členů KSČ? Umřeli? Ne, nalezli do ostatních partají. Pokud by se někdo schopný objevil, byl by rázem vyšťouchán. Vlastní zkušenost: když jsem v místních komunálkách kandidoval za takové solidní sdružení, zastupitelská sesle už na mne nevyšla, ale navrhli mě do… Číst vice »

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před
Reply to  David Vlk

Tak to máme jiné řekněme požadavky na charisma 🙂 Třeba takovej Ivan Bartoš. Ten jisté charisma má, a proto i piráti prorážejí. Mají mezi sebou i jiné charismatické lidi, třeba Ferjenčíka. Fandila jsem jim hlavně před parlamentníma volbama, kdy jsem to říkala i otevřeně, že tihle můžou vnést něco novýho, čerstvýho, a splnilo se. A u nás v Ústeckém kraji jsou i osobnosti, které znám déle, třeba kadaňský starosta Kulhánek za ODS, ten má charisma, je za ním spousta viditelné práce v přeměně města, a taky Rabas za Zelené, ten už je senátor, taky díky svému charisma. I starosta z… Číst vice »

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před

A ještě se doplním 🙂 Charisma má i Markéta Pekarová Adamová, mladá, inteligentní, sympatická žena. Takže nejsou to jen „tyranosauři“, kdo začínají mít určitý vliv.

Jan Andrle
3 let před

mnozi kruti „kmotri z devadesatek“, napriklad ti, co se s AB pretahovali o chemičky, jsou davno bradou vzhuru… tak kdo byl ten nejvetsi kmotr, asi?

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před
Reply to  Jan Andrle

Last rat standing… jak pravil agent 007

Filip Vracovský
Filip Vracovský
3 let před

Ahoj, no já poslední leda s nadšením volil Topku, je mi fakt blízko. Ale v komunálu jde u nás odéeskou a to je pro mne na této úrovni v Plzni nevolitelné. Můj hlas mají lidovci, mám tam i dost lidí, které znám docela dobře osobně, snad to nepropadne.

Matějovský
Matějovský
3 let před

Já vždy volil TOP, ovšem dnes poprvé jsem to hodil STAN.. tady u nás je bezpodmínečně nutné odstavit Jermanovou.

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před
Reply to  Matějovský

Pěkně se vám to povedlo. U nás (JM) to tak dobré není, ale je naděje, že ANO hejtmana mít nebude, i když vyhrálo – ale komouši padli pod 5% a ČSSD jsou jen těsně nad, takže to dohromady nedají.
Teď se ukáže, jak je to s tou spoluprací demokratů.

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před
Reply to  Bohumil Michal

Přesně tak, teď se ukáže, jestli ti, které zatím spojuje hlavně „antibabišismus“ umí najít společnou řeč. V čem budou pro. Držím jim v tom palce. Mají jedinečnou šanci se spojit a něco dokázat.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial