Věci, věci, věcičky aneb když vytvoříš Popelčinu schránku

Máme doma několik míst, kam dávám různé citově zabarvené předměty jako jsou drobné dárky, mušle od moře, kameny z několika zemí a všelijaké drobnůstky z charitativních akcí. Někdy je toho opravdu příliš, zvlášť když přibývají stále další, třeba knoflíky od maminky (mohly by se hodit), přáníčka či lichá miniaturní ponožka naší vnučky.

A tak přijde vhod krabička na cenné předměty velikosti popelčiny schránky, kam přijdou poklady jako je  třeba notýsek v brokátu, který je příliš malinký, ale darovala mi ho dcerka k vánocům… k tomu svatováclavská mince z postříbřené mědi, taky darovaná, duhová kulička od kluka z Klokánku, vlastnoručně vyrobená keramická miska či brýle s jednou nožkou (můžou se ještě hodit).

Do toho časopisy o přírodě (nevyhodím, vezmu třeba do školky), knihy jako je Louka – vábení do tajuplného světa, Herbář či Řeka Ohře v bájích a pověstech. Ty tu prostě musím mít. A těch mušlí od moře, ty všechny opláchnu a zas rozprostřu na poličku jak to nejcennější krajkoví… a taky dětmi vyráběné vánoční ozdoby, ty půjdou do krabice na skříni (budou se hodit). Čokoládové mince rozbalím a lahodná chuť se rozlije v ústech… to jsou ty bonusy za úklid, vždycky najdeš něco užitečného. Třeba zapadlý přívěšek s neobvyklým motivem či mince na autobus.

A jak tu vše rovnám, tam ke každé z těch drobnůstek se váže nějaká vzpomínka, a to je moc hezké, ty láskyplné vzkazy od dětí (milostné dopisy mám schované jinde) a obrázky s motivy, které mám ráda. Do toho mi z rádia zpívá Enya a najednou je mi božsky.

Co víc si přát?

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Klára Trnková
3 let před

Já to mám ještě mnohem těžší, protože jsem výtvarnice. Kromě vzpomínek a milých drobností, mám kde co, protože se všechno může hodit k tvorbě. Takže nevyhodím nic. Když už na naléhání rodiny, udělám debordelizaci, okamžitě potřebuji něco, co jsem právě vyhodila.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Já mám schované dopisy mých dětí Ježíškovi. Asi nejlepší bylo přání asi 5leté Adélky, která si přála hůlku Harryho Pottera s tím, že si vše potřebné nakouzlí sama a Ježíška nehodlá obtěžovat…..

Adéla Vodvářková
Admin
3 let před

Já mám takhle celou truhlu, kterou na mou žádost vysoustružil můj muž, a natřel ji narůžovo. Možná má tak větší cenu než všechno, co je uvnitř. Jednou za čas to projdu a zredukuji. Ale nejsou to vždycky jen příjemné vzpomínky, většina těch předmětů rozvíří takovou hořkosladkou melancholii.

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Taky mám leckde zapleveleno tretami, vyvolávajícími nostalgické myšlénky… A taky to vnímám, že to tak býti má.
🤠

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před

Takže takovej Popelák 🙂 Hezkej den a zazpívejme si u toho, dokud můžeme. 🙂

Vladimír T. Gottwald
3 let před

I toť. ;o)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial