Chci se brzy vdát, aby mi někdo pral a žehlil.

Ženy z etiopského kmene Mursi si s dosažením plnoletosti nechávají vybít spodní řezáky a probodnout spodní ret, do kterého vkládají stále širší předměty, až je vytvořeno dost místa pro hliněné či dřevěné talíře s průměrem až dvacet centimetrů. Protože takový zvyk zachovávaly jejich matky a babičky, a protože je tento doplněk považován za vysoce atraktivní, nikdo tento zvyk nezpochybňuje a je obecně přijímán.

Lidé západního světa hliněné talíře nepotřebují. Umíme si totiž ubližovat mnohem sofistikovanějšími způsoby.

Image by Peter Wieser from Pixabay

Silvie Lauder v Respektu nedávno publikovala článek Rovnoprávná, ale pečovatelka, ve kterém velmi přesně pojmenovala tendenci lidí přisuzovat ženám tradiční pečovatelské role. ,,Proč nejdou fárat do dolu, když chtějí rovnoprávnost?“ plane spravedlivým hněvem manažer nákupu ve středních letech s kamarády u piva, než se vrátí domů, kde si sedne k počítači, zatímco jeho žena po návratu z práce začíná novou šichtu u vaření, praní a s domácími úkoly mladších dětí.

Tohle třídění probíhá někdy ještě před narozením. V závislosti na typu genitálií, které dítě má, ho navlékáme do růžových nebo modrých šatiček, a dáváme mu k hraní buď dětské úklidové sady a panenky, nebo LEGO a vláčky. Chlapečkům často projde to, co dívkám ne, ale zase je nenecháme přirozeně projevovat své emoce, říkáme jim ,,nebreč, jsi přece chlap.“ Pamatuji si profesora na gymnáziu, který říkal mladým mužům, že by se měli snažit dobře se učit, protože dívky se vždycky můžou dobře vdát, ale materiální zaopatření rodiny bude na nich. A v dospělosti se tenhle princip, že muži a ženy se diametrálně liší a hodí se pro ně jen předem vymezené role, projevuje třeba i tím, že při soudních řízeních o ustanovení rodičovství jsou děti častěji svěřovány ženám, protože se tak nějak předpokládá, že matka je lepší rodič.

Udělala byste mi kávu?

Tyhle předpoklady jsou nespravedlivé k ženám i k mužům. Lékařky jsou v nemocnicích zaměňovány za sestry. Automaticky předpokládáme, že žena na mítinku je sekretářka, která nám udělá kávu. Předpokládáme, že ženy se lépe starají o děti a muži jsou lepšími manažery. Stejně jako Mursíové nevnímají nesmyslnost a zdravotní rizika vkládání cizích předmětů do obličeje, ani my se obvykle nepozastavíme nad tím, že v nadcházejících krajských volbách jsou v drtivé většině kandidáti na hejtmana muži. V naprosté většině jsou to muži, kteří jsou vrcholovými manažery velkých firem, a jsou to také muži, kteří vedou politické strany a zastávají nejvyšší ústavní role.

Jakkoliv nejsem fanynkou kvót, tenhle stav mi nepřipadá v pořádku.  Protože jsme od narození konvencemi tlačeni do nějakých rolí, mají lidé v závislosti na pohlaví i odlišné životní zkušenosti. Pokud je veřejná a soukromá moc od nepaměti vkládána do rukou jen polovině lidstva, reprezentace žen a jejich životních témat je hluboce omezena.

,,Ale ony to tak chtějí“

Po vydání výše zmiňovaného článku Silvie Lauder autorka uvedla, že jí v reakci na něj přišlo mnoho zpráv, jejichž základní myšlenkou bylo, že sice péče o děti a domácnost leží primárně na ženách, ale ženy si tuto cestu volí samy a tradiční dělení rolí podporují. Autorka se pozastavuje nad tím, že tyto zprávy přicházely téměř výhradně od mužů, a pokud se jich zeptala, čím mohou své tvrzení podložit, jednalo se vždy o vlastní pocity.

Dále cituje z knihy Mužské právo: ,,Nesouhlas s tradiční rolí muže jako živitele a ženy jako pečovatelky se jen slabě promítá do skutečného rozdělení práce v domácnosti. Ženy v Česku vykonávají 66 % domácích prací, souhlasí-li s modelem živitel–pečovatelka, zatímco u těch, které nesouhlasí, se jedná o 63 %. To poukazuje na to, že individuální preference jsou obtížně uskutečnitelné ve společenském prostředí vystavěném na patriarchálním modelu genderové dělby práce.“ Takže ženy sice mohou se svou rolí nesouhlasit, ale nic moc s tím neudělají. Společenský tlak je pro většinu z nás neprolomitelný.

Vypadá to, že zdaleka ne každá žena je spokojená se svou rolí pečovatelky. Ženám, které jsou v tomto nastavení šťastné, to samozřejmě přeji. Je však otázkou, do jaké míry jim je touha pečovat vlastní, a nakolik v nich byla od útlého dětství až do dospělosti pěstována.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

21 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
3 let před

Ono bude záležet na tom, jakou společenskou vrstvu budeme zkoumat. Už moji prarodiče měli funkce v domácnosti rozděleny k oboustranné spokojenosti. Ty neblahé jevy, které zmiňujete, budou spíš typické pro zcela jinou skupinu obyvatelstva. Z hlediska teorie množin můžeme pozorovat, se kterou z výše uvedených se budou víc překrývat voliči AB + MZ a se kterou ti, co podporují opozici. Jedna moje známá, opatřena mnoha tituly, když jsem se bavili o práci, tak řekla, že raději by stála doma u trouby a pekla buchty. A to byla její mateř lékařkou, takže nějaký návyk či okoukání tu asi nehrálo roli. Amíci… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Adélko, já ještě pamatuji ženy soustružnice, odkládající kojence do jeslí jen proto, aby mohly plnit x tou pětiletku. Myslím si, že Tebou popsané stereotypy jistě existují, ale jsou dnes méně nápadné, než kdysi. Myslím, že i v té nemocnici nejsou doktorky zaměňovány za sestry, navíc existují i zdravotní bratři (kteří za mých nemocničních časů byli unikáty). Kvóty mi vadí taky, ale jsem velmi opatrný, abych posuzoval kandidáta jen dle toho jestli má sukni nebo kalhoty. (extrém – kdybychom byli ještě Československo a na presidenta by byl kandidátem M. Zeman a Z. Čaputová, tak jsem si jist, kdo by vyhrál). Vše… Číst vice »

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

K odkazům ve vašem příspěvku. Moje praktická zkušenost nejsou žádné ankety ale skutečnost. Zubařka, gynekoložka i obvodní lékařka mé manželky jsou ženy stejně jako má zubařka, obvodní lékařka, kožní a oční lékařka. Všechny mají soukromé praxe a vlastní ordinace. Nikdy mne nenapadlo, že je tam něco v nepořádku protože mezi nimi není žádný lékař – muž. Takže anonymní příspěvky z odkazů nemají prakticky žádnou vypovídací hodnotu.

Adéla Vodvářková
3 let před
Reply to  Pavel Khail

To je bezvadný, pane Khaile. Já zase neznám osobně absolutně žádného voliče ANO, a přesto jsou teď tak nějak nejsilnější politickou silou v zemi. Tak asi nejsou a všechno je v nejlepším pořádku.

Adéla Vodvářková
3 let před

Jako podle vás si to autoři těch článků vymýšlejí, nebo si to vymýšlejí ty ženy, které jsou tam zmíněny? Co by se muselo stát, abyste změnil názor, když sociologické průzkumy a články s rozhovory jsou podle Vás bezcenné?

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Vaše citované články rozhodně nejsou sociologický průzkum a také jsem nikdy netvrdil, že vámi citované sociologické průzkumy a články s rozhovory jsou bezcenné, to mi jen něco podsouváte. Bezcenné jsou ovšem anonymní příspěvky.

Adéla Vodvářková
3 let před
Reply to  Pavel Khail

Ty články obsahují informace ze sociologických průzkumů a v případě těch lékařek to byla anketa s téměř 800 respondentkami. Rozhovor s Agnieszkou Holland také není anonymní příspěvek. Takových rozhovorů s relativně společensky významnými ženami, které říkají podobné věci, Vám můžu nasdílet bezpočet. Z poslední doby například Kateřina Šimáčková, ústavní soudkyně.

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Pokud je voličů ANO cca 30 procent, určitě jich osobně několik desítek znáte, to je prostě matematika. Jenom nevíte že ten konkrétní člověk ANO volil.

Adéla Vodvářková
3 let před
Reply to  Pavel Khail

To samé se dá říct i o ženách ve vašem okolí, které vnímají problémy, o kterých mluvím.

Btw. v novém speciálu Respektu se mimo jiné podobně vyjadřuje i režisérka Agnieszka Holland.: “Ta diskriminace je taková „soft“. Nikdo vám neřekne, že něco nemůžete, ale například vám nabízejí jen určitý typ látek nebo filmy s malým rozpočtem, protože panuje představa, že velký rozpočet by žena nezvládla.”

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Bylo by dobré opustit už tyhle stereotypy. Troufnu si tvrdit, že většina mužů svým ženám pomáhá nebo jsou role v rodinách rozděleny, část prací dělá on, část ona, podle toho jak si to rozdělili a podle toho jak komu co vyhovuje. Ono se stačí podívat do jakéhokoliv marketu abychom viděli, že poměr mužů a žen je tam zhruba vyrovnaný. Není to tak, že jsou tam jen „utahané“ ženy s nákupem jak to bývalo kdysi. Je dobré se také podívat kdo řídí auta, kdo řídí autobusy, tramvaje atd. Tohle téma bylo oprávněné tak před 50 lety. A že nejsou ženy v… Číst vice »

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Neodpovídám podle reakcí mužů, nečetl jsem je a nečetl jsem ani paní Lauder. Zažil jsem padesátá, šedesátá, sedmdesátá a další léta až do současnosti a vidím jak se situace změnila a dal jsem některé konkrétní případy. A k zastoupení žen v politice. Finsko neřeším, nikdy jsem tam nebyl a vím o něm hodně málo. Jak jsou ženy oslabené tím, že rodí, nevím, podle mne je to jen spekulace. Muži prostě rodit asi v dohledné době nebudou, s tím se prostě musíte smířit. Vy jste asi dcerou pana Vodvářky, pochybuji, že zrovna on vás do nějakých konvencemi daných rolí tlačil .… Číst vice »

Adéla Vodvářková
3 let před
Reply to  Pavel Khail

Já vím, že neodpovídáte podle těch reakcí, jen říkám, že Váš názor je velmi podobný všem reakcím od mužů, které ten článek v Respektu vygeneroval. Muži jsou obecně zastánci toho, že tento stav je spravedlivý, přirozený a že ženám vyhovuje. To, že to za Vašich mladých let to bylo horší, nemůže sloužit jako argument pro přehlížení problému, se kterým se řada žen setkává každodenně. Váš předpoklad, že mě můj otec do žádné role netlačil, nelze používat jako argument pro to, že tento problém neexistuje. Nejedná se o výchovné metody jednoho rodiče, ale celkové konvence, předpoklady a očekávání, ve kterých vyrůstáme,… Číst vice »

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Jistě, podle vás konkrétní stav nic neznamená. Důležité jsou anketní anonymní odpovědi. A jen jsem se zeptal co jsou dle vás „problematické neformální faktory“, takže nejen že jsem to četl ale i citoval váš text.
Ano, další diskuze je pak zbytečná, protože tahle země je plná nespokojených frustrovaných žen.

Adéla Vodvářková
3 let před
Reply to  Pavel Khail

Tak možná víte, že příklady jsem uváděla hned za tou větou. Děti vychováváme jinak na základě jejich pohlaví, máme na ně dvojí metr. Existují silně zakořeněné stereotypy o „ženském“ a „mužském“ mozku – žena lépe pečuje, muž lépe vede tým. Na ženy máme větší požadavky ohledně vzhledu. A pak ta ohromná daň, kterou s sebou nese výchova dětí, a která prostě dopadá nesrovnatelně více na ženy. Nemuselo by to být tak velké stigma, kdyby byla péče mezi manžely rovnoměrněji rozdělena, kdyby existovaly dostupné školky,…

Hana
Hana
3 let před

Paní Vodvářková, nedá mi to abych nevstoupila do Vaší diskuse s panem Khailem. Ale vy řešíte hypotetické problémy, že děti vychováváme jinak podle pohlaví. Že ohromnou daň za výchovu dětí platí hlavně ženy. Používáte silná slova o stigmatizaci. Ale co když většina žen je s dětmi opravdu ráda, chce si je užít, než si jejich děti najdou taky jiný, větší svět. Jenomže té části žen, které to takto nevyhovuje, vůbec nikdo nebrání aby si s partnerem dohodly pravidla fungování rodiny podle jejich představ. Také Vám nikdo nebrání a nebude bránit, aby jste vychovávala své děti stejně, nezávisle na jejich pohlaví.… Číst vice »

Adéla Vodvářková
3 let před
Reply to  Hana

Dobrý den paní Hano, díky za příspěvek. Nasdílela jsem X materiálů, ve kterých ženy vypovídají, že tento společenský problém existuje, a ukazují na jeho reálné celospolečenské dopady (minimum žen v rozhodovacích funkcích, vyšší chudoba samoživitelek a seniorek, větší problém se prosadit v tradičně mužských odvětvích). To jsou věci, které jsou docela konkrétně zmapované, a mluví o nich nejen anonymní výzkumy, které možná neuznáváte jako pan Khail, tak konkrétní osobnosti typu doktorky Šimáčkové nebo režisérky Agnieszky Holland. Pokud stejně nazvete tyto problémy hypotetickými a řeknete, že nevíte, v čem je problém, tak už opravdu nevím, jak Vám toto téma ještě lépe… Číst vice »

Hana
Hana
3 let před

Ale já i pan Khail se snažíme vysvětlit, že nikdo nebrání žádné ženě, aby vstoupila do politiky nebo aby dělala kariéru pokud ona sama chce. Tu možnost volby o které píšete, že ženám máme dát, tak ženy mají! Píšete, že ženy mají problém prosadit se v tradičně mužských profesích, tak možná máte pravdu, protože havířku si představím těžko, a naopak mám problém s učitelem ve školce. Teď to samozřejmě zlehčuji, ale dnes přece nikdo nemá problém s lékařkou, chemičkou, jadernou fyzičkou… Svět není černobílý, buď rodina, nebo kariéra. Děti jsou bezvýhradně závislé na svých rodičích pouze pár let. Pracovní kariéra… Číst vice »

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
3 let před
Reply to  Hana

Velký souhlas!

Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

Co se týče politiky, tak mám pocit, že většině žen se nechce bojovat s arogantními politiky, co nevidí svůj stín. Osobně mám pocit, že většina politiků by si zasloužila pomoc od psychiatrů. Do tohoto revíru se inteligentním ženám pravděpodobně nechce. V praxi dosáhnou lepší výsledky (a rychleji) mimo politiku. K těm lékařkám, co jim vadí, že si je někdo plete se sestrami – mají možnost nosit vizitku … „Váš předpoklad, že mě můj otec do žádné role netlačil, nelze používat jako argument“ – ale to je to jediné, co mohl udělat. Je celkem známé, že ovlivnit okolí je těžké a… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial