Who for president?

Nedávno jsem se dočetl, že v jakési anketě stran příštího presidenta státu má podporu Andrej Babiš 16 %, druhý Marek Eben 15 % a za nimi jsou další, vesměs známá jména s nižším čísly.

I když do vypršení mandátu stávající hlavy státu zbývají 2 roky a 300 dní, je jisté, že  s ubývajícím časem bude narůstat zájem o tento post nejen ze strany případných kandidátů, ale i voličů.  Po zavedení přímé volby před cca 7 lety se ukazuje, že zájem veřejnosti o toto právo  je velký a diskuse kandidátů mají vysokou sledovanost. Rovněž lze ze zatím dvou voleb říci, že rozdíl v počtu hlasů pro vítěze a poraženého nebyl velký.

Ukazuje se však – díky současné hlavě státu – i jisté nebezpečí přímé volby. Jsme republikou s parlamentní demokracií, kde exekutivní funkce přísluší vládě. Tento systém v Evropě dominuje, výjimkou je kupříkladu Francie. Ústava České republiky poměrně jasně definuje pravomoci presidenta, stejně jako vlády či poslanců. Miloš Zeman však na základě této přímé volby usoudil, že jeho prostor je daleko širší než je mu vymezeno zákonem a celé jeho dosavadní působení je provázeno konflikty s členy vlády, poslanci, kdy si on sám určuje pole působnosti. Provádí odlišnou „zahraniční“ politiku, odmítá jmenovat profesory ty, o kterých si on myslí, že si tento titul nezaslouží. Jeho přímí spolupracovníci si zprivatizovali Hrad k vlastním akcím či místům své obchodní kanceláře, jeho mluvčí kádruje spoluobčany.

Jen okrajově zmiňuji jeho bezprecedentní útoky na české zpravodajské služby, veřejnoprávní média, jeho vulgarity, kterými častuje své okolí. V každém jiném státě by byla podobná osoba dávno ostrakizována, pokud by byla ještě v úřadě. Miloš Zeman však dokonale ovládá technologii moci. Jak říká Erik Tabery ve své knize Opuštěná společnost: “ Miloš Zeman se nesnaží přesvědčovat své stoupence sliby lepšího života, když jej podpoří. On nabízí svou zlobu vůči těm. ke kterým zrovna cítí zlobu jeho potenciální voliči.“

Těch 16 % pro pana Babiše ukazuje, že nikoli nepodstatné části našich spoluobčanů tento systém vyhovuje.  Věc je o to horší, že Miloš Zeman je obdařen vysokým stupněm inteligence na rozdíl od Andreje Babiše, který – pokud není v blízkosti jeho PR tým – je schopen vypouštět z úst smích vzbuzující hlouposti.  Této části našich občanů nevadí, že má minulost kariérního komunisty a příslušníka StB. Nevadí jim, že se presentuje jako úspěšný podnikatel, přičemž většinu jím držených podniků získal nikoli vytvořením od píky, ale koupí za nejasných okolností z nejasných zdrojů nebo násilným převzetím mnohdy s tragickými důsledky pro původní majitele.

Mnoho našich občanů si myslí, že hlava státu musí mít za sebou politickou kariéru. Pakliže bychom přesně dodržovali ducha Ústavy, pak je tato podmínka lichá, protože činnost a pravomoci hlavy státu zasahují do chodu státu více méně jen symbolicky. Kupříkladu asi jen vtipálek si bude myslet, že pan Zeman je dobrým vrchním velitelem ozbrojených sil.  Naší zemi v podobě stávajícího presidenta zoufale chybí někdo, kdo by ředil politické vášně, snižoval společenské napětí a v těžkých chvílích povzbuzoval občany. Oněch 15% pro Marka Ebena je pravděpodobně vyjádřením této touhy.

Je možné, že za necelé tři roky budeme volit ze dvou kandidátů, z nichž jeden bude jakýmsi pokračováním současného stavu, zatímco ten druhý nabídne alternativu méně „akčního“ presidenta, který však bude striktně dbát na dodržení pravomocí mu daných Ústavou a bude nadějí, že v čele státu může stát kdosi, kdo bude opravdu spojovat oněch „dolních deset miliónů“, jak bylo marně slibováno  a nenaplněno současným presidentem.

Subscribe
Upozornit na
guest

29 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
3 let před

Vzhledem k tomu, že u kormidla je agent Bureš s ANOfertem a armádou přisluhovačů bez mozku nebo možná s mozkem, kteří se rozhodli, že si taky trošku přihřejí polívčičku ale každopádně lidí bez charakteru, tak se přijímaj opatření a řeší na rychlo veřejný věci (zatímco se tiše v zákulisí krade) dle průzkumu veřejnýho mínění a tým zaplacených lidí v čele s Markem Prchalem píše Burešovi scénář jak se má prezentovat a co říkat aby se budovalo PR a kult osobnosti, to je to co tady vyhrává volby, protože mám pocit, že tenhle národ je národem snadno manipulovatelných ovcí co si… Číst vice »

Tomáš Flaška
Tomáš Flaška
3 let před

Ano. Ale bohužel Sci-Fi.

Alejandro Azamedo
3 let před

Chápu jak to myslíte a rozumím Vám. Tak doufejme, že se před volbami najde někdo s pevným morálním kompasem koho bude možné volit. Přeji Vám, aby jste měl svůj zasloužený klid v kruhu rodiny a přátel 🙂. PS: to není úmyslné šimrání ega, ale upřímný názor 🙂 a není zač 😉.

Martin Braun
Martin Braun
3 let před

Je to pořád dokola a ani zdaleka se neblíží světlo na konci tunelu. Lidé si nakonec zase zvolí někoho, kdo má hezký ksichtík a umí říct pár dobrých forků. A když jím k tomu přidá koblihy nebo křidýlka tak je to prostě našinec. Politická kultura je stále ještě v plenkách. Přičemž mně napadá srovnání, že v Česku je stále ještě v dětských plenkách, kdežto v USA to vypadá, že se dostává do plenek senilních – stařeckých.

David Vlk
3 let před

Já bych celý ten institut dobrotivého mocnáře zrušil.Teď se v plné nahotě ukazuje , jak je nefunkční a zbytečný. Nebo bych prezidentem jmenoval nějakou neživou věc ,,třeba hrábě.Ty mají alespoň konstantní kvalitu,nebo nekvalitu.

David Vlk
3 let před

A kdo Tome tuhle funkci zodpovědně plnil? Klaus?

Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před
Reply to  David Vlk

I když máte pravdu, tak o tu Vám nikdo nestojí.
Myslím tím náš parlament, pro který je to ta nejvyšší trafika o které si mohou nechat zdát.
Kdo prodá nejvíce uvěřitelných lží, znemožní konkurenci a přidá ještě pár bonmotů pro dolních 10 milionů – ten vyhrává . . .

Petr Schuster
Petr Schuster
3 let před

Skvěle naformulováno pane Vodvářko. Děkuji. V úctě Petr Schuster

Miloš F. Pechar
3 let před

Jak už níže – český president má (i tím sídlem na Hradě) stále punc R-U mocnáře; kdybychom nehledali Osobnost, vděčně přijmu šedivého úředníka, který bude mluvit slušně a nikomu nepoleze do zadnice.

Miloš F. Pechar
3 let před

Souhlas snad se vším, dík za článek. Mám jen dvě připomínky, a to jednu věcnou a druhou formální: 1) VĚCNÁ „Miloš Zeman však na základě této přímé volby usoudil, že jeho prostor je daleko širší než je mu vymezeno zákonem a celé jeho dosavadní působení je provázeno konflikty s členy vlády, poslanci, kdy si on sám určuje pole působnosti.“ Manévrovací prostory tu byly už od Havla; president má dodnes u nás jistý punc mocnáře, takže ten sám fakt mě nepohoršuhe. Jiná věc je, že ani Havel, ani Klaus nešli do tak šílených konfliktů. .. 2) FORMÁLNÍ „Těch 16% pro pana… Číst vice »

Miloš F. Pechar
3 let před

K těm věcem na okraj – podobně to máte s dalšími jednotkami, například: 5km = pětikilometrový (1 slovo, tedy bez mezery) 5 km = pět kilometrů (2 slova, tudíž s mezerou) Tím se vlastně dotýkám otázek z diskusí pod články o povinné maturitě z matematiky (ale už jsem moc líný to tam psát). Neměl by snad rodilý mluvčí ovládat mateřský jazyk perfektně? Lépe než matematiku? Kdy se píše spojovník (-) a kdy pomlčka (–) (nebo snad čtverčíková — pomlčka)? Kdy se kolem nich dělají (nebo naopak nedělají) mezery? Proč „netikáme“ (5-ti letý je špatně, správně je 5letý, i když tady… Číst vice »

Adéla Vodvářková
Admin
3 let před

S Vámi, pane Pechare, musí být zábava na večírcích 🙂

Miloš F. Pechar
3 let před

Jak to myslíte? Jako že jsem suchar? To, co píšu tady, na večírcích nerozebírám; většinou tam mlčím, pokud se moc nenapiju, pak začínám recitovat. Jinak radši naslouchám a jsem rád, že jsem mezi přáteli. Nakecal jsem toho za mladších let tolik, že už radši nemluvím.

Ladislav Nádvorník
3 let před

..přiznávám..že v současné době neumím jmenovat nikoho.. za koho bych byl ochoten vylézt někam na tribunu…a veřejně říci lidem…volte ho..!!! v minulosti bych asi našel..třeba pan Grygar svého času byl velmi důstojným člověkem…když dělal předsedu té televizní komise…či jak se to jmenuje…asi neměl politické ambice

Adéla Vodvářková
Admin
3 let před

Mně se líbí generál Pavel. Mohl by zaujmout širší okruh.

Tomáš Flaška
3 let před

Toho bych bral taky. Jenže protože velel NATO, tak na toho se spustí hnojomet nevídaných rozměrů, bohužel. Viděl bych tam i jiná jména. Fischer, Hilšer. Asi bych našel i jiná.

Dáša Stárková
3 let před

Mně také Adél. a) jsem přes 10 let učila v armádě, b) je to přítel přítele, tudíž to asi fakt blbec nebude, c) jako voják a velitel je schopen odpovědně rozhodovat, ctít zákony, nést za svá rozhodnutí odpovědnost a cítit se zodpovědný za své podřízené. A v neposlední řadě, je to chytrej a charismatickej chlap. Hned za ním Fišer, toho si také vážím.

Miloš F. Pechar
3 let před

Mně u něj vadí členství v KSČ; nikoli pro jeho osobní kvality (Natu to nevadilo), ale z principu. Na stranu druhou – naše nejvyšší státní úřady už byly bývalými komunisty natolik pošlapány, že to snad tolik nevadí. Vzhledem k tomu, že bych jako presidenta bral i nedávno zesnuvšího Jaroslava Kuberu, který se členstvím (byť kratinkým 67–68) v té všivé straně ušpinil také, není to pro mě (bohužel?) nepřekročitelné kritérium.

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Do volby má jednu achillovu patu a to jeho členství v KSČ za bývalého režimu. Asi před rokem se ho někdo zeptal zda by „do toho šel“ a okamžitě se v různých diskuzích proti němu spustila dehonestační kampaň. Já osobně bych ho také uvítal, asi jako nejvhodnějšího kandidáta spolu s P. Fischerem.

Martin Braun
Martin Braun
3 let před
Reply to  Pavel Khail

Tss, členství v KSČ, to dnes žádná achilovka není. Zeman tam byl také, premiér je dokonce registrovaný agent StB. Osobně, ač ryzí a zarytý antikomunista si myslím, že samotné členství jej nediskvalifikuje. Pro mně je důležité, aby to byl člověk na svém místě a aby hájil především zájmy republiky. Je třeba si uvědomit, že Česká republika nemá presidentský systém a pokud se nepodaří Babišovi se Zemanem tento fakt změnit, pak role presidenta je spíše reprezentativní. Řekl bych že pan generál toto splňuje. Navíc je jazykově vybavený. Pro mně je trošku problém, že je to bývalý voják a já jsem opatrný,… Číst vice »

Tomáš Flaška
3 let před

Kdokoliv bude jmenován jako kandidát, na toho se spustí hnojomet. A je jedno z jaké strany. Takže nakonec vyhraje ten s nejhrubší hroší kůží, který bude umět nejvíce křičet a nebude se štítit žádných lží a podpásovek – vždyť přeci účel světí prostředky. To není katastrofická vize. To je vizitka českého národa, jak už ukázala předchozí prezidentská volba.

Martin Braun
Martin Braun
3 let před

Sakra, nějak jsem se dneska rozepsal. Už třetí komentář zde. No já si myslím, že to Slovensko je nafouknutá bublina a jak tak sleduji paní Čaputovou, tak nijak moc nevyniká oproti předchozím politikům. Jistě, je to milá holka, ale řekl bych, že ta očekávání byla trošku přehnaná. Ale budoucnost snad ukáže.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial