V souvislosti s oslavou konce války se stále pokládá otázka: Překrucování výsledků války?

Sype se na nás hnojomet ze všech ruských stran a proruských trollů u nás, že jsou zde měněny výsledky války a překrucována historie. Naši ruští komunističtí nohsledi šli ještě dál a dokonce nám sdělili, že je u nás oslavován fašismus. Kým a kde konkrétně už samozřejmě neuvedli. A není to opačně? Není to tak, že do roku 1989 nám byla do hlav vtloukána ona ruská „pravda“ a teprve teď, když se smí uveřejňovat historické skutečnosti, vyplývá pravda na povrch a ukazuje se, že je vše opravdu jinak, než jak se snaží stále tvrdit Moskva? Podívejme se na některá fakta.

Začnu už jen oslavou dne konce války. Schválně nepíšu vítězství, protože jak pro koho. I Němci už začínají na konec války nahlížet jako na vítězství, protože byli zbaveni Hitlera a fašismu. O osvobození nepíšu už vůbec, protože v podstatě v celé východní Evropě jedna diktatura vystřídala druhou.

Onen den slaví celý svět 8. května, kdy byly podepsány protokoly o bezpodmínečné kapitulaci. Pouze Rusko se tvrdošíjně drží 9. května. Proč? Protože to tak chtěl Stalin a Rusové u jeho odkazu zůstávají do dnes. 9. květen uctívají i naši komunisté a to hovoří za vše.

Jak je to s hroby padlých ruských vojáků v Praze na Olšanech? Celá desetiletí nás sovětská (a dnes ruská) propaganda krmila tím, že jsou tam hrdinové padlí při osvobozování Prahy. Těm co padli, čest jejich památce! Jenže z 437 hrobů, podle ruského badatele Vladimira Pomortzeffa je z nich jen 75, kteří padli v bojích, nebo byli zabiti do 15. května, či zemřeli na bojová zranění. Ostatní zemřeli na tuberkulózu, břišní tyfus, dopravní nehody a … . otravu metanolem nebo alkoholem. Těch bylo 47, tedy více jak desetina. I toto vypovídá, jaké podmínky panovaly v Rudé armádě. Nejsou známa čísla, že by v jiných spojeneckých armádách bylo tolik obětí právě z těchto příčin.

A teď si představte, že by Rudá armáda neměla materiální podporu spojenců. O té se desetiletí taktně mlčelo. Jenže během druhé světové války dodaly USA zemím protihitlerovské koalice válečný materiál v hodnotě 46 miliard amerických dolarů. Tyto dodávky reprezentovaly 13 procent amerických výdajů na obranu.

Značná část americké pomoci směřovala do Sovětského svazu, který z USA obdržel statisíce vojenských vozidel a motocyklů. Nedostatek paliva byl řešen dodávkami celkem 2,5 milionů tun ropných produktů. Rooseveltova štědrá pomoc dodala Stalinovi 595 lodí, včetně 28 fregat, 105 ponorek, 77 obchodních lodí, 22 torpedových člunů, 104 protiponorkových plavidel a jiných lodí.

Sovětské letectvo dostalo 4.952 stíhaček Aerocobra a 2.410 stíhacích letadel Kingcobra. Nejslavnější sovětský pilot druhé světové války, trojnásobný Hrdina Sovětského svazu Alexander Pokryškin, vzlétal proti Hitlerovým leteckým esům v americké stíhačce Aerokobra.

USA Sovětskému svazu dodaly 2.700 bombardérů A-20 a 861 bombardovacích letadel B-25. Sovětské tankové divize byly vyzbrojeny 7.056 americkými tanky, Rudá armáda z USA dostala 8.218 protiletadlových děl, 131.600 kulometů a menších pěchotních zbraní.

Sovětská propaganda se snažila zmenšovat důležitost americké pomoci. V minulosti bylo zdůrazňováno, že sám SSSR vyrobil 30.000 tanků a 40.000 letadel od roku 1943. To je pravda. Rovněž ale musí být vzato do úvahy, že americké dodávky přicházely do Sovětského svazu během nejkritičtějšího období války – hlavně v druhé polovině roku 1942.

Navíc SSSR by nikdy nebyl schopen vyrobit své vlastní zbraně během válečných let, kdyby nebylo americké pomoci. USA ve válečných letech dodaly Sovětskému svazu 2,3 miliony tun oceli. Toto množství dostačilo k výrobě 70.000 tanků T-34. Objem dodávek aluminia byl 229.000 tun, což dostačovalo pro pokrytí potřeb sovětského leteckého a tankového průmyslu pro dva roky.

Je nutno zmínit i dodávky potravin: 3,8 milionů tun konzervovaného vepřového masa, uzenin, másla, čokolády, sušených vajec atd. Sovětská armáda dostala rovněž 423.000 telefonů a desetitisíce bezdrátových stanic. SSSR dostal materiál a strojové vybavení pro rafienrie ropy, baterie, stany padáky a tak dále a tak dále. Rudá armáda byla obuta do 15 milionů párů amerických vojenských bot.

Americká vojenská pomoc přicházela do Sovětského svazu železnicí via Irán a v konvojích do hlavních sovětských přístavů. Asi 3.000 nákladních lodí připlulo do přístavů Murmansk, Archangelsk a Vladivostok a vyložilo 1,3 milionů tun nákladu (za nesmírných ztrát na životech námořníků amerického, kanadského a britského obchodního loďstva, zejména v „konvojích smrti“ do Murmasku a Archangelsku).

Snižování či přímo popírání významu všeobsáhlé americké pomoci coby veledůležitého faktoru vítězného ukončení války není jen nesprávné. Takové popírání je brutálním pokusem o přepsání dějin. Dějin, které by se bez té pomoci odvíjely zcela jiným směrem.

Jakkoliv Stalin zvládal hnát strádající vojáky po milionech na smrt s tím, že věděl, že Hitlerovi prostě musí dojít lidský materiál dříve, a jakkoliv byla nezměrná statečnost a oběť těch vojáků, válku by bez Roosevelta, resp. bez USA, nikdy s holýma rukama a vojsky sužovanými hladomorem nevyhrál. Zdroj mimo jiné například zde.

Připomeňme si, že to trvalo více jak 45 let než se Rusko přiznalo ke Katyňskému masakru. Vezměme v úvahu předválečnou vojenskou spolupráci Německa s Ruskem a hlavně dohodu o rozdělení si Polska.

A pak už si samozřejmě jenom kladu otázku, kdo že tady tedy falšuje dějiny? Někdo je falšoval 50 let a o to ostudnější je, že na těchto tezích trvá do dnes.

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav Nádvorník
4 let před

… nedá mi to… a dám sem jeden starší vtípek…který ale se k tomuto tématu docela hodí… Bylo nebylo – konala se olympiáda. Byla to jedna z těch, které se zúčastnili všichni – ono se totiž občas stávalo, že někteří někam nepřijeli. Někdy ti hodní k těm zlým, někdy ti zlí k těm hodným. Sem přijeli všichni. Součástí olympiády je vždy závod zvaný maraton. No a tady se z nějakého důvodu – možná akutního záchvatu odporu k vodě většiny přihlášených – účastnili jen dva závodníci. Ten ze země aktuálně nejhodnější a ten ze země aktuálně nejzlejší. Oba borci bojovali urputně,… Číst vice »

Bohumil Michal
Bohumil Michal
4 let před

Člověk se vždycky dozví něco nového. Na King Cobra (P-63) jsem dosud nenarazil. Ono to letadlo totiž v USAF nakonec nelétalo, protože v USAF usoudili, že už mají lepší P-51 Mustang. Na závěrečném testování P-63 podíleli i Rusové a na jejich požadavky došlo k nějakým změnám (závěsy pro pomocné nádrže paliva, změna umístění hlavního kanónu apod.). V některých parametrech to bylo dokonce nejlepší letadlo své doby.
Jen poznámka: ten předchůdce je P-39 Air Cobra.

Pavel Jášek
Pavel Jášek
4 let před

Dokud budou Rus ovládat a vykrádat bolševici, nic se nezmění!

Ladislav Nádvorník
4 let před

..přiznávám hanebně…že mne tyhle každoroční tanečky.. kolem toho kdo víc osvobodil..a kdo víc zmrvil po osvobození…už docela unavují…

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Ono je to těžké, přiznat si po tolika letech, že jsem se mýlil, že mi propaganda zastřela mozek a oči. Proto bude hodně lidí tvrdit, že tomu bylo tak, jak se celý život učili, slyšeli apod. A trochu mimo, včera jsem šel přes vesnici Bohuslavice. To je na území tzv. „prajzké“, kde zrovna Rusy nemuseli (byli to občané Pruska, pak násilně ČR, nakonec Třetí říše, nyní části Slezska) . Byl tam pečlivě udržovaný pomník se jmény dvou vojáků RA, kteří padli při osvobozování obce. Takže ty kecy, že u nás ničíme pomníky, jsou liché.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial