Udělejme povinnou maturitu z chemie

Mnoho lidí včetně některých autorů a návštěvníků tohoto blogu jsou zastánci volného trhu a co nejnižších zásahů státu do lidských životů. To jde všechno automaticky stranou, pokud se to týká ostatních lidí, a obzvlášť pak skupiny, která si sama se sebou nemůže za žádnou cenu poradit: studentů a mladých.

Na úvod: souhlasím, že matematika je fantastický předmět a potřebujeme ho k životu. Konkrétně já při svém oboru účetní potřebuji učivo základní školy, hlavně trojčlenku. Tento obsah, je-li obstojně zvládnutý, je dostatečným základem pro studium velkého množství oborů, mezi nimiž jsou i tak náročná a prestižní studia jako lékařství, psychologie a práva.

Zaznamenala jsem, že nelibost nad zrušením povinné maturity z matematiky projevují především lidé, kteří tuto zkoušku s úspěchem absolvovali. Nemůžu si pomoct, ale cítím z toho jistou nostalgii po světě, který byl, a který již není. Skutečně došlo k jisté devalvaci vzdělání, tenkrát měla zřejmě maturita stejnou váhu, jako má dnes vysokoškolský titul, takže těmto lidem se může zdát, že dneska dostane maturitu každý idiot.

Nejsem slepá k průzkumům, že matematické schopnosti středoškoláků se zhoršily, horší jsou nejspíš v průměru i jejich sociální a komunikační dovednosti. Ale naštěstí došlo i k jiným změnám profilu průměrného středoškoláka. Angličtinu se bez většího úsilí učí už malé děti z videoher a filmů s titulky. Totální revolucí ve vzdělávání, která přišla neočekávaně, je, že se mladí lidé učí nové věci z návodů na YouTube nebo specializovaných stránkách. Spotřeba cigaret, marihuany, alkoholu a jiných drog u mladých lidí v Česku klesá. Mladiství jsou sexuálně zodpovědnější než generace svých rodičů. Děcka nejsou horší, než byly před třiceti lety, jsou prostě jiné. A učí se to, o čem intuitivně vědí, že potřebují.

Samozřejmě, že matematika je důležitá. Je důležitá asi jako fyzika, historie a zeměpis. Kdyby byla zavedena povinná maturita z biologie, možná by tolik lidí při virových onemocněních nepožadovalo po svém praktickém lékaři antibiotika. Zavedeme povinnou maturitu z biologie? Asi ne. Kdyby byla povinná maturita z chemie, možná by lidi nekupovali Oscillococcinum za 600 korun za krabičku, když je to placebo. Zavedeme povinnou maturitu z chemie? Asi ne.

Prostě jsou lidé chytří a pak jsou lidé, kterým nebylo shůry tolik dáno. Současně je systém nastaven tak, že kdo nemá maturitu, může jít maximálně dělat ostrahu do supermarketu. Chtít za těchto podmínek po všech maturantech, aby skládali zkoušku z matematiky, když mají přitom vlohy pro úplně jiné obory, je neefektivní plýtvání lidským potenciálem. Znám obrovské množství schopných mladých lidí, kteří jsou nadějnými hvězdami svých oborů, a z matematiky přitom nematurovali. Možná znáte komentátorku Lucii Sulovskou. Já znám hromadu dalších.

Z čeho tedy maturovali, když ne z matematiky? Z čeho uznali za vhodné. Nejsou to nesvéprávní hlupáci, takže nepotřebují, aby jim stát diktoval, co se mají učit.

Subscribe
Upozornit na
guest

19 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav Nádvorník
3 let před

v reakci na někde níže v diskuzi uvedené úvahy o nutnosti a přínosumaturity z češtiny…. ano za stávajících podmínek je maturita z češtiny prakticky zbytečná…protože realita je takováto –

https://www.svetseminarek.cz/?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9h-aPIcIzNOKjBWXmWX4Q2IKQ90VtDHMVZ409rZjhx8f968dI6u23oRoCxkUQAvD_BwE

https://www.odborne-prace.cz/?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9hy_5UrMbT4GFuPLDzdZz0afagbP8uxR32bN3ROW1B5hTBVFT0dZxaBoCPPIQAvD_BwE

a vývoj takovýto –
Neúspěšnost v maturitních písemných pracích na jaře 2019 podle Cermatu (v procentech):
Čeština
2013 2,2
2014 1,5
2015 1,7
2016 1,3
2017 3
2018 3,5
2019 5,3

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/statni-maturita-uspesnost-stredni-skoly.A190621_064222_domaci_vlc

Ivana Vodvářková
3 let před

ahoj Ájo,dík za příspěvek! těší mne články u kterých musím přemýšlet, co si vlastně myslím. Napadlo mi, že by bylo nejspíš třeba zjistit, co od školy nyní očekávají děti a pak také ,co jejich rodiče.Za děti mohu konstatovat pouze tolik, že se shodly na neschopnosti škol pomoci jim objevit a rozvíjet jejich dovednosti.Starý způsob předávání učiva podle mne skončil.Za rodiče se mi mluví snadněji-očekávám od školy , že připraví děti na život-pochopit princip manipulace, osvojit si dovednost hledat informace a vyvozovat souvislosti.K tomu poslouží základy matematiky,biologie či historie stejně dobře jako angličtina,nebo zeměpis a navíc -podle svých preferencí k předmětu-objevit… Číst vice »

Ladislav Nádvorník
3 let před

..ale já vás přece nenutím abyste to četla…ani netvrdím…že matematika je nejlepší…jestli si nepřejete..takhle si totiž mé názory..a nejen mé…. jak je vidět …vykládáte vy… a s tím já nic neudělám… snad jen to že sem nebudu dávat nic…

Ladislav Nádvorník
3 let před

..nic ve zlém…ale víte… že v těchto dvou skoro holých větách..je ukryt drobný problém…???…děkujete za podporu a sdělujete..tomu kterému vám vyjádřil podporu..že ráda budete číst jeho další…tedy váš názor podporující ..příspěvky… tiše tím přiznáváte…že o nesouhlasné či polemizující příspěvky ..ráda číst nebudete…

Ladislav Nádvorník
3 let před

… no a je to tu..perfektní cimrmanovský krok stranou… z debat o náplni matiky či chemie…tu budeme mít debatu o vlivu maturity na sloh…styl…a pravopis

Ladislav Nádvorník
3 let před

..sorry jako…ale já jsem nikde nenapsal..že vy jste napsala..nebo řekla…že názory starších lidí jsou archiválie a vykopávky…

Dáša Stárková
3 let před

Děkuji, Adélko, za názor. Já jsem v tomto taková jakási nerozhodná. Ač vzděláním genový inženýr a povoláním učitelka angličtiny a věkem první ročník množin (=trojčlenku jsem se učila na praxi v Anglii v laborce molekulární biolologie při ředění roztoků), nějak si pořád myslím, že je matematika základ logického myšlení ve všech ostatních, tedy přírodních oborech (tedy i té biologie a chemie). Tak jako se teď pořád dohadujeme o (ne)uznávání genderu, přijde mi, že se čím dál tím dříve ve škole dělí děti (dobrovolně, protože to jaksi mají už od rodičů „maminka a tatínek jsme taky byli blbí na matiku, smiř… Číst vice »

Ladislav Nádvorník
3 let před

jen krátká reakce od terče na něhož byl ten šíp polemiky vystřelen… díky za něj… … možná už mi paměť tolik neslouží…ale i v době k níž cítím jistou nostalgii existovaly školy a obory kde matematika v osnovách nebyla…nebo nebyla maturitním předmětem… bylo pak na adeptovi vzdělání jaký ústav si pro své střední vzdělání zvolí…. když se vrátím ke svým vysokoškolským létům – já problémy s matematikou neměl…proto že (třeba i proto že ve čtrnácti jsme neměl úplně jasno co dál a uvědomoval jsem si to) jsem …také s ohledem na to že jsem na to znalostně měl …zvolil všeobecné… Číst vice »

Ladislav Nádvorník
3 let před

..dovolím si lehce nesouhlasit… nadsázku jsem pochopil a i já jsem tak reagoval…nikde nenajdete.. že bych napsal ..že kdo neodmaturuje z matematiky není schopen logicky uvažovat… naopak se mne trochu dotklo..že můj komentář byl pochopen tak …že bych chtěl stávající generaci učitelů a studentů něco nařizovat…nejsem pedagog… ale motám se v praxi…a vidím praxi… je ..bohužel…v mnoha případech…nooo..jak to říct…??… řekněme ne zcela taková jakou bych od (třeba) od vysokoškolsky vzdělaných lidí čekal… …snažil jsem se to vše podat jako spíš apel…na uvědomění si…že určitá úroveň vzdělání prostě být uchována být musí… jinak jako společnost zdegenerujeme…pokud se to nepovedlo…pak se… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Jen poznamenám: “ Pěkné, Adélko“. Doplňovat Tvůj text netřeba.

Tomáš Flaška
3 let před

Impérium vrací úder 😉. Ale jo, souhlas. Maturita z matematiky asi fakt není nutná pro každého. Ale to logické myšlení každý potřebuje. A nevím, jestli pouhá „řadová“ výuka matiky to zajistí. Souhlasím s tím, že mé děti jsou prostě jiné. Mám pro to plné pochopení. Takové ty nářky – my jsme za mlada byli pořád venku, to byly kontakty … ano to je pravda, ale díky internetu mají dnešní mladí těch kontaktů více než jsme mívali my, byť jiného druhu. Ale to je vývoj. Samozřejmě že ve svém věku budu mít nějaké starší myšlení, dnes nahlížené třeba jako zastaralé, nebo… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial