2473, 00 Kč

Tolik dostane dle rozhodnutí soudu bratr Pavla Wonky. Podobné částky jsou nabízeny i jiným bývalým politickým vězňům. A vše je v pořádku.

26.4.2020 to bylo 32 let, kdy ve vězení zemřel Pavel Wonka. Byl kvintesencí toho, co označujeme jako politický vězeň. Je třeba připomenout slábnoucí historické paměti, o co šlo.

Spolu se svým bratrem Jiřím se v roce 1986 rozhodli kandidovat do Národního shromáždění. I dle tehdejší Ústavy ČSSR (kde byla v článku 4 zakotvena vedoucí úloha KSČ) to bylo papírově možné, i když jako zástupci „lidu“ tam byli deponováni velmi dobře prověření jedinci z tzv. Národní fronty (tedy vedle majority komunistů i příslušnici strany lidové a socialistické, jejichž členové museli respektovat již zmíněný článek 4 Ústavy, což je samo o sobě dnešní optikou zcela absurdní).

Za tuto svou drzost byli po zásluze odměněni nepodmíněnými tresty, jež byly zdůvodněny „pobuřováním, hanobením republiky a hanlivým vyjádřením vůči komunistické straně a jejím představitelům“. Pavel Wonka si odseděl trest celý (byl m.j. i v proslulých Minkovicích, která využívala otrockou práci  vězňů v podniku Preciosa. Tehdejší ředitel Ludvík Karl byl v roce 2015 vyznamenán za svou práci Milošem Zemanem Za zásluhy o stát.).

Po propuštění z vězení, kde zhubl o 20 kilogramů, si začal zařizovat možnost vystěhování do západního Německa, odmítal však tzv. „ochranný dohled“, což byla bohapustá buzerace státní moci. Postižený se musel i několikrát týdně hlásit na služebně SNB, kde i po několika hodinách čekání mu bylo umožněno odejít domů. Proto byl znovu odsouzen na 5 měsíců nepodmíněně soudkyní  JUDr. Marcelou Horváthovou a to i přes svůj zřetelně špatný zdravotní stav. I vězeňský lékař MUDr. Radim Peka neshledal na Pavlu Wonkovi nic, co by bránilo výkonu trestu. Za 6 dní po tomto soudním jednání zemřel, údajně na plicní embolii.

Na jedné straně tohoto novodobého dramatu stojí zmíněný miliardář Ludvík Karl s připíchnutým metálem od presidenta státu. Dále pak stále aktivní soudkyně JUDr. Marcela Horváthová a MUDr. Radim Peka. Ani jeden z nich necítí žádný podíl na zbytečné smrti vězně svědomí.

Na druhé straně stojí člověk, který nespáchal žádný trestný čin, který jen chtěl dokázat rozpor mezi deklarovanou svobodou v socialistickém státě a obvyklou praxi. Za tento svůj odvážný postoj, za který zaplatil životem, obdrží jeho bratr částku v nadpisu článku.

Dle zákona je vše v pořádku. Ona částka náleží rodině jako ušlý výdělek za dobu věznění. Jistě bude dostupné i náležité odůvodnění tohoto rozsudku a objeví se i obhájci, kteří budou říkat, že vše je dle pravidel a nelze jinak.

Zůstane však pachuť v ústech a vědomí, že zůstat morálně pevný může někdy svého nositele semlít, zatímco ti s opačnými životními postoji v klidu dožijí, někteří i s metálem na „Za zásluhy o stát“. Je škoda, že udělení tohoto vyznamenání neříká přesněji, jaký stát měla udělující  osoba na mysli.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

Je mi smutno, že takoví soudci ještě dnes pracují v dresu soudnictví ČR.
Kdo se prodal jednou, tak je pravděpodobné, že se dá koupit (nebo vydírat) a bude pracovat zase proti právu a spravedlnosti pro dnešní politiky a mafii (a obyčejný člověk stojí mimo).

Jiří Kokeš
Jiří Kokeš
4 let před

Za doby studia nás profesor Zapletálek učil i o P.W. Možná by bylo zajímavé projít dokumentaci z klinik, ta se přece archivuje 100 let…

David Vlk
4 let před

Hnus stydím se za tuto zemi.

Emrich Sonnek
Emrich Sonnek
4 let před

Ostudný rozsudek, i když žádná suma nemůže nahradit lidský život.
Život i smrt jsou dokladem zločinnosti režimu, který nedodržoval ani vlastní zákony. Tobě dík za připomínku.

Jaroslav Kvapil
4 let před

O Pavlu Wonkovi jsem se dověděl již za socialismu ze Svobodné Evropy. Jeho případ byl otřesným důkazem komunistické zvůle, a také bezcitnosti a nestoudnosti jejích vykonavatelů. A těch pár korun „odškodnění“ je odporným bolševickým výsměchem. Vám děkuji, že jste to všechno připomněl.

Vladimír T. Gottwald
4 let před

To snad radši nic než takový výsměch.

Vladimír T. Gottwald
4 let před

Jo!

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
4 let před

U nás v Chomutově máme u cesty do zooparku památník Pavla Wonky, takový jednoduchý menší kámen s vytesaným jménem, vždycky si toho kamene všimnu. Přitom jsem nejdřív vůbec nevěděla, o koho se jedná, až se pak objevila nějaká zmínka… ten kámen je nejspíš osobní iniciativa někoho, není to snad ani nějaké oficiální pietní místo. Bývala tu u Chomutova taková silná komunita lidí kolem undergroundu. Člověk ani nezná všechny ty spojitosti. Můj bývalý spolužák z gymplu, dnes pedagog, to historicky mapoval.

Tomáš Flaška
4 let před

Také jsem to zaznamenal a je z toho, mírně řečeno, na vyprázdnění žaludku. I kdybych uznal, že se jedná jen o náhradu ušlého výdělku, tak inflačně by z toho musela být jiná suma. I tenkrát se vydělávaly tak 3000 měsíčně.

Ale jsem rád, že památku p. Wonky tu nikdo nebude dehonestovat přitroublými komentáři.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial