O Lilith, která hojně sázela a teď sklízí

Poznala jsem už hodně lidí, ale tahle žena byla vskutku originál. V hipís šatech, drobounká a útlá, se zářivým zvonivým smíchem. A jindy na dně, kdy se válela v depresi, což také nikterak neskrývala. Osobně jsem jí zažila v jednom ze vzletů, nasmály jsme se nádherně, jako dvě dávné známé, když jsme se potkaly v jedné kavárně v Ústí nad Labem.

Poznala jsem jí ve dveřích na onu místnost hned, jak vstoupila, často totiž publikovala na sociální síti, šířila svoje názory bez příkras. Byla hodně radikální, kritická k nešvarům v této zemi. Velmi citlivá duše. A jak už to tak bývá, tak tihle vysoce citliví lidé tu nevydrží dlouho. I Renata odešla náhle, nejdřív tedy bojovala s vážnou nemocí, do toho útěky k alkoholu, konflikty a pády. Stačila toho ale udělat opravdu dost, byla znovu pokřtěná, přivedla na svět syna. A o dítě i přišla. Tady neznám příliš podrobnosti, jen vím, že pomáhala v nadaci Kolibříček i jinde. Že měla srdce na dlani. A na těle montérky, v nichž sázela a okopávala rostliny.

Pracovala snad v zahradnictví nebo nějakém zelinářství, když si googlím viditelné stopy, které tu nechala, tak jí tu vidím jako usměvavou prodavačku zeleniny nebo šťastnou matku. Vím také, že působila léta v cestovním ruchu. Měla velmi pestrý a bohatý život. Poznala jsem jí jen krátce, na sociální síti mě zaujala její upřímnost a odvaha. Šla do všeho nadoraz. A když vidím její fotografii, jak se usmívá, a nejspíš už VÍ… přijala Ježíše Krista a pro mě je příkladem nádherné ženy, která mi něco důležitého připomíná. I mou vnitřní podstatu. Žena zvaná Lilith, ta první, nespoutaná… děkuju Renato, Boženo, Magdaléno…

Psáno 26.4.2020 na počest Renaty Sazečkové z Ústí nad Labem, která již před časem odešla na druhý břeh. Krásná a smířená.

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Dáša Stárková
4 let před

Přímočarý, barevný, surový a přitom skutečný příběh. Děkuji moc 🙂

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Vítám paní Fišrovou ve společnosti Blogosféra. A děkuji za její úvodní blogerský počin.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial