Ponořte se!

Chovat se jen moudře je pro mě nudný. A čím jsem starší, tím víc mě baví se pouze moudře nechovat. Zašpásovat si s realitou je stejně zábavný, jako se do krupicový kaše pustit vidličkou a nožem. Těch možností!

 

Už jste se třeba potápěli v posteli? Jak dlouho tam vydržíte bez dechu? A co když si k ponoru přiberete šnorchl, jehož konec vyčuhuje mezi polštářem a peřinou?

Jsou rána, kdy vykulit se z postele je prostě trestné. Pravda, náš zakoník na takovou činnosti nepamatuje, ale čert vem zákoník, který nedbá o blaho lidí!

Znáte takový to ráno, kdy se přiotevřeným oknem do ložnice vkradou sluneční prstíky, které vám polechtají chodidla, na která je peřina krátká?

Znáte takový to ráno, kdy je kolem klidno a vlídno. Ráno, které nespěchá a nemusí být nikde včas?

Ráno, kdy je tělo vláčné jako včerejší palačinky a líné jako Oblomov.

Právě takový ráno je jako stvořený pro potápění v posteli.

Ze všeho nejdřív promněte prsty v dlaních a protáhněte nohy pod peřinou tak, aby se napnuly všechny svaly, které budete při ponoru potřebovat.

Pak se pořádně nadechněte, našpulte pusu jako balón na čutanou, zadržte dech a začněte.

Vplujte pod peřinu.

Vplujte do dnů, které byly krátké na všechno, co jste chtěli stihnout. Do dnů, které voněly smaženými božími milostmi ještě za horka obalenými v moučkovém cukru. Do dnů, kdy se dalo sáhnout do nebe, vidět za sebe a křičet potichu.

Na jeden nádech proplujte pod peřinou dětstvím.

Kopejte nožičkama jako tenkrát, kdy jste v rybníku při konci jara lovili pulce a zima vám rozdrkotala zuby. Zahřejte se! Kopejte nožičkama tak mocně, až se na peřině nad vámi začnou dělat vlny. Až se peřina změní v hladinu, pod kterou je teplo jako ve vodách na plážích kolem Muscatu. A až se vám začnou dělat z nedostatku kyslíku mžitky před očima, znovu hlavu vynořte a zase se nadýchněte.

Druhý ponor už bude delší. Bude čas uvidět mámu, když byla ještě mladá a tátu, který v tý době mámu miloval. Bude čas ucítit vůni flanelové noční košile, která voní po mámině pohlazení i občasných pohlavcích. Bude čas zahlédnout další potápěče z dětství, kteří se kolem vás štrejchnou svými ploutvemi. Bude čas se svézt na hřbetu Bílé velryby, nebo na poskakování s delfínem Filipem.

Ponor pod peřinu v líném ránu zastaví reálný čas a dá šanci snění.

Peřina je hladina a prostěradlo dno bílé jako sněhově bílý písek pláží na Srí Lance.

Postel je oceán, nebo rybník, nebo řeka.

Splývejte s fantazií. Splývejte nekonečným prostorem dobra a náhod a snů.

A vynořte se, až se vám bude chtít!

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest

19 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzana
Zuzana
3 let před

dobrý, Máro!

aleš
aleš
3 let před

Je to nádherné, když si dva spisovatelé veřejně potykají! Marku, ty píšeš nauvěřitelně krásně.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Radko, „Le chaim!“. A nejsem sám, kdo čeká na Váš první blog zde v tomto prostoru.

Zdeňka Ortová
3 let před

Marku, přečíst si tento blog mi bylo neskonalým potěšením! Zařaď si ho prosím do Zlatého fondu Tvojí tvorby!!! A dovol, abych připojila i upřímnou gratulaci k Tvému dnešnímu svátku!

Zdeňka Ortová
3 let před

Marku, já se tu stydím, až zalézám pod židli. Nezlobte se, prosím. Já jsem včera psala několik mailů za sebou lidem, se kterými si tykám. A jak jsem tak byla rozjetá, vůbec jsem si neuvědomila, že jsem zde tykala i Vám. Teď jsem sem nakoukla, jestli tu náhodou není Vaše odpověď a úplně jsem zcepeněla, když jsem viděla, co jsem napsala. Ach jo. Posílám Vám omluvu a úsměv.

Niké Pácová
Niké Pácová
3 let před

Je radost tohle číst…krásné
Všechno NEJ k tvému dnešnímu svátku Marku

David Vlk
3 let před

Nazdar kamaráde,žes konečně dorazil.Krásně napsáno.

Alžbeta Vlčková
Alžbeta Vlčková
3 let před

Vole, báječné😂👍

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Marku vítej. A přišel jsi tím nejlepším způsobem, jaký znám, takovou tou tekutou poesií, která hladí a občas trochu zašimrá v nose…..

Dáša Stárková
3 let před

Krása, Marku, něžný a roztomilý. Děkuju 🙂

Ladislav Nádvorník
3 let před

..paráda… díky za předvíkendové osvěžení…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial