Proč i my trestáme ukrajinské sportovce?

Nestačí že jich Rusové poslali už mnoho pod drn? Nestačí, že mnozí místo tréninku musí bojovat v zákopech? A ti šťastnější sice ne, ale zase nemají kde trénovat. A i my si musíme přisadit?

Je tu mnoho obhájců účasti ruských sportovců na olympijských hrách. A představme si, že je na olympiádě mít budeme. Názorný příklad jak by to vypadalo ukazuje současné mistrovství světa v šermu v Miláně, kde byla účast ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou povolena.

Dvaatřicetiletá ukrajinská šermířka Charlanová už před šampionátem prohlásila, že by na MS chtěla nastoupit proti ruské soupeřce. „Pro náš národ je důležité, abychom jen neseděli na gauči. Vojáci z předních linií se na nás dívají,“ řekla agentuře AFP. A přání se jí vyplnilo. V prvním kole nastoupila proti „neutrální“ Rusce Anně Smirnovové. A vyhrála. Jenže po zápase jí odmítla potřást ruku.

Je to velice lidské a každý tomu rozumí. Nedokážu si představit, že by za války naši lidé radostně a dobrovolně třásli rukou Němcům. Ani naši hokejisté po epických výhrách nad Sbornou Sovětského svazu po okupaci v roce 1968 svým soupeřům nepotřásali rukou určitě nadšeně. Jenže museli. Ukrajinci naštěstí nemusí. Zatím. Kdyby byli porobeni, jako my v roce 1968, tak by museli. Je to lidsky k pochopení a k omluvě.

Jenže Ukrajinka Charlanová byla za nepotřesení rukou ze soutěže vyloučena. A tak byla vlastně potrestána. Potrestali ji všichni členové federace, tedy i my jsme si svou troškou přisadili. A tak by to vypadalo i na olympiádě.

Nebo si představme, že by Ukrajinci prostě jako tým olympiádu radši vypustili, aby se do podobných situací s ruskými sportovci nemuseli dostávat. Budou jako země vyloučeni z mezinárodního olympijského hnutí? Potrestáme je kolektivně?

Když už si mnoho pomatenců myslí že ruští a běloruští sportovci na kolbiště patří, tak by se snad mělo naprosto lidsky chápat a tolerovat, když ukrajinští sportovci proti nim nenastoupí, nebo jim tu ruku nepodají. Ale trestat je za to, je zvrhlost na úrovni těch ruských bafuňářů.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

👌Souhlas. Opožděně vám dávám zapravdu i ohledně programu „oprav dům po babičce“. Prvotně se mně zdál program jako dobrý nápad a pomoc venkovu i mladým. Ovšem skutečnost je taková, že se jedná opět o dotace pro bohaté, milionáře kteří je na rekonstrukce nepotřebují. Takže nakonec sice bude přibývat oprávených domů, ale hlavně jako další nemovitosti v portfoliu. Měl jste pravdu.

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

I když je to pro Toma Flašku, dával jsem někde odkaz na rozbor tohoto nápadu. A ten celkem jasně říká, co to znamená.
Děsí mne zabírání půdy, výstavba dalších megaskladišť na cokoli a zhůvěřile kdekoliv. A jsem pro renovaci starších domů (sám jsem šel příkladem). Ale musí to jít jinak, než navrhovanou dotací.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Nejsem jednoznačně proti dotacím, pokud existují a nám v podstatě s současném systému EU nezbývá než je vyčerpat, nebo ztratit nárok. Priorita by měla být veřejná infrastruktura. Tak jak to funguje v Polsku. Tam je to opravdu pěkné. Nové dálnice, ve městech široké upravené bulváry, chodníky, samostatné pásy pro cyklisty. Jsem ovšem zásadně proti dotacím občanům, kteří to vůbec nepotřebují a přispívá se jim výhradně k množení jejich majetků…

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před

Někde jsem zahlédl, že předsedou federace šermířů je Rus – dokonce tam byla i fotka, takový typický odulý ksicht. Oak se nelze ničemu divit.
Pokud opravdu dojde k tomu, že sportovci z Ruska a Běloruska budou jaksi „omilostněni“ a připuštěni na OH, bude to kopanec do zadku statečnému národu. A taky důvod, abych zcela vypustil sledování televize.

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před

Napsal jsem o tom právě blog, Tome. Vidím to naprosto stejně.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial