Děti v restauraci – Etiketa pro matky

Nedávno společnost rozdělil závažný problém chování dětí v restauracích. Co se s tím dá dělat? Nejprve bylo nutno stanovit pravidla pro podnikatele. Teď nadešel čas vyložit je matkám.

Žhavé téma v posledních několika týdnech usnulo, je proto zapotřebí jej znova oprášit.

Jak poznamenal jeden z odborníků na kulinářství: dětí je jako smetí a restaurace jsou zase v maléru. Poté co s jejich existencí zatřásl Covid a vysoké ceny energií, přišel další drtivý úder. Děti vtrhly do kaváren a hospod s nebývalou razancí.

Soubor pravidel musí upravit chování všech zúčastněných stran. Podnikatelé, hosté, personál, matky i děti by se měli řídit etiketou. Bohužel zásady stanovené Guthem Jarkovským a Ladislavem Špačkem patří do jiných časů a modernímu světu nestačí.

Dnes desatero pravidel pro matky:

1. Buďte ostražité. Před vstupem do restauračního nebo kavárenského zařízení pečlivě objekt obhlédněte. Pokud na nich visí výstražné cedule s přeškrtnutým obrázkem dítěte nebo nápisy: „Bič boží na matky,“ či „Odveďte si svoje haranty jinam,“ nevšímejte si jich a vstupte dál. Ve skutečnosti se hosté i personál na vaše děti těší.

2. Dožadujte se osobnostních práv dítěte, které v naší středoevropské diktatuře trpí. Pokud vás majitel odmítá do kulinářského zařízení pustit, oslovte Jaromíra Soukupa, moderátora pořadu „Svobodu dětem Jaromíra Soukupa“. Výjimku učiňte, když se rozhodnete navštívit bistro Jaromíra Soukupa.

3. Pokud vaše miminko pláče hlady, na nic nečekejte. Vytáhněte ňadra z podprsenky a neodkladně se pusťte do kojení. Zbyde-li vám trocha mateřského mléka, odstříkněte zbytek do sklenice a nabídněte hostům, kteří na tuto laskominu nedočkavě čekají.

4. Veďte své děti k tomu, aby vaše fotografie zachytily jejich i vaše úsměvy a mohli jste je bez obav umístit na sociální sítě. Jako pomůcku sebou noste selfie tyč. Můžete ji použít na obranu svou i dítěte před nepřizpůsobivými majiteli, útočným personálem nebo dorážejícími hosty.

5. Alespoň třikrát týdně nevařte a neváhejte vyrazit se svými ratolestmi na zdravé jídlo do restaurace. Vybírejte jídla, která děti nikdy nezklamou, jako například pizzu, hamburger, coca-colu a hranolky s tatarkou či kečupem.

6. Všimnete-li si, že vaše dítě v peřince modrá, nepanikařte. Není to vina personálu, miminko si jen tlačí do plenek. Není-li v dohledu přebalovací pult, chvíli počkejte než se uvolní pult barový nebo jídelní stůl. Použité pleny vyhazujte do nebezpečného odpadu v kuchyni. Nezapomeňte obědvající hosty požádat, ať se přesunou k vedlejšímu stolu nebo ať si pro svoje zdraví vyhlásí hladový týden.

7. Běhá-li vaše dítě po restauraci z jedné strany na druhou, nechte jej běhat. Pokud při této činnosti shodí obsluze podnos na zem, řiďte se v tu chvíli pravidly etikety Jaroslava Špačka. Nepořádek uklízí obsluha, vy se jí nepleťte pod nohy a bordelu si nevšímejte.

8. V případě, že dítě křičí na celou restauraci, má své vážné důvody. Je mu zima nebo horko, možná je přejezené či má hlad. Pokud si vytrvale vyžaduje pozornost, vyberte si některého z hostů a posaďte mu svou malou radost na klín. Host se zabaví a bude šťastný.

9. Občas přerušte diskuzi s ostatními matkami nebo zvedněte oči od mobilního telefonu a bedlivě si prohlížejte hosty. Pokud uvidíte, že některý z nich se potí, něco si mumlá a podivně kývá hlavou, zbystřete. Vašemu dítěti jde o život.

10. Do dětských her vtáhněte personál i hosty. Personál vám bude vděčný za chvíli odpočinku a host znovu nalezne ztracený smysl života. Pokud si vezmete do restaurace nebo kavárny i svého tajného přítele, dítě předejte s důvěrou nejbližšímu osazenstvu u vedlejšího stolu a s milencem si pohrajte sama.

Podílejte se na vylepšení gastronomických služeb přínosem nových a nečekaných zážitků!!!

Poznámka autora: Cílem textu není nikoho urážet nebo zesměšňovat či poučovat, jen ukázat jak jedna strana vnímá druhou. Děti nejsou obtížný hmyz, matky neschopné kozy, podnikatelé omezení diktátoři, hosté netolerantní chudáci a zaměstnanci bezbranné oběti. Konflikty lze vyřešit pouze tolerancí a vzájemným respektem se špetkou empatie.  

Psáno pro iDNES.cz

Předchozí pravidla najdete zde:

Děti v restauraci – Etiketa pro majitele:

Děti v restauraci – Etiketa pro majitele

Píseň Satisfaction zpívá a hraje Ukulele Orchestra jako Brno. YouTube.cz:

Náhledový obrázek: https://pixabay.com/cs/illustrations/d%c3%adt%c4%9b-br%c3%bdle-m%c3%adr-plak%c3%a1t-demonstrant-7085866/

Subscribe
Upozornit na
guest

14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před

🤣

Hana Rybnická
Hana Rybnická
10 měsíců před

Nevím. Tam kde žiji já jsou na toaletách restaurací zpravidla koutky s vybavením pro přebalování.dokonce někdy i vybavené plínkami atp.

Jara Rankova
Jara Rankova
10 měsíců před
Reply to  Hana Rybnická

Ano, to je snad po celem svete, ale nikdy jsem nezazila, primo v restauraci…..

Ivana
Ivana
10 měsíců před

Moc jsem se pobavila! Děkuji za velmi vtipné čtení!! ( přijde mi jen trochu smutné, ze člověk musí připojit doušku s vysvětlením, ze se nikdo nemá urážet..) podpis; matka tří dětí

Tomáš Flaška
10 měsíců před

Já dávám přednost lokálům, nazvěme je dříve na úrovní 4. maximálně 3. cenové skupiny, a tam tedy nikdo trochu při smyslech s malým dítětem nevkročí. A nemusím řešit podobná dilemata a situace. Velmi prosté 😊.

Michaela Klímová
10 měsíců před

Když jsem se proti přebalování dítěte na vedlejším jídelním stole jemně ohradila, servírka mě uklidnila, že se zeptali: Tolerance a empatie v příkladné harmonii:)

Adéla Vodvářková
Admin
10 měsíců před

Jan Šik: Tento text nemá nikoho urážet či zesměšňovat

Také Jan Šik: Marky, klidně si odstříkněte mléko do sklenic a nabídněte hostům! Mimino si přebalte na jídelním stole!

Tento komentář nemá urážet ani zesměšnit Jana Šika:)

Adéla Vodvářková
Admin
10 měsíců před
Reply to  Jan Šik

Já si to osobně neberu, jen jestli jste se snažil o nějakou nestrannost, tak jste moc neuspěl, ne? Ironie toho minulého článku byla založena na tom, že jste psal, co všechno si musí restauratéři nechat líbit od matek. Tenhle článek ironizuje to, co všechno si dnes matky mohou v restauraci dovolit. V obou případech to je v podstatě satira směřovaná na matky a ani jednou na restauratéry.
Což je legitimní postoj, jen se určitě nesnaží o neutralitu nebo spravedlnost:)

Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před

Nestranmost? Ježíš, vždyť je to satira… Za mě hodně povedená. Třeba příště autor napíše satiru na hospodské. Neberte to tak vážně. Mimochodem, to jak se některé (upozorňuji některé) matky chovají v přítomnosti svých malých dětí k okolí, je často fakt napováženou.

Jara Rankova
Jara Rankova
10 měsíců před
Reply to  Jan Šik

Cetla jsem rano na iDnes a pochopila. Zdejsi kanadske matky chodi s deckama pouze do nejkych McDonaldu, nebo zahradnich restaurantu a tech se diky pandemii vytvorilo vice – proste primo na chodniku, jako ve Francii , v McD mohou pobihat zahrabat se v koute plnem balomku a nikomu to nevadi, protoze tam chodi stejni lide. Naopak by nikoho zde nenapadlo tahat kocarky do pubu, nebo na Happy hour. Vime, ze rodice cinskych a indickych batolat zde jsou vice tolerantni i na letadlech, ale opet jen v urcitych podnicich a v urcitych hodinach. Cinskou maminu by asi nenapadlo si nekde v… Číst vice »

Last edited 10 měsíců před by Jara Rankova
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial