Je vidět, že to vláda dělá správně

Já bych sice v opatřeních na konsolidaci státních financí přitvrdil. Ale uznávám, že vláda je tu pro všechny a je potřeba uspokojit i její odpůrce, dokonce i totální dezoláty.

O tom, že chystaná opatření vlády cílí správným směrem svědčí celkem rychlý přehled komentářů v našich médiích. Pár příkladů:

Kam se hrabe Babiš. Tiskovka vlády byla festivalem alibismu a několikahodinového žvanění. Zdroj.

Utrpení na tiskovce vlády. Už našel pan ministr Stanjura tu tabulku? Zdroj.

Vládní komunikace jako z jiného hrníčku aneb Česko v troubě. Zdroj.

Poněkud teatrální, ale o to rozpačitější tisková konference vlády. Zdroj.

Ministři mleli páté přes deváté, tiskovka k úsporám byla jak od Babiše. Zdroj.

Na první pohled tragédie. Ale je to možná tragédie v komunikaci vlády. To, že se komentátoři nezmohli na kritiku obsahu, ale pouze formy, svědčí o jediném – není co kritizovat. A to jen dokazuje, že to vláda dělá správně. Držím palce a potvrzuje se mi, že jsem její volbou udělal dobře.

Nebudu tu ta opatření rozebírat. To udělají mnozí jiní. Spíše je zajímavé zabývat se reakcemi potrefených (což jsou ale skoro všichni).

Slyšíme zástupce podnikatelů, zemědělců, hospodských …. a všichni říkají, že to osekání jejich peněz je špatně. Pláčou při tom, jak jejich produkt zdraží. To je opravdu poznání hodné Nobelovy ceny, že když se zvýší u něčeho daně, že produkt zdraží. Nevím jestli jsou tak hloupí, že to veřejně hlásají, nebo považují za hlupáky své zákazníky.

Další velmi zdatný zástupce ovocnářů spočítal, že při přesunu jablek z 15% DPH do 12%, dojde například ke zlevnění z 19.90 Kč na 19.30 Kč za kilogram, což asi žádný obchodník neudělá a ceny zůstanou. Podprahově nám sdělil, že si obchodníci namastí kapsy. To má sice pravdu, ale vůbec nepochopil tu podstatu problému. Účelem je i zjednodušení celého systému zavedením dvou sazeb DPH místo dosavadních tří. A tím pádem zjednodušení účetnictví, plánování, nákupů a prodejů a to pro všechny. Podnikatele i stát. Sekundární úspory budou mnohem vyšší, než zmiňovaná 3% na DPH u jablek. A kdyby náhodou ta jablka měla spadnout do 21% DPH to by teprve bylo řevu!

Frajer by byl ten, který by řekl: zdraží se nám to na DPH, ale cenu zachováme, zákazníci to nepocítí. Takovou vlaštovku jsem ještě nezaznamenal. Prostě nám všichni říkají – my si vyděláme stejně a vy si trhněte nohou.

A všichni tito plačící mají společnou jednu věc. Nikdo z nich nenabízí nějakou smysluplnou alternativu. A to včetně snad jediné relevantní opozice v parlamentu – hnutí ANO.

To působí ale spíše vesele. Jeho bývalý dvouministr Karel Havlíček, který přeci jen byl trochu konkrétnější (velký div!) uvedl, že navrhovaná opatření prý zaříznou živnostníky. Použil dokonce slovo „poprava“. Při pomyšlení si na chudáčka herečku p. Obermeierovou, která nemá na plyn, nebo na paní Žilkovou, která nemá na krmení koní své dcery, mi cukalo koutky.

Moc pikantně to ale zní od představitele hnutí, které zavedením EET přeci živnostníky velmi podporovalo a jejich zaklekáváním prostřednictvím finančních úřadů jistě udělalo pro rozvoj jejich podnikání naprosté maximum.

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
10 měsíců před

Na mne výsledek prozatím působí jako nepromyšlený kočkopes. Nemohu ani souhlasit, že je ten tzv. balíček výsledkem toho, že vládne 5 stran. Spíš začali pozdě, jsou naprosto rozdílní, neměli čas na širší debatu a tak se handrkují o nepodstatné drobnosti. Protože skutečně teče do holínek vrchem, dělají něco. Dosáhneme ale kýženého efektu? Kde budou škrtat ještě nevědí, ministři si to teprve ujasní. Prý přes léto. Peníze za obnovitelné zdroje už lidem stát platit nebude, ale nechce je platit ani sám. Ponese prý právní riziko. Takže jen tlačí problém před sebou. O knihách a vínu ale jasno měli hned. Mnozí experti… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před
Reply to  Hana

Pro upřesnění, snížení daní prosadilo vládní ANO, s podporou ODS. To není práce současné vlády.

Hana
Hana
10 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

To vím. Ale společně s ODS. Jinak by to pravděpodobně neprošlo. ANO nemělo dost hlasů. A ostatní strany z jejich party byli proti.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před

Ještě můj tip, jak to celé může dopadnout. Vzhledem k tomu, že většina „balíčku“ začne platit nejdřív od nového roku, něco dokonce až 2025, pokud ÚS rozhodne, že vláda při schvalování valorizace důchodů nepostupovala s ústavou, bude na konci roku schodek 600 miliard, začne se to hádat a vláda padne. Nepřeji si návrat ANO, ovšem ani situaci, ke které tohle velmi rychle míří.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před

Souhlasím s jediným bodem, že měla být vláda mnohem tvrdší. Je to tragédie v komunikaci (nic neobvyklého v této zemi), ale hlavní tragédie jsou plánované kroky. Nekompetentost ministrů. V podstatě jediný, který má ode mě jedničku, je zcela překvapivě ministr zahraničí. Stanjura je stejný hlupák jako Schillerová. Nerozumí tomu. Tak snad má alespoň poradce, kteří opatření uvedou na pravou míru. Ministrem financí měl být Skopeček. Jako jestli si myslíte, že to co prezentovali je důchodová reforma, tak jste zcela vedle. Jedná se výhradně o změnu parametrů stávajícího systému. Reforma bylo to, co chystal Kalousek. Co má být těch 21,5 let… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial