Děti v restauraci – Etiketa pro majitele

V současné době hýbe Českou republikou další závažný problém. Společnost je opět rozdělena. Co se s tím dá dělat? Jakými pravidly by se měli řídit podnikatelé, matky a děti?

Jak poznamenal jeden z odborníků na kulinářství: dětí je jako smetí a restaurace jsou zase v maléru. Poté co s jejich existencí zatřásl Covid a vysoké ceny energií, přišel další drtivý úder. Děti vtrhly do kaváren a hospod s nebývalou razancí a zaplavily je jako obří vlna tsunami pláže v Karibiku.

V této nelehké situaci se ukazuje, že stát není schopen přijmout zákon s jasně stanovenými normami. Jako obvykle, situaci nezvládli čelní představitelé státu. Je proto nezbytné vytvořit soubor pravidel, která upraví chování všech zúčastněných stran. Podnikatelé, hosté, personál, matky i děti by se měli řídit etiketou. Bohužel zásady stanovené Guthem Jarkovským a Ladislavem Špačkem patří do jiných časů a modernímu světu nestačí.

Dnes desatero pravidel pro majitele hospod, restaurací, kaváren a bister:

1. Podnikatelský záměr by měl vždy směřovat na vámi zvolenou cílovou skupinu. Pokud se už rozhodnete pro favority dobrého piva, příznivce fotbalu či seniory anebo chcete vařit pouze meníčka, nezapomínejte na děti s matkami.

2. Vaše hospoda musí mít odpovídající výzdobu. Když budete třeba zaměřeni na kopanou a stěny hospody vyzdobíte klubovými vlajkami, zřetelně mezi ně umístěte obrázky se sluníčkem a krtečkem.

3. V případě přenosů hokejových a fotbalových zápasů na televizních obrazovkách nezapomeňte sportovní klání vyváženě přerušovat vysíláním pro děti z Déčka nebo Jim Jamu.

4. Majitelé kočičí kavárny, vy počítejte se ztrátami. Mějte ve skladu připravena v klecích alespoň dvě další zvířátka, abyste jimi mohli bezodkladně nahradit ta padlá.

5. Do benefitů pro zaměstnance zařaďte antišoková školení, bojové tréninky Krav Maga a meditační cvičení. V případě jejich psychického nebo fyzického zhroucení pro ně zajistěte odpovídající zdravotní péči.

6. Pro případy přebalení batolate na jídelním stole si pro hosty na baru připravte respirátory špičkové kvality. Na škodu nejsou ani papírové blicí pytlíky.

7. Nebylo by špatné, aby dětský koutek zabíral alespoň polovinu plochy restaurace. K dispozici by malým ratolestem mohla být skluzavka, průlezka, houpačka, pískoviště, bazének, pistolky na vodu nebo kuličky a pro starší míče pro kolektivní hry a rachejtle. Do každého koutu restaurace je vhodné umístit nápadité skrýše, v kterých si budou hrát děti s hosty a personálem na schovávanou.

8. Mějte vždy nasmaženo dostatečné množství hranolek a nakoupenu tatarskou omáčku či kečup, ať děti nezaskočíte, když dojdou. To se týká také kávy a pohárů s bio nekalorickou zmrzlinou a šlehačkou pro matky.

9. Pokud se některá z matek ve vašem zařízení rozhodne nakojit své miminko, rozmístěte kolem místa, které si vybere, několik židlí pro hosty restaurace. Věřte, že nechtějí aby jim unikl nezapomenutelný zážitek. Pro ty, kteří si zapomenou brýle doma si nachystejte náhradní.

10. Řady svých zaměstnanců rozšiřte o antikonfliktního mediátora, animátora, předčítače pohádek pro děti a erotických povídek pro matky, bio kuchaře, zdravotníka se zkušenostmi z válečné zóny, dále uklízeče-specialistu s praxí v jaderné elektrárně a dvoučlennou ostrahu s pepřovým sprejem a zbraní minimální ráže 45.
Dále rozšiřte svou nabídku služeb o následující profese: IT specialista pro zajištění hladkého průběhu běhu počítačových her na mobilech, pohotovostní dětský lékař a gynekolog, psycholog, učitel, vychovatel, kadeřník, pedikér, striptér, masér a osobní sluha pro matky-štamgastky.

Úspěšné podnikání s bohatými zážitky!!!

Poznámka autora: Cílem textu není nikoho urážet nebo zesměšňovat či poučovat, jen ukázat jak jedna strana vnímá druhou. Děti nejsou obtížný hmyz, matky neschopné kozy, podnikatelé omezení diktátoři, hosté netolerantní chudáci a zaměstnanci bezbranné oběti. Konflikty lze vyřešit pouze tolerancí a vzájemným respektem se špetkou empatie.  

Psáno pro iDNES.cz

Píseň Říkají mi červená z pohádky Tři bratři. YouTube.cz:

Náhledový obrázek: https://pixabay.com/cs/illustrations/d%c3%adt%c4%9b-br%c3%bdle-m%c3%adr-plak%c3%a1t-demonstrant-7085866/

Subscribe
Upozornit na
guest

18 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Obávám se, že jste zůstal do jisté míry nepochopen. Škoda. Máme dva vnoučky, se kterými bychom se do restaurace či vinárny neodvážili, i když by vzniklé škody hradila pojišťovna.
Ovšem na iDNESu přinesla diskuse další promyšlené náměty, u nichž jsme se s manželkou (učitelkou) řehtali jak houpací koně. Kvůli vlastních zážitkům z návštěv vnoučků u nás. 😊

Hana
Hana
1 rok před

Bylo by příjemné se chovat k sobě ohleduplně. Kdykoliv a kdekoliv. Tedy i v restauraci. V hospůdce, která stojí nedaleko dětského hřiště či v obchodním centru, bude patrně lepším podnikatelským záměrem ten velký dětský koutek. Tam, kde lidé utratí nemalé peníze za to, aby mohli v klidu s kuchařem probrat původ masa na svém talíři či kvalitu vína vždy překvapí, když tento hovor, při kterém se jednomu aktivují smysly, je přehlušován dětským křikem či padajícími židlemi.

Martin
Martin
1 rok před

Když jdu do restaurace, mám rád klid a pohodu. Pokud jsem vyrušen nevhodným chováním kohokoliv, tak mi to vadí. Je mi jedno kdo ruší – nevychované děti, nevychovaní psi, hluční pánové nebo dámy, které mají velmi důležité informace. Vždy by jsi měli uvědomit, že jsou ve sdíleném prostoru s ostatními. Zakázat vstup do restaurace kokukoliv, kdo je hučný a ruší ostatní je v pořádku a každý restauratér by měl mít schopnost toto udělat.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Na střídačku zastávám radikálně pozice na obou pólech. Když jsem ve městě s Olgou Magdou, která je teď přesně ve věku rozjíveného batolete, jsem ráda, když najdeme místo, kde se s tím počítá. Někdy mě překvapí, že mají dětský koutek i ve velmi elegantní asijské restauraci – jednu takovou mají v obchodním centru, kam často chodíme, a je to tam skvělý. Olga se učí stolovat, pak si jde hrát. Dávám bacha, aby nikomu nezavazela při jídle nebo personálu při práci. Jsem šťastná, že existují místa, kde jsou děti vítané. V některých restauracích mají děti rádi a je to skvělé. Olgu… Číst vice »

Sona Bulbeck
1 rok před

Milý Jane, ďakujem za trochu pobavenia v týchto pochmúrnych dňoch, ktoré ma vrátilo naspäť v čase do Saudskej Arábie, kde deti o polnoci bežne behali po reštikách a mohli absolútne všetko…a ako som to nechápala…

Pavel Khail
Pavel Khail
1 rok před
Reply to  Sona Bulbeck

Co jsou to reštiky?

jana melišová
1 rok před

Zabavilo 👍spomenula som si na svoje deti, keď boli ešte malé, ale oni boli skôr radorečné a spontánne

Tomáš
Admin
1 rok před

Jsa vzdálen, jsem potěšen. Chechtám se jako ten pověstný mravenec

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před
Reply to  Tomáš

Vyhoda ceskych matek je, ze maji delsi materskou dovolenou, nez kdekoliv jinde ve svete a obcas rodi navic, ona se ta dovolena protahne. V Kanade jeste nejakou dobu nazad deti NESMELY do pubu, nemely tam proste co delat, vyhoda pubu byla, ze stoly byly vysoke a kdo chce skreta pod stolem neustale skakajiciho do reci? Jsou deti, ktere se daji vzit kamkoliv a zazila jsem rodinu u vedlejsigho stolu, kdy 2 deti asi 8 +9 i rodice si cetli knihy, nez jim donesou jidlo, pozdeji jsme navazali diskusi a byl to muj budouci indicky lekar, nikdy jsem se neptala, ale… Číst vice »

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před
Reply to  Jan Šik

S odpovedi pani Adelky souhlasim, zde maji maji kojici matky moznost dite i sve poprsi zkryt vkusnou „plenou, ktera vse zakryje, takze nevidim zadny problem.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial