Tak mouka za 12,90 Kč

Asi si všichni všimli, že ministr zemědělství pan Nekula udělal propagaci řetězci Lidl, který nabízí v „akci“ mouku za uvedenou cenu. Je třeba jej pochválit?

Začíná to být takový český folklór. Máme velmi drahé potraviny a když se hledá původce, tak se nenajde. Zemědělci budou tvrdit, že mají zvýšené náklady na vše možné a tak musí zdražit, zpracovatelé jakbysmet a řetězce prostě posléze nemohou jinak. Zdánlivě je to vše pochopitelné a logické. I pan ministr zemědělství delší dobu zkoumal cenu cukru, která se více méně zdvojnásobila, aby posléze na nic zásadního nepřišel.

Shodou okolností jsem projížděl v pondělí 8.5. přes Sasko a navštívil prodejnu zmíněného řetězce v městě Budyšín (Bautzen). A nestačil jsem se divit. Základní potraviny (mléko a chleba) v porovnání s českým stejným sortimentem zhruba o 20% levnější. Porovnával jsem ceny toho zboží, které je i u  nás a vždy to vycházelo o cosi méně.

Jiný řetězec (konkrétně DM), nabízí dětské pleny za cenu výrazně nižší, než se prodává u nás.

 

Při aktuální kursu Euro/koruna  1/23,42 jsou ty u nás o více jak 70 Kč dražší. Přičemž asi není nutno nikomu zvlášť vysvětlovat, že platy i pense jsou v Německu vyšší než u nás.

Lze celkem správně přepokládat, že podobné poměry českých a německých cen budou u dalších základních komodit. Nevím, jaké má možnosti ministr zemědělství či průmyslu, kam sahají jeho kompetence. Nicméně jsem si téměř jist, že pokud by na zmíněné řetězce „vyjel“ s tím, že bychom rádi znali důvody, proč je cena v našich zemích výrazně vyšší než jinde, případně jim naznačil, že jejích existence může být u nás ukončena, věci by se daly do pořádku.

Vím, že vláda řeši mnoho věcí, nicméně toto je cosi, co se týká každého z občanů ČR, neboť všichni potřebují ke svému životu jídlo. Mladé rodiny s dětmi pleny atd.

Pakliže oba zmínění ministři nemají dostatek kompetencí ke změně, je otázka, je-li jejich přítomnost ve vládě nutná.

Subscribe
Upozornit na
guest

25 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
11 měsíců před

Potíž je, že my jsme si zvykli ukazovat prstem tam nahoru, že za to může vláda a ta, že nás spasí. V některých věcech no dobře. Třeba nedostatek léků je do značné míry způsoben špatnou legislativou a kompetencemi MZ a SUKL, i když se na tom hezky podílí i vlády předchozí, jenže to nejde napravit ze dne na den. Dobře vím, jak fungují ceny v praxi, mám řadu obchodních partnerů z různých oborů a každý si přiráží a využívá každé příležitosti na čem může a věřte mě nebo ne, to po nich vláda nechce 🙂 Fakt byste valili oči, jak… Číst vice »

Jan Šik
11 měsíců před

Tomáši tak zrovna Vás z náchylnosti k socialismu nepodezřívám ani náhodou. Jak by měl ale stát ovlivnit ceny v obchodech nevidim, jednoduše proto, že stát na to žádné nástroje nemá.

Martin
Martin
11 měsíců před

Občané by měli protestovat před obchody a v tomto případě může stát zasáhnout proti kartelové dohodě. A opravdu stačí, aby se přestalo plýtvat a kupovat méně. Restaurace, které mají odbyt účtují za oběd vtýdnu 180 – 200 Kč. Restaurace s menší návštevností účtují 135 Kč. Osobně ověřeno. Lidé málo hledají opravdové příčiny problémů – to platí všeobecně pro všechny problémy. Raději je lepší řešit následky. V průmyslu je to perfektně vidět, čím větší podnik, tím se méně řeší příčiny, protože je na řešení následků. Malé firmy raději vyřeší příčinu, protože je méně stojí následné opravy. Ve zdravotnictví je to velmi… Číst vice »

Martin
Martin
11 měsíců před

Možná jste si vybral špatný příklad. Tyto pleny kupovala již před 3 lety moje dcera pro své děti. Inforamace typu – vyplatí se mi koupit 3 balíčky a mám zaplacenou cestu z Liberce do Žitavy byla smutná. Ptaly jsem, se vední DM v Čechách proč to tak je a nějak se zapomněly vyjádřit. Mluvil jsem s několika obchodníky, kteří dost zdražili, proč tak navýšili. Odpovědí mi bylo „Když to lidi koupí, tak proč ne“ a vláda s tím nic udělat nemůže, protože je volný trh a omezení by museli kompenzovat. Já se manželky v obchodě vždy ptám, jestli potřebuje např.… Číst vice »

Hana
Hana
11 měsíců před

Napsal jste to moc hezky. Ale je to dost smutné čtení. Pravděpodobně bude hůř. Vlastně souzním se všemi, kteří se tady k textu vyjádřili. Napsala bych další postřehy. Ale proč si kazit večer. Užijte si ho i vy.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před
Reply to  Hana

👍

Adéla Vodvářková
Admin
11 měsíců před

Zrovna jsem o tom chtěla psát – zjišťuju, že nejsem moc spokojená s naší vládou, a to jsem je volila (koho taky jiného?). Tragédie s Nekulou nespočívá ve vysokých cenách potravin, to bylo i dlouho před ním. Tady souhlasím s panem Flaškou, že stát mnoho nezmůže, prostě o Češích se ví, že je vyšší ceny neserou, tak co by si to distributoři nenechali zaplatit? Koukni i na rozdíly v cenách zboží IKEA v porovnání s Polskem – to jde do desítek procent. Když bude stát nakazovat cenu potravin, to je socialismus, a ne ten pěkný. Co se stane, lze ilustrovat… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
11 měsíců před

Když to doplním o ministra Blažka proti kterému se dělají i chvilkařské akce a Rakušana, který toho ústál víc než ministři za ANO, jsem taky zklamaný. Proklamovaná odbornost nikde. ( Volil jsem PIR/STAN)

Adéla Vodvářková
Admin
11 měsíců před

Jo, díky za doplnění, pane Vracovský. Blažek se nikdy ministrem spravedlnosti stát neměl. Donedávna jsem z jejich výkonu byla rozpačitá, teď jsem vyloženě naštvaná. V příštích volbách udělají Babiš s Okamurou 60% a my můžeme třeba emigrovat, ne?

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
11 měsíců před

No, snad to nebude tak zle… Nezbude než se snažit aby nebylo…

Jan Šik
11 měsíců před

To sdílení na Twitru byla fakt pitomost. Ale třeba: Navýšení kapacit na středních školách: to není chyba vlády, střední školy zřizují kraje a ty se mají starat. Například Jihomoravský se stará a kapacity navýšil, Praha se na to vykašlala a taky je nejhorší stav ve Středočeském kraji a Praze. Věc vlády? Bývalý ministr Plaga dnes řekl, že na to všechny kraje opakovaně upozorňoval, osobně, písemně….Stavební materiál je v Polsku už pomalu na půlce. V Česku jsou sklady plné, ale tady se neslevňuje!!! Vina vlády nebo lidí ve stavebninách? Jinak jsem viděl dlouhý rozhovor s Válkem a on tu věc s… Číst vice »

Adéla Vodvářková
Admin
11 měsíců před
Reply to  Jan Šik

Jasně, věřím tomu, že Plaga za nic nemůže. Zřizovatelé mají určitě taky zase nějaký důvod, proč to nešlo. Proto jsem psala, že „každý, kdo se na tom podílel,“ resp. nepodílel se na řešení toho problému, je vinen. Děcka, co by klidně měly na VŠ, půjdou dělat rukama. Nedostatek léků určitě není způsobený syslením, Češi určitě nezačali syslit v posledním roce. Jak by navíc mohli syslit antibiotika na předpis? Předepisuje se snad násobně víc léků než v předchozích letech? Které léky šlo dříve koupit, teď nelze. Možná že Válek byl vystřihnut, ale pravda je taková. když se podíváte na jeho twitter,… Číst vice »

Jan Šik
11 měsíců před

Já taky tuto vládu nechvalím, protože bych byl daleko drsnější. S těmi léky je to tak, že stát lékovou politiku neprovádí, on ji pouze teguluje a to jde jen přes zákony. Lékárny a farmacie je v soukromých rukou. S těmi antibiotiky nevim. Pokud je ale pravda co říkají někteří že jsou často AB vyžadována zbytečné tak to není vyloučeno. Jinak vzdělávací systém je u nás opravdu nedobrý. Ano vláda dělá chyby, špatně komunikuje a dělá to či ono špatně. Jenže jiná dobra alternativa není. Babiš nebo Okamura. Kdo jiný? Žádný zázrak se nestane. Tato vláda je pořád lepší než tito… Číst vice »

Adéla Vodvářková
Admin
11 měsíců před

Ale co teda navrhujete, Radko? Já fakt nevím, co by se s tím dalo dělat. Nakázat maximální výši marže obchodníkům? To se nám vrátí i s úroky.

Adéla Vodvářková
Admin
11 měsíců před

100% s Vámi souhlasím, že to není ani zdaleka dobře vysvělováno. Ta komunikace je absolutně tristní. Zvládla bych období „utahování opasků,“ kdybych slyšela někoho z vlády – co pro to děláme a kdy se to zlepší.

Taky mám strach, co to udělá s radikalismem ve společnosti.

Tomáš Flaška
11 měsíců před

I my jsme teď viděli ve španělském Lidlu chřest za cca 70 (u nás v Lidlu za 100). Ale upřímně řečeno nevím, co s tím má vláda dělat. Jakýkoliv zásah do tvorby cen je první krok k plánovanému hospodářství. Spíš by měl nastoupit antimonopolní úřad a dotazovat se, proč mají všichni zhruba stejné ceny.

Tomáš Flaška
11 měsíců před

Jaké mohou být kompetence? Nařídit cenu, nebo snížení marže? To je socík a cesta do pekel. Možná uveřejnit nemravnou marži a u koho konkrétně a pak ať u něj lidé nenakupují. Tohle celé je jen divadlo pro veřejnost, že se vláda snaží. Pozve si je na kobereček, něco projednají, vydají prohlášení a tím to končí. Dávat vládě ale pravomoc na nějaké represe kvůli cenám je cesta zpět. Spíše žalovat Evropské komisi konkrétně Lidl kvůli dvojím cenám stejného zboží v různých zemích (samozřejmě doložit znaleckým posudkem, že není rozdíl třeba ve složení). Uveřejňovat pravidelně přehledy cen v jednotlivých řetězcích pro porovnání.… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Oni to neumí vůbec zjistit, natož něco zdůvodnit. Viz pře ohledně zdražování phm před rokem a půl a nyní zlevňování zemního plynu, kde si hlavní hráči na trhu lízají rány (museli držet u desetitisíců klientů dlouhodobý fix) na úkor těch, kteří platí cenikovou cenu a na úkor státu. Vždyť není důvod, topná sezóna skončila…

Adéla Vodvářková
Admin
11 měsíců před

Jako levnější chřest a obecně ovoce a zeleninu ve Španělsku lze celkem pochopit. Dozrává to tam dřív. Já dnes taky koupila jahody ze Španělska, ta cesta něco stojí.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Nejde o to vstupovat do tvorby cen. Tak, jak si velké nadnárodní firmy dokáži pohlídat, aby jim jejich distributoři nekazili cenu i jejich značku, tak by to měl umět i stát. Ale to by museli být na ministerstvech kompetentní lidi. V prvé řadě zjistit, v čem je příčina. Kdo z celého řetězce zvyšuje tlak na ceny, jestli to náhodou nejsou úplně všichni. Pan Nekula je tragéd, rok řeší cukr. 😊 A stát že nemá páky? Vždyť půlku těchto firem dlouhodobě dotuje!!!! Mraky financí, od přímých dotací po investiční pobídky. Ok, nastav si ceny jaké chceš, ale proč bych ti měl… Číst vice »

Jara Rankova
Jara Rankova
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

Nemam narok na zadne rady, ale do roku 86 jsem zila ve Svycarsku a bylo kazdemu jasne, ze kdyz maso je levnejsi vedle za hranici v Nemecku a cigarety ve Svycarsku a alkoholu „tvredho“ mohlo byt jeden litr a k tomu dve lahve vina, tak kdyz se celnik zeptal a posleze nasel vice, tak to bylo zabaveno a pokuta. Mozna, ze by neskodilo ty zakony (ony stale existuji pri letech a nebo i pri zastaveni auta i nejakych 50km za hranici) opet obnovit. Mne to bohuzel pripomina krecky, myslim ta mala zviratka s mohutnymi tvaremi. Vim, ze to existuje i… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial