Šašci pana presidenta

Zdá se být naprosto zřetelné, že práce lékařů ÚVN je naprosto brilantní. Nejen, že vyléčili metabolický rozvrat hlavy státu, ale zachránili jeho mysl v původní předhospitalitační formě.

Pomiňme nevkus, s nímž komentuje své případné nástupce. V normálním světě, kam snad ještě patříme, se končící potentát zásadně nevyjadřuje ke svému nástupci. Už třeba jen proto, že post presidenta není stranická funkce, kde by to nebylo od věci. Navíc bude mít občan Miloš Zeman při volbě jeden hlas jako kterýkoliv další volič.

Miloš Zeman však nazval své nástupce „šašky“. Samozřejmě nemíní tím pana Andreje Babiše, bývalého komunisty a člena Státní bezpečnosti, jedince, který svůj ryzí charakter prokázal dostatečně průkazně (případné tápající odkazuji na publikaci pana Jaroslava Kmenty „Babišovo Palermo“, kde se dozvědí mnoho potřebných informací). Milost u něj našel ještě odborový předák Josef Středula, bývalý člen vlády a šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Ostatní jsou dle něj pouze jedinci, kteří chtějí svých 15 minut slávy. Ne, že by v poolu zájemců nebyly exotické figury. Namátkou jeden z posledních stalinistů Josef Skála, jehož teorie o rozdílných cenách potravin pro chudé a bohaté aj. jsou skutečně pozoruhodné. Případně pan Janeček, který sice oplývá penězi, avšak to je asi všechno.

Mezi kandidáty jsou však jedinci, kteří nepotřebují popisovat politické protivníky jako svině, nenavrhují likvidaci novinářů, při jejich projevech není třeba sedět u mixížního pultu s rukou na tlačítku s nápisem „mute“. Jsou tam i ti, kteří nepotřebují poklonkovat vládcům zemí, kde vládne systém, který je Miloši Zemanovi jako bývalému komunistovi nejspíše hodně blízký. Možná v případě jejich zvolení nebude nutné kupovat do hradní výbavy skartační přístroje a jejich kancléř nebude trestně stíhán.

Pokud jsme u těch šašků, je jich nyní na Hradě dostatek. Tak třeba jedinec, který si myslí, že car Putin a císař Si jsou jeho blízcí a rovnocenní přátelé. On sám jediný netuší, že v jejich očích je šaškem, navíc poněkud domýšlivým. Dalším je jistý pan Jiří Ovčáček, který na slušný dotaz reportérky ohledně principu skartace vyjádří své přesvědčení, že dnes je krásný den. To vše v situaci, kdy zrovna nesedí opilý v taxíku a odmítá jej opustit.

Doufám, že voliči Miloše Zemana jsou stále spokojeni se svou volbou, třeba i opakovanou. Že tento jedinec, po němž po skončení mandátu neštěkne ani pes, byl tím nejlepším řešením. A že opět zvolí někoho. kdo nás bude po další léta obveselovat svými bonmoty a tahem na východ, kde by nechtěli bydlet ani zadarmo.

Subscribe
Upozornit na
guest

23 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
2 let před

Čítala som v nejakom našom denníku, že pán Marek Eben bol nejak oslovený, či by kandidoval na tento úrad. Ale nebola tam jeho odpoveď.

Alejandro Azamedo
2 let před

Moc hezky napsáno. To jak komentoval Zeman své potenvionální nástupce už snad není ani k smíchu, ani k pláči, prostě to člověku zůstane rozum stát nad mírou sebereflexe hlavy státu. Už, aby táhnul do pekla i se svýma nohsledama a tuhle pozici zaujal někdo s pevnějším morálním kompasem.

Jan Šik
2 let před

Příští rok v březnu se na Hradě vyvětrá. Každá jízda jednou skončí…Hezký den

Sona Bulbeck
2 let před

Milý Tome, obdivujem vás, že sa tým ešte vládzete zaoberať…aj keď na druhej strane chápem, že aká je voľba prezidenta dôležitá..držím palce, aby to naoazj nebolo zbytočné „hádzanie hrachu o stenu…“

Hana
Hana
2 let před

Dnes na to nebudu raději myslet.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Člověče Tome, když já mám strach, aby po volbách příštích nenastala ona holandsky znějící situace, zvaná „zhouvendohouven“. Obávámť se, že pro pravičáka přijatelný kandidát uspěje stěží. Ne, že by tací neexistovali (třeba Šichtařová by se mi zamlouvala). Jenomže pravičák bývá implicitně individualista a aspoň trochu osobnost, takže zhusta stačí, když se s potenciálním kandidátem neshodne v jednom bodě (někdy i prkotině), a už jej neakceptuje. Holt ideálním prezidentským kandidátem pro principiálního pravičáka je on sám. Zatímco levičák je založením kolektivistický, tudíž bude nejspíš volit toho, koho volí jeho stádečko. Stádečko nacionálně levicové Tomia, stádečko progresivisticky levicové Pavla, stádečko sociálně levicové… Číst vice »

Last edited 2 let před by Vladimír T. Gottwald
Hana
Hana
2 let před

Za mně také Danuše Nerudová. Ale je moc zajímavý rozhovor na DeníkuN s odborníkem na marketing, Velmi věcné zhodnocení toho, kdo má šanci porazit Babiše. Rozhovor má titulek: Babiš je hypermotivovaný. Určitě stojí za přečtení.

Vladimír T. Gottwald
2 let před
Reply to  Hana

Myslíte ten páteční rozhovor Kalenské s Michopulosem? Ten by mohl být zajímavý, leč z něj jsem četl jen úvod, protože článek je v placené sekci. Ale v úvodu jsem musel pokývat hlavou, když Petros jmenoval jako optimálního kandidáta Kalouska, který žel kandidovat nebude. Jakkoli je Kalousek na můj vkus taky dost vlevo, jeho bych byl ochoten akceptovat, Ovšem souhlasím s Michopulosem, že u mediálně oblblého elektorátu by Kalda šancí moc neměl.
Zbytek článku neznám.
comment image

Hana
Hana
2 let před

Deník N je placený, ale je to nezávislý a kvalitní zdroj informací. V tom rozhovoru se mluví také o tom, že nejdůležitější jsou nerozhodnutí voliči. Voliči B. a nevoliči B. jsou stejně velké skupiny. Takže podstatný je ten zbytek, který je potřeba něčím přesvědčit. Musí to být někdo, kdo bude přijatelný pro tuto část voličů a koho nebude možné označit třeba jako vítače, nepolitika atd. Vlastník třetiny médií má velký vliv. Intelektuálka asi nebude přijatelná pro nerozhodnuté, stejně jako minule, kdy D. prohrál o cca 150 tis. hlasů. Rozhodovat budou desítky tisíc hlasů, takže je teď odpor proti korespondenčnímu hlasování,… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
2 let před
Reply to  Hana

Děkuju, za informaci o zbytku článku, což jsou však jednak skutečnosti zjevné, jednak opakovaně rozebírané v médiích mně dostupných. Tudíž jsem asi nedočtením vlastně o nic podstatného nepřišel.
comment image
Že Deník N obvykle zveřejňuje zdarma jen úvody článků, jejichž zbytek je v placené sekci, mi nezůstalo utajeno (píšu o tom ostatně ve svém komentáři výše). Přesto Vám za Vaše velkomyslné poučení děkuji.
comment image
Beru na vědomí, že Deník N vydáváte za nezávislý a kvalitní zdroj informací, leč i nadále si dovoluji ponechat názor odlišný a získávat informace ze zdrojů, které pokládám za věrohodné já.

Hana
Hana
2 let před

Pokud jste to považoval za poučování, tak to mně mrzí a určitě jsem to tak nemyslela. Psala jsem o tom, co zaujalo mne. Ten rozhovor je i o mnoha jiných věcech.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Tak ro máš ještě dobré. Když máš na ně takové nároky, určitě nějaké kandidáty najdeš. V tom bych Ti mohl jen závidět.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
2 let před

Držím palce pane autore. Všechny co mám. Myslím že by to byla opravdu nejlepší volba.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Mám obavu, že horší časy pro naše peněženky které nás čekají budou nahrávat populistům z leva. Sebelepší konzervativec bude bez šance. To, že z pozice prezidenta nebude moci splnit ani zlomek toho co slíbí hrát roli nebude.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Mám situaci asi ještě horší, protože jsem volič pravicový, leč nikoli ani tak konzervativec, Protože pro nás, vymírající druh klasických pravicových liberálů, je ještě menší šance na to, že by se našel takový kandidát se šancí na úspěch.
comment image

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Budiž Vám útěchou, že já osobně jsem poslední dobou volil spíš ze svého pohledu menší zlo, než pozitivně… přijde mě to lepší, než nevolit vůbec.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

To je normální, nikdy nikam nekandidoval nikdo, s nímž bych se shodl naprosto a bezvýhradně. Absolutní dobro neexistuje, takže v podstatě vždy volíme ono menší zlo. A tak jsem to zatím vždy dělal. Zatím…

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Připouštím i možnost, že před padesátkou začínám dospívat 😀

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Tak to mě mrzí. Mně se to za víc než sedmašedesát let ještě nepovedlo, a mám z toho radost.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

😀

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial