Je něco shnilého v tom česko-polském pohraničí

Snad roky jsme byli krmeni tím, jak je u nás draho a jak se vyplatí jet nakupovat do Polska. Co je na tom pravdy?

Před Vánoci jsme si vyrazili do polské Vratislavi na adventní víkend. Zavítali jsme v rámci průzkumu i do Auchanu, což je francouzská firma a má obrovské supermarkety. A trochu porovnávali mléko, vejce, ovoce … a došli jsme k názoru, že to je asi stejné jako u nás.

Možná když zajdete do nějakého polského superlevného řetězce a porovnáte to s naším Globusem, Tescem, nebo i Lidlem, bude to třeba levnější. Ale výrazně? Především bych se bál i kvality.

Dnes ráno nám na chaloupce došlo pečivo. Byl jsem vyslán do supermarketu v Harrachově pro nakoupení nějakých housek nebo rohlíků. Dám do sáčku pět kousků, mrknu, jestli by třeba neměli i něco dobrého na zub a šinu se k pokladně. Fronta mě poněkud zaskočila, ale co se dá dělat.

Pětičlenná rodinka přede mnou vykládá na pás přetékající košík a já si říkám, že děti, chudáci, musí absolvovat s rodiči o víkendu místo školy velký nákup. Pás jede a jede a pokladní pípá a pípá. Konečně! Hotovo! „Dva tisíce třista dvacet korun, prosím,“ hlásí pokladní. A teď to přijde: paní se zeptá POLSKY zda může platit kartou.

Zaplatím svých pět rohlíků, což je otázka pár vteřin (též kartou) a jdu do auta. Zvědavě sleduji polskou rodinku, jak plní kufr auta. Říkám si, že jsou u nás asi na týden na dovolené na nějaké pronajaté chaloupce a teď si koupili zásoby.

Konečně startují a vyjíždí z parkoviště a … odbočují doprava směr hranice. Před přechodem už žádná odbočka není.

Tak nevím jak to je. Faktem je, že ohledně nákupů v Polsku je mediální ticho. To není nic, co by se dalo nandat fyalové pětidemolici. Asi je to ta cenzura tisku, jak místní dezoláti neopomenou pravidelně zdůraznit.

Psáno exkluzivně www.blogosfera.cz

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 měsíců před

Ahoj Tome, vzhledem k tomu, že mám do Polska pěšky cca 25 minut, tak o tom cosi vím. Faktem je, že před polskými parlamentními volbami byl v Polsku benzín cca o 10.- Kč levnější než u nás (populismus PiS jako když vyšije). Fronty před pumpou za hranicemi byly děsivé, dle mých odhadů i více jak hodinu. Moc jsem to nechápal, ztracený čas, puštěný motor na posun o místo, vzdálenost od Ostravy cca 25 km. Co se týče nyní – na tržišti v Zabelkowě a Rudyszvaldu jsou opravdu některé potraviny ve srovnání s našimi hodně levné (zejména konzervy, džusy). Nevím, jaká… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial