Je třeba zabíjet předčasně narozené děti

neboť to jsou zrůdy, prohlásil člověk, který v letech 2010 -2013 byl členem zákonodárného sboru České republiky. 

Pan Mgr. Jaroslav Škárka (vysokoškolský titul v pedagogice a výchovném poradenství) napsal na svém FB profilu, že předčasně narozené děti „budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží“. „Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ poznamenal. Stát se podle něj „musí probrat a zbavit se zbytečných lidí“. „Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ vyzval.

Už od doby slavného Siegmunda Freuda je známo, že drobná přeřeknutí mohou o  jedinci sdělit mnohem více, než jeho sáhodlouhé připravené traktáty či cizelované veřejné projevy.  Sám pan Škárka se za své výroky, které psal na svém FB profilu nejspíše v nějakém záchvatu vyjádřit své vnitřní já, omluvil, nicméně jednou vyřčené slovo je vystřelený šíp.

Pan Škárka, dle Wikipedie téměř 50 letý bílý zdravý muž, zahrnul do svého poolu škodné vedle nedonošených dětí i jedince se sníženým intelektem (v řeči pana Škárky „dementy“), bezďáky ( lidi bez domova) a oblíbené imigranty (zde pan Škárka nejspíše paušalizuje a řadí zde všechny mimo ty, kteří měli to štěstí a jsou občané ČR).  Předpokládám nejspíše naivně, že jedinec, který byl zvolen do Parlamentu České republiky, by měl mít alespoň bazální společenský rozhled, minimum sociální inteligence, umět chápat psaný text a být aspoň v minimální míře schopen analýzy některých dat.

Kupříkladu Česká republika je jednou z nejlepších na světě, co se týče novorozenecké úmrtnosti.  Díky skvělé práci neonatologů je mnohdy zachráněn lidský jedinec, který by ještě před cca 30 lety nebyl shledán schopným života.  Jistě, tyto děti mohou mít nějaké hendikepy, ale ne všechny končí jako „zrůdy“, mnohé z nich nakonec dospějí ve zcela zdravé jedince, jež jsou společnosti přínosem.

Každému, i zcela zdravému páru, se může narodit dítě s hendikepem, ať již fysickým či mentálním.  Je to samozřejmě vždy nápor na danou rodinu,  která potřebuje ze strany státu podporu a nikoli sdělení bývalého člena Parlamentu ČR, že by je měli utratit.

Téměř každý z nás se může shodou okolností stát bezdomovcem.  Možná by se pan Škárka divil, kdyby si vyslechl příběhy těch na ulici. Dozvěděl by se, že mnoho z nich tam není ze své lenosti či pohodlnosti, ale v důsledku tragické souhry náhod.  A vyskočit z terénu bezdomovectví je věc velmi obtížná.

Oblíbení imigranti jako původci všeho zla, jsou mantrou méně přemýšlivých, kteří nedávali v dějepise pozor.  Možná by pan Škárka měl prostudovat svůj rodokmen, neboť mnozí „echtovní Čechové“ by se divili, odkud přišli jejich předkové do naší kotliny.

Vyspělost společnosti se posuzuje dle jistých kritérií. Jedním z nejdůležitějších je to, jak je schopna se postarat o své nemocné, hendikepované či jinak nemohoucí. V historii – a to poměrně nedávné – známe etapy, kdy byli vybíjeni přesně ti, o kterých nyní pan Škárka píše. Program T4 nacistického systému zabíjel výše popsané, posléze k nim přibral i třeba epileptiky anebo vojáky, kteří se vraceli zranění z fronty.  Panu Škárkovi by měl někdo kompetentní vysvětlit teorii kluzkého svahu, kdy zabití  jednoho „nemohoucího“ povede posléze k zabíjení „mohoucích“, ale jinak vypadajících či smýšlejících.

Vím, že B-h má někdy smysl pro legraci.  A tak by se mohl stát, že se podobný jedinec vyskytne i v rodině pana Škárky.  Bylo by poté zajímavé vyslechnout pana exposlance, jestli na danou věc změnil názor či jestli stále trvá na svém.  Ale přejme mu, aby nikdy nemusel toto dilema řešit.

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
3 let před

Bohužel sociální sítě vytvořily jakési modely dokonalých a krásných lidí. Myslím, že jeden z nejodpornějších režimů, který kdy existoval by si z toho dokázal brát inspiraci. Jsou tací jako pan Škarka, kteří říkají, co si myslí, ale většina je těch, kteří si jen myslí. Dívají se na druhou stranu, když vidí postiženého nebo falešně zastírají vlastní nedokonalosti a chyby. Ve školách by se o programu T4 mělo učit, aby lidi viděli, jaké mohou být konce. Ostatně nyní v souvislosti s COVIDem je znát, jaká nálada ve společnosti je. Pro některé znamená nakažený (jak odporné slovo to je, proč ne nemocný?)… Číst vice »

Zdeněk Krása
Zdeněk Krása
3 let před

Pan Škárka se narodil pravděpodobně hodně přenošený, to by omlouvalo jeho erupce scestných názorů, které byly realizovány koncem první poloviny minulého století nedaleko na západ od našich hranic. Mimochodem i mne v sedmém měsíci „dopékali“ v troubě. Proto reaguji a doufám, že vystudovaný „pedagog“ své názory netlumočí někde jako vyučující.

David Vlk
3 let před

Může někdo brát vážně takového kokota jako je Škárka? Mám dvě krásné zdravé dcery, které se obě narodily předčasně.

Vlasta Hanousková
Vlasta Hanousková
3 let před

Opět na jedničku. Dnes mě to obzvlášť zasáhlo, protože mám osobní prožitek. Zle by nám bylo bez synečka. A špatně se poslouchají a čtou takové bláboly. Jak píšeš-boží mlýny melou.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial