Psychopati za volantem.

10. září 2020 začne soud s člověkem, který před rokem při zběsilé jízdě zabil v protisměru jedoucího našeho elitního zpravodajce generála Milana Jakubů. Maximální trest je v tomto případě 6 let

Důvodem naprosto zbytečné smrti byla rychlost 150 km/hod, s níž se řítil  řidič sportovního auta navíc se spolujezdcem ve věku 12 let.  V této rychlosti vletěl do protisměru, kde zabil člověka a vážně zranil jeho manželku.

V rámci své praxe soudního znalce a lékaře, stanovujícího výšku odškodnění trvalých následků úrazu, slýchávám bohužel až příliš často podobné scénáře od lidí, kteří se k vyšetření dostaví buď o berlích nebo na invalidním vozíku, případně nejsou schopni ani elementární komunikace pro vážné poranění mozku. V soudní síni pak na lavici sedí obžalovaný s hlavou v dlaních, projevující buď hranou či upřímnou lítost. Bohužel, pozdní a k ničemu.

Kvalita našich cest je pověstná. Vyjeté kolejnice přetížených nákladních aut, v nichž zůstává voda, výmoly, které řidiče překvapí a na které reaguje prudkým stočením volantu ve snaze uchránit tlumiče atd.  Vedle těchto „zevních“ okolností, které by bohatě stačily k naplnění kolonek o počtu nehod, v nichž je řidič sice vinen, ale ne tak úplně, jsou i příčiny způsobené jen „lidským faktorem“. Nezvládnutelná agrese, pocit, že moje auto prostě musí jet rychleji, než ti šneci přede mnou, předjíždění v kolonách, kde  jedinec v konečném důsledku „ušetří“ několik desítek vteřin za cenu ohrožování těch zběsile brzdících v protisměru apod.

Řečeno jinak, při každé cestě autem je jistá pravděpodobnost, že je to naše cesta poslední a to nikoli naší vinou. Nelze nejspíše exaktně stanovit, kolik podobných nehod, které stojí lidské životy, jsou zaviněny popsanou agresí za volantem, nicméně toto procento nebude malé. Je třeba vzít v úvahu i to, že nejde pouze o zmařený život člověka, ale současně i výraznou tragédii v rodině pozůstalých, mnohdy i sociální propad, pakliže byl nešťastník živitelem manželky a dětí. Vždy je na místě otázka, jestli ten sešlápnutý pedál stál za to.

Řešení je složité, ale existuje. Vzhledem k počtu kamer a dalších možností lze vytipovat jedince, který se v okamžiku usednutí za volant mění v psychopata, který si potřebuje agresí ve svém silném dokazovat svou převahu nad plebsem. Psychologické testy mohou odhalit sklony k podobnému jednání a při prvním přestupku jednoduše odebrat řidičák. Jistě to bude předmětem soudních sporů, protestů atd. , ale na druhé straně to sníží onu kolonku s černým křížkem. Mám za to, že lidský život stojí za to, aby jako protiváha zmizel z cest šílenec, který se řítí do nepřehledné otáčky 150 km v hodině.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
3 let před

Včera jsem narazil ještě na horšího psychopata. Šoural se po rychlostní silnici rychlostí 50 – 60 km/hod. Za ním (a za mnou) pěkná kolona, protože předjet jej nešlo, v opačném směru toho jezdilo dost. Kamioňák (za námi) marně troubil jak na lesy. Šourálek to šněroval od středové čáry ke krajnici, v obci, kde je radar, to pro jistotu vzal asi tak slabší třicítkou. A teď si představte, že po několika kilometrech někomu dojde trpělivost a pokusí se předjet. A neodhadne to. Před několik dny se podobně řítil turista z Polska. Chápu, že se chtěl pokochat krajinou, přesto jsem na něho… Číst vice »

Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před
Reply to  Pavel Dvořák

Takové opaky závodníků jsem si pojmenoval „mašinfíra“ 😀. Protože za ním jedou jeho vagonky a on jede v čele vláčku.
Každý den potkávám po cestě do práce (nebo z práce) alespoň jednoho. Ráno je to o to pikantnější, když vyrazím o chvíli později. To se několik vagonků za mnou snaží předjet celou soupravu 😀 a to je potom peklo !

Pavel Jeřábek
Pavel Jeřábek
3 let před

Dobrý den, psychologické testy bohatého složení mě taky už mnohokrát napadly a naprosto bych tomu fandil. Na druhou stranu je tu jeden drobný problémek… Pakliže by ty testy měly výpovědní hodnotu a skutečně by bylo možno na jejich základě řidičák neudělit/neobnovit, vezměte si, jaká rána by to byla pro ty nenažrance ve špičkách automobilového průmyslu a s ním spojených komodit. Vždyť by ty silnice napůl zely prázdnotou, a to nejsem cynik. Kdo by kupoval všechna ta auta, každoroční pneumatiky, pojištění, ručení, benzín a všechny ty věci kolem tvořící součást onoho gigantického průmyslu? Nedělám si sebemenší iluze, že by tu ti… Číst vice »

Miroslav Smékal
Miroslav Smékal
3 let před

Ano, to je ten žádoucí a nutný každoroční ekonomický růst který nás posouvá k světlým zítřkům

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
3 let před

Nevím jak dnes, ale před nějakým rokem byly ve Švýcarsku nějaké psychologické testy povinné, jak mi prozradila známá, jejíž dcera se s velkou bázní na získání řidičáku chystala.
Problém je i jinde – tuhle chytili už asi po patnácté chlapa, který měl zákaz řízení. Další zákaz – a stejně pojede.
A obávám se, že těch magorů je víc než 1-2%, dle vlastních zkušeností.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial