Zemřel PAN SKLADATEL Ennio Morricone

Říká se, že věk je jenom číslo, tak nevím, co na jeho jednadevadesátce bylo osudového, že muselo být číslem posledním.

Určitě nejsem sama, kdo si dnes ráno tuto smutnou zprávu přečetl a je mu to líto. Ještě vloni v lednu pan Morricone vystupoval v Praze. Koncertem v 02 aréně slavil své devadesátiny.  Tento Múzami políbený hudební skladatel složil hudbu k více než 500 filmům a televizním seriálům. I kdyby mezi námi byl někdo, komu jeho jméno nic neříká, tak přesto jeho nejslavnější hudba k filmu Tenkrát na Západě musela učarovat každému, kdo má sluch a duši.

Kdo mě zná, tak ví, že od prvního shlédnutí miluji celý tento film, ale bez hudby, kterou Ennio Morricone povýšil na dokonalou, si tento western vůbec neumím představit. Četla jsem dnes krásnou definici v článku na Novinkách o tom, že jeho hudba k filmu Tenkrát na Západě ve spolupráci s režisérem Sergiem Leonem viditelně vstupuje do děje. Že Morricone jednotlivým postavám přiřkl určitý hudební motiv, a jak se spirála děje stupňuje, motivy se opakují a vyvolávají mrazení i atypickými nástroji – krom palčivé harmoniky je to třeba dramaticky rozdrnkané banjo evokující dusot koňských kopyt. A přesně tak to vždy vnímám já, divák prostě sedí fascinován a vděčně se dívá a naslouchá. Pan Morricone celý život odmítal nabídky na přestěhování do Hollywoodu a nikdy se nenaučil anglicky. Jeho hudba však oslovila celý svět.

Děkuji Vám, pane Morricone, za všechnu hudební slast, kterou jste pro nás povýšil filmové chvíle na dokonalý prožitek. A na Vaši počest si právě pouštím tento hudební klip:

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav Nádvorník
4 let před

…nedá mi to…abych sem nevložil svou asi nejoblíbenější jeho skladbu https://www.youtube.com/watch?v=u5IpN3grKDI …. farewell Ennio…

Pavla Kolářová
Pavla Kolářová
4 let před

Je to velmi smutná zpráva…, ale takový je život. Mistr filmové hudby odešel do hvězdného nebe, ale jeho nádherná hudba tu zůstává.

Marek Valíček
4 let před

tipnul jsem si, ze psanych vzpominek bude dost a tak jsem jen tak line na siti nasel jeho muziku, pustil ji doma do repraku a nechal otevreny okna, aby Ennio slysel, ze to fakt umel moc hezky

David Vlk
4 let před

Dneska jsem na něj myslel, jak jsem se to dozvěděl a s Věrou Špinarovou jsem si to zazpíval. Díky za vzpomínku Zdeni, byl to velikán.

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Vrátil jsem se z kola a chtěl napsat cosi o svých pocitech z jeho hudby. Ale nemusím, napsalas to skvěle. Myslím, že ho Všemohoucí přivítá něžně, protože on své hřivny znásobil stokrát, rozdal spoustu potěšení a radosti.

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Tak jsem to napsal, co jsem měl na srdci.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial