Můj vánoční dárek pro Ukrajinu, peníze na bojový vrtulník

Poslal jsem statečným Ukrajincům peníze na nákup vojenské techniky. Prý jsem měl raději obdarovat nemocné děti třeba s rakovinou Jenomže právě proto jsem přispěl na obranu napadeného proti agresorovi, aby nemusely trpět nevinné děti.

Francouzi se také dříve snažili být rozumní neprovokovat Hitlera, aby se vyhnuli válce. Doufali, že si jich Führer nebude všímat a nechá je na pokoji. Víme, jak to dopadlo, triumfální přehlídkou vítězného Wehrmachtu v Paříži na Champs-Élysées. A pokud nechceme, aby se tato situace opakovala, tak je třeba pomáhat obětem proti útočníkům.

Ruská armáda se na Ukrajině dopouští ohavných válečných zločinů srovnatelných s těmi nacistickými. To podle webu seznamzpravy.cz potvrzuje i vysoký komisař OSN Volker Türk. Jejich oběťmi jsou i děti. V knize Ukrajina s objevilo svědectví o tom, jak ruští vojáci vložili granát mezi mrtvou matku a živé nemluvně. Granát později vybuchl, když se ukrajinský voják pokoušel dítě vysvobodit. Doložené jsou taky únosy ukrajinských dětí do Ruska. Podle webu iDNES.cz ruská armáda používá na Ukrajině i mezinárodními úmluvami zakázané otravné plyny.

Z minulosti víme, jaké to bylo, když se zlu neodporuje, ono se začne nekontrolovatelně šířit do svého okolí jako nebezpečný virus, který masově zabíjí. Bylo by naivní si myslet, že si nás putinovské zlo nebude všímat. Chytří lidé se umějí poučit z chyb druhých, aby je neopakovali. Duševně méně zdatným jedincům však tato schopnost chybí. Důsledky ovšem bývají tragické.

Na současnou situaci zcela pasují slova německého protestantského teologa Martina Niemöllera, který jimi varoval před tolerancí zla. Tehdy jím byl nacismus, nyní je jím „rašismus“ (ukrajinské označení ruského fašismu)

Nejdřív přišli pro komunisty,
a já jsem se neozval, protože jsem nebyl komunista.
Pak přišli pro Židy,
a já jsem se neozval, protože jsem nebyl Žid.
Pak přišli pro odboráře,
a já jsem se neozval, protože jsem nebyl odborář.
Pak přišli pro katolíky,
a já jsem se neozval, protože jsem byl protestant.
Pak přišli pro mě

a tehdy už nezbýval nikdo, kdo by se mohl ozvat.“

Přehlížení brutálního násilí vůči nevinným lidem a tolerance zla se opravdu nevyplácí. Proto jsme se rozhodl poslat na Ukrajinu jako vánoční dárek peníze na bojový vrtulník, který pomůže statečným obráncům napadené vlasti proti agresorovi. Také proto, že mám rád děti a nelíbí se mi když tyto bezbranné a nevinné bytosti trpí.

Zdroje:

Vysoký komisař OSN: Rusko se na Ukrajině dopouští válečných zločinů – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Stačí dvakrát vdechnout a rozežere to plíce. Rusové nasadili na Ukrajině plyn – iDNES.cz

Když přišli nacisté – Wikipedie (wikipedia.org)

Ukrajina, Radomyr Mokryk, Soňa Koškinová, nakladatelství JOTA, Brno 2023

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
4 měsíců před

Těch sbírek na Ukrajinu je více. O této bych ani nevěděl, ale když jedna Kremrole uveřejnila na idnesu blog, kde tu sbírku odsuzuje, tak jsme hned peníze poslal.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial