Putinovi důvěřuje 12 % Čechů, někteří dříve věřili i Hitlerovi

Dobrá nebo špatná zpráva? Řekl bych to první a další skvělým poselstvím je fakt, že více než čtyři pětiny Čechů (82 %) ruskému prezidentu nedůvěřuje. Je mezi nimi suverénně nejméně oblíbeným světovým státníkem.

Vyplývá to z nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Druhou příčku v neoblíbenosti obsadil po Vladimíru Putinovi běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jemuž důvěřuje 6 % Čechů a celých 75 % naopak nedůvěřuje. Inu svůj k svému a je vidět, že většina českých lidí má rozum a k diktátorům a vrahům sympatie nepociťuje.

Co ovšem těch 12%, kteří Putinovi fandí? To by nás nemělo překvapovat. Již exprezident Miloš Zeman svým typickým jadrným způsobem uvedl, že v každém národě se najde určité procento slaboduchých.

Já bych dodal, že to platí i pro kolaboraci a obdiv zla. Za éry Protektorátu Čechy a Morava se našli Češi, kteří se veřejně přidali na stranu nacistického Německa. Asi neznámějším příkladem kolaborace byl Emanuel Moravec, původně důstojník čs. armády. Ještě v září 1938 přesvědčoval prezidenta Edvarda Beneše, ať nepřijímá Mnichovskou dohodu a dá rozkaz k boji. Nakonec se dobrovolně přidal na stranu německých nacistů. V jeho vnímání světa neexistovala jiná možnost a bylo to nutné pro zachování existence českého národa. Příčin kolaborace s německými nacisty bylo víc. Od vypočítavosti, budu se mít lépe, až po přesvědčení ve stylu, je nám souzeno být s Němci. Roli v něm hrálo také pokřivené vidění světa, on ten Hitler zase není tak špatný člověk. A své jistě udělal i nedostatek informací.

V současné době je to stejné s ruským diktátorem. I jeho příznivci jej z nějakého důvodu mají rádi a sympatizují tak se nenávistí. Dříve lidé tohoto ražení velebili Adolfa Hitlera. Nyní se jejich vzorem stal Vladimír Putin. V státní ruské televizi sice zaznívají výzvy k topení a upalování ukrajinských dětí, Rusko páchá na Ukrajině otřesné válečné zločiny, v Rusku jsou vražděni novináři a stoupenci opozice, jim to však nevadí. Historie se zkrátka opakuje.

Naštěstí, v obou případech se jedná o menšinu kolaborantů se zlem. Většina Čechů se za II. světové války chovala příkladně vlastenecky, a jak je zřejmé, platí to i pro současnost. Putin je pro výraznou většinu Čechů symbolem odporného zla. Stejně, jako byl kdysi Hitler.

Zdroje:

pm231218.pdf (cas.cz)

https://sd.usd.cas.cz/pdfs/sod/2010/01/01.pdf

Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
4 měsíců před

Představa, že někdo může „důvěřovat“ V.V. Putinovi, jde zcela mimo moje chápání světa. Jedinec, který rozpoutal de facto peklo na zemi, je tím, které osobně považuji za zhmotnění Zla, někým, kdo unikl z pekla a nejspíše se do něj brzo vrátí. To, že je obdivován některými Rusy, celkem chápu, potřeba báťušky cara, kterému spolu s úřadem dál Nejvyšší i rozum, je tradiční ruský pohled. Jak k tomu ale přicházejí někteří naši spoluobčané, mi jasné není. Na závěr. Miloš Zeman se už evidentně otřepal. Kdokoli jiný, kdo má jen špetku empatie a cti, by držel navždy ústa. I to je doklad,… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial