Tak takhle vládo ne, útoky na svobodu jsou nepřijatelné

Omezování lidské svobody je nepřípustné. A u nynější vlády Petra Fialy je to pro mne smutné překvapení. Bohužel, nápady na zákaz řetězení krátkodobých nájmů či zveřejňování platů jsou špatné.

Jsem toho názoru, že návrh, který by zakázal opakování krátkodobých nájemních smluv v bytech, a který podle webu SeznamZpravy.cz podporuje šéf Pirátů Ivan Bartoš, není řešením. Já to považuji za nemístný zásah do soukromoprávních vztahů. Co je komu do toho, když se domlouvají pronajímatel s nájemníkem na nájmu. To je čistě jejich záležitost a stát není od toho, aby do ní zasahoval a nařizoval podrobnosti. Podle představ některých ministrů by měl majitel bytu právo uzavřít s nájemníkem smlouvu na omezenou dobu jen dvakrát po sobě, potřetí by už musel učinit na dobu neurčitou. To je špatně.

Povede to akorát k tomu, že se byty budou pronajímat načerno a stát přijde o peníze na daních. Pro spravedlnost je třeba uvést, že nápad ministra pro místní rozvoj Bartoše, který by měl pomoci majitelům nemovitostí, aby neplatiči nájemného byli vystěhováni do dvou měsíců od zahájení řízení, je super. Ale tím se má začít, zajištěním vymahatelnosti práva , aby si darebáci nemohli dělat, co chtějí. Pak by se vlastníci bytů nebáli uzavírat s nájemníky smlouvy na dobu neurčitou, kdyby věděli, že právo je na jejich straně a je vymahatelné.

Dalším takový nemilý vládní nápad je pro změnu z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Jurečkovci podle webu Echo24.cz přišli s myšlenkou, že by platy měly být veřejnou záležitostí, prý aby si lidé mohli udělat představu o výdělcích kolegů na srovnatelných pozicích a mělo by se tím zamezit diskriminaci žen. Pěkná hloupost. Je to akorát nepřípustná šikana podnikatelů a útok na svobodu podnikání. Navíc by to ve firmách způsobilo zlou krev. Mzdy by měli být čistě věcí dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Jejich zveřejňování by byl krok zpět. Například v médiích je běžné, že redaktoři mají v pracovních smlouvách zakázáno zveřejňovat výši svých platů. Proč ne. Zasahovat do pracovněprávních vztahů nesmyslnými příkazy je hloupé a ničemu dobrému nepovede. Proti tomu jsou naštěstí mnozí členové ODS.

Doufám tedy, že tyto dva špatné návrhy skončí tam, kam patří. V propadlišti dějin.

Ten princip není funkční.“ Zákon o tom, kolik berou kolegové, naráží na odpor i ve vládě – Echo24.cz

Většina nájemníků je spolehlivá, pro krátké smlouvy není důvod, říká Bartoš – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial