A kde jste opozičníci a vlastenci?

Připomínáme si dnes 105. výročí založení Československa. Sluší se, že politici řeční, kladou věnce a případně věnují metály, či povyšují do vojenských hodností.

Tak tomu bylo i na pražském Vítkově u hrobu neznámého vojína. Z agenturních zpráv se dozvíte, že se aktu účastnil prezident Pavel, předseda Senátu Vystrčil, předsedkyně Sněmovny Adamová a ministryně obrany Černochová. Zastoupení více jak reprezentativní.

Ale jen si říkám a co předseda největší opoziční strany ANO Andrej Babiš? Pro něj toto není státním svátkem? Ať mi nikdo netvrdí, že kdyby vyjádřil vůli, se tohoto zúčastnit, že by mu v tom bylo někým bráněno. Tohle snad nemá se současnou politikou nic společného. Tady jde o uctění našich společných dějin. Pro Andreje Babiše asi není naše republika tak podstatná, jako dotace pro jeho impérium.

Ještě pikantněji pak působí neúčast dalšího opozičního lídra Tomia Okamury. Slovo vlastenectví, Česko, nadnárodní diktát a podobné fráze používá snad v každé své druhé větě. A když konečně může oslavit důstojně u hrobu neznámého vojína (nikoliv vzdorovitě někde na náměstí) vznik našeho samostatného státu, tak je ticho po pěšině.

Přesně to provedl další titán naší současné politické scény Václav Klaus. Toto výročí si připomenul u Obecního domu slovy na adresu Evropské unie: „Snaží se nás přesvědčit, že česká státnost, národní hrdost, vlastenectví a obhajoba národních zájmů jsou jen přežitky minulosti. Že je to pouhé staromilství“. A proč tedy toto nepronesl na místě důstojném a k tomu určeném?

Je vidět, že tito tzv. vlastenci jsou vlastně opravdu jen flastenci a o Česko jim nikdy nešlo.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimír T. Gottwald
8 měsíců před

Neosobuju si rozhodovat, jestli je důstojnější připomínat si znovuobnovení naší státnosti tam, kde byla 28. října 1918 vyhlášena samostatná Československá republika (to se stalo v Obecním domě) anebo někde jinde. Ale ať je správné jedno či druhé, u Vás,Tomáši, budu zřejměmít průser v obou případech, protože při oslavách 80. výročí jsem 28. října 1998 jsem ztvárníl roli Jiřího Stříbrného u Obecního domu a na Václavském náměstí, ale při oslavách 28. října 2001 pro změnu roli neznámého vojína v Národním památníku na Vítkově. 😉 Á propos, v tom druhém případě jsem se tam setkal i s kosmonauty Eugenem Cernanem a Johnem… Číst vice »

Last edited 8 měsíců před by Vladimír T. Gottwald
Vladimír T. Gottwald
8 měsíců před

Mně nejde o to, kde jste byl Vy. Ale o to, že jsem se zůčastnil na 28. října oslav rozličných na místech rozličných, aniž bych měl tak zduřelé sebevědomí, abych si dovoloval tvrdit, co je správnější. – A už vůbec ne tu správnost míst hodnotil podle toho, kde ausgerechnet byli politici, které mám méně či více v oblibě.
😉 😀

Jiljí Záruba
8 měsíců před

Flastenci mají Vodičkův trucpodnik, je tam Konečná, Paroubek, Zeman, Rajchl…

Tomáš Vodvářka
Admin
8 měsíců před
Reply to  Jiljí Záruba

Aspoň jsou pěkně pohromadě.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial