Ale vždyť máme nejlepší vládu, jakou si lze představit

Další pokus o vyslovení nedůvěry vládě nevyšel. Ve žvanírně, jak kdysi označil bývalý premiér Babiš Poslaneckou sněmovnu, žvanil nejvíce on. A o ničem.

Opozice pořád jen dokola mele, jak to vláda dělá špatně. Sama s ničím konstruktivním nepřichází. Voliči vládní koalice vládě vyčítají, že špatně komunikuje. Podívejte se ale na tu zprofanovanou „provládní“ veřejnoprávní televizi. Každý večer se tam na vás usmívá Alenka (Schillerová), síru dští Tomio (Okamura) nebo někdo z jeho mozkového trustu, a sem tam tam zahlédnete někoho z koalice. Časy jsem přesně neměřil, ale opoziční squadra tam dle mého odhadu má času k dispozici více. Když si pak vláda zaplatí nějakou tu propagaci, tak je oheň na střeše, že vyhazuje peníze.

To bychom měli kritiku zleva. Kritika zprava zní, že současná opatření vlády na stabilizaci veřejných rozpočtů jsou nedostatečná. Že se mělo řezat hlouběji a razantněji.

No a výsledek? Vždyť tohle je vlastně vláda národní jednoty. Totální kompromis. Když není ani jedna strana spokojena, tak je to přeci umění najít společné řešení. Takže co chceme více? Extrémní řešení doprava nebo doleva? Ano, jistě. Každý chce něco. I já bych byl přísnější. Ale reálně vidím prostě řešení nastavené jako celospolečensky únosné.

Každý na toto tvrzení samozřejmě přijde se svou polívčičkou zprava nebo zleva. To jsem již popsal výše.

Paradoxně tak tato vláda nezískává podporu ani z jedné strany a její popularita se tak hluboce blíží nule. Mohla by trvat na svém programu (který vznikal v době, kdy nikdo nic netušil o napadení Ukrajiny a související energetické krizi) a tvrdě zaříznout rozpočet. Ale pak by asi byly davy v ulicích. Nebo by mohla vyhovět opozici a dělat to podle ní. Ale pak by se totálně zpronevěřila tomu, proč byla zvolena. Ale v obou případech by si nějaké body připsala. Rozumně tak nepostupuje.

Tak co bude? Opozice by nejradši byla, aby bylo ještě hůř. Více vydávat, méně vybírat. Nechápu. Svým kompromisním jednáním si vláda podřezává pod sebou větev a s největší pravděpodobností opozice tuto zem převezme. A co pak? Budeme zase slyšet, že prostě nelze plnit předvolební sliby a musíme to a to, protože předchozí vláda? To je ta nejpravděpodobnější varianta.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
9 měsíců před

Promiňte přátelé blogosféry, komunikace této vlády je zoufalá. Člověk
s vhledem do tajů ekonomických rozpočtů a čísel trpí. Jen překrucování a chození kolem horké kaše. Vyhýbám se slovu lhaní, ale obávám se, že se poměrně často setkáváme i s ním. Tím vláda tratí opravdovost, uvěřitelnost, důvěru. Těším se na dobu, kdy začnou věci nazývat pravými jmény.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
9 měsíců před
Reply to  Hana

Nemyslím si lhaní. Spíš neschopnost. Když vidím Stanjuru… Bohužel tomu rozumí stejně jako jeho předchůdkyně. Politika, je místopředseda strany, musí být „u toho“. Přitom takový p. Skopeček, to by bylo jiné kafe. Člověk se ptá, proč se zbytečně tak znemožňují, když kvalitní lidi mají. Nakonec jeden z nejlepších členů vlády je p. Lipavský, kterého tak dehonestoval Zeman…

Jiří Konrád
Jiří Konrád
9 měsíců před

Čekal bych, že opozice alespoň představí nějaké svoje vlastní návrhy. Nic! Nejhorší na tom všem ale je, že to voličům vůbec nevadí. Mně to vadilo i v minulém volebním období, třeba když byl Covid. I tehdy jsme slýchali „budeme to dělat jinak“, ale žádné alternativní řešení jsem nikdy neviděl. Tohle je celé z principu naprosto špatně. Není o čem diskutovat a končí to jako derby Sparta – Slavie. Zaslepení příznivců na obou stranách a ukrutná vzájemná nenávist. Tohle nás nikdy nikam neposune… Volil jsem koalici jen proto, aby ten děs Babiš skončil v politice. A oni ho nakonec možná vynesou… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
9 měsíců před

Ten brain trust, o kterém píšeš, je opravdu znamenitý. Karel Havlíček, „ekonomický expert“ hnjutí ANO, tak nějak stále ne a ne trefit nějakou solidní prognózu vývoje. Pokud bychoím dali na něho, tak Dukovany staví Rosatom, což by dnes byl docela velký průser. Alenka Schillerová si uvědomila, že pokud není nic v hlavě, musí být na instagramu a tak tam dává své PR – mezi mladými muži, kteří z ní nespouštějí oči. K vládě. Nevím, proč už dávno nepochopili, jak je důležité objasňovat nepopulární kroky, které jsou nezbytné. Jak jsem kdysi psal, už je tady doba, že „za Babiše bylo líp“… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial