Někomu se ty zisky vymkly z kontroly

Všichni jsme úpěli pod předraženými potravinami. Kdekdo srovnával, jak je v sousedních zemích levněji. Opoziční ANO tepalo vládu hlava nehlava.

Vláda vyšetřovala supermarkety, zda nemají nemravnou marži. Mezitím zemědělci plakali, že výkupní ceny jejich produktů jsou pro ně likvidační. A stejně se nic nedělo. A teď vyšlo najevo, že nemajitel největšího zemědělského zpracovatelského podniku v zemi, největší kritik vlády, drahých potravin a všeho, co není z jeho hlavy, Andrej Babiš, rozšířil za loňský rok svůj majetek ze 107.8 miliardy na 170,1 miliardy korun. Tedy o 62,3 miliardy korun.

Nejde ani tak o tu sumu. Jde o to, že je někdo schopný svůj majetek za pouhý rok rozmnožit o více jak o polovinu. Představte si, že vlastníte byt za 3 melouny, k tomu auto za půl, na účtu máte nějaké ty úspory, máte nějaký nábytek, šperky, pár historických mincí v trezoru, vše dohromady za 4 miliony a o rok později máte najednou těch milionů 6. No povězte, kdo z vás to má?

Média se mohla přetrhnout, jak ukazovala ve večerních zprávách důchodce úpící pod drahotou potravin. Andrej Babiš skoro žaloval vládu, že jim chce snížit valorizaci důchodů (rozuměj, důchody se nebudou zvyšovat tak rychle jako doposud, ale pouze o něco málo více než je inflace).

Tak trochu matematiky. V roce 2022 u nás bylo 2 169 000 lidí starších 65 let, tedy důchodců. Suma 62 miliardy korun představuje o 2382 korun vyšší důchod pro každého z nich. Ne jednorázově za rok, ale každý měsíc! To by mohlo být navíc brambor, masa, mouky. To by ty televize neměly před nákupními centry co točit, kdyby nebyli důchodci s poloprázdnými košíky.

Vzhledem k volebním preferencím ANO to vidím tak, že podobný systém podnikání je snem třetiny našeho národa. Jenže až se všichni oškubem navzájem, koho pak chceme škubat dál?

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Konrád
Jiří Konrád
6 měsíců před

Asi takhle, Babiš je lump, o tom vůbec nepochybuji. Ale k tomu majetku, takhle to přeci vůbec nefunguje. Každý pokles/růst cen akcií na trzích vede ke „zchudnutí“/zbohatnutí těchto nejbohatších lidí světa. Tohle „zbohatnutí“ je čistě tržní ocenění, které nemá s ročním nárůstem zisku Agrofertu moc společného. Mnohem větší dopad má nárůst aktiv po covidovém propadu. Bohatli miliardáři across the world ruku v ruce. Váš výpočet je ne příliš rozumná spekulace.

Tomáš Vodvářka
Admin
6 měsíců před

Předpokládat, že by si někdo z voličů ANO spočítal to, co Ty, je silně nepravděpoodobné. Když ho miluješ, není co řešit.
K tomu ročepýřená Alenka, která poslední dobou z obrazovky nemizí a Karel, který ví, že je blb a už mu to nevadí.
Slizký Juchelka, který je takovým stranickým klouzkem.
A 33% voličů řičí nadšením z této squadry.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial