Sundejte tu vlajku Evropské unie

zněl zvučný hlas poslance Tomia Okamury poslaneckou sněmovnou. Pro jistotu – jak je jeho zvykem – svůj požadavek zopakoval několikrát. Dvě poslankyně pak před něj rozvinuly předmětnou vlajku.

Mám ve svém životě několik – spíše více – radostí. Jednou z nich je to, že jsem vždy odolal vstoupit do politiky a to jakékoliv úrovni. Zkušenosti mých přátel, kteří to udělali a to prakticky na všech úrovních ( i té sněmovní), jsou neuvěřitelně totožné.

Všichni musí v rámci politické korektnosti vydržet poslouchat i toho největšího pitomce v sále a ještě se tvářit vážně, hledat slova, kterými by aspoň částečně korigovali tu kvintesenci stupidity, která se line od řečnického pultu. Na té vyšší úrovni pak začasté sedět třeba v televizi a hledat pracně slova, která neodpovídají úrovni jedince naproti, který ze sebe chrlí jednu větu za druhou, většinou již vkládanou do zvyklého matrixu odporu proti všemu, co je prohlášeno druhou stranou.

Nikdo se nediví, že jedním z premiantů zmíněného přístupu – tedy onoho „větru slov“ (Antoine dr Saint-Exupéry) – je předseda hnutí SPD pan Tomio Okamura. Ve zmíněném televizním šotu z poslanecké sněmovny jej pohoršila vlajka EU, jež byla vystavena vedle té naší české. Pan Okamura požadoval – zhruba asi 4x po sobě – aby vlajka byla stažena a místo ní tam dána druhá česká. Svůj argument podpořil tvrdým faktem, „že většina občanů ČR nedůvěřuje Evropské unii“.

Pokud by pan Okamura využil volnou chvíli (třeba když se nadechuje), mohl by relativně snadno zjistit, že se mýlí. Odkaz třeba zde. Kdyby našel třeba ještě delší chvíli, mohl by se rozjet po vlastech českých a nepochybně by snadno nalezl stavby, komunikace či další objekty, na které náš stát obdržel od EU značné finance a které nám všem buď zkrášlují či zjednodušují život. Před 25 lety byl přejezd z naší vlasti třeba do Rakouska či Německa kulturním šokem, neboť panoval značný rozdíl v infrastruktuře, úhlednosti staveb, kvalitě komunikací, ale třeba i běžné občanské vybavenosti. Dnes nikdo nepozná rozdíl, vyjma nápisů v jiném jazyce.

Představa isolace od EU (tedy jakási chiméra v myslích části občanů) by ve svých důsledcích znamenala zavedení kontrol na hranicích, buzeraci celníků, placení cla na kdejakou cetku. Omezení možnosti studia mladých na zahraničních školách atd. Dokladem budiž skepse britských občanů, kteří – pokud by se hlasovalo dnes o brexitu – byly by výsledky zcela odlišné (zde). Dnešní svět je natolik propojený, že případný výstup celku neublíží a poškodí toho, kdo odejde.

Současná podoba EU má své chyby a některé jsou značné, je to jako v běžném lidském životě či vztahu, který všichni žijeme. Vždy je nutné si klást otázky pro a proti. Jestli momentální naštvání je dostatečným důvodem vše zlikvidovat a začít od nuly. Zda-li, když provedu krok a, jsem si plně vědom, že přijde krok b, po něm c a další. Tomuto jednání se říká předvídavost a ta je zase jedním ze znaků inteligence. Ta je danému jedinci vrozená a nelze ji nahradit perseverací (pro neznalé jde o neustále opakování jednoho faktu do zblbnutí).

Pan Tomio Okamura požaduje odstranění vlajky EU z poslanecké sněmovny s tím, že „většina občanů EU si členství v EU nepřeje“. Já si zase nepřeji, aby za moje daně seděl v parlamentu jedinec, který nás pro své hyperego chce vrátit do skupiny rozvojových zemí.

Myslím, že ani jeden z nás s tím nic neudělá.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan andrle
1 rok před

Tomasi, jo. Ja dokazu pochopit prostacka, co Okamurovi apod na ty jejich kecy naleti, holt jsou takovi. Mam i ve svem okoli podobne a oni proste nedokazou veci vnimat v souvislostech, o historii nevedi nic, jednoducha hesla a jednoducha reseni povazuji za moudro. A jinak treba dokazi pachat skutecne dobro, staraji se o nemocne, nikomu osobne neskodi. Ovsem nedokazu pochopit, proc docela chytry clovek jako on se jen kvuli prachum dokaze takhle moralne zaprodat. Pro to nemam omluvu, jen opovrzeni… Ale hrozbou jsou i oni prostacci, protoze lidske pudy a frustrace, „sila“ davu uz v dejinach napachaly hrozne veci.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

V podstatě s Tebou souhlasím, i mne EU lecčím dost sere, ale alternativu žel nevidím.
Ovšem dlužno Tomiovi příznat, že podle aktuálního průzkumu CVVM opravdu více českých občanů Evropské nedůvěřuje než důvěřuje.
(A vcelku chápu, že ze tří mezinárodních institucí, jimž se tento průzkum věnoval, má v Česku v současnosti nejvyšší důvěru NATO.)

0000.jpg
Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Taky je pro mě ta vysoká důvěra v OSN překvapivá.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Zcela souhlasím. Nemohli bych dělat politická už jen kvůli tomu, že jsem neřízená střela. Neumíme se občas držet zpátky, zvlášť v podobných příkladech, který zmiňujete. Co mé ovšem vyloženě vadí jsou ti z odpuštěním idioti, kteří tuto partu poslali do sněmovny.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Ano, tak to je. Akorát mně přijde, že ta „skupina“ u nás začíná být nebezpečně velká. 10 % oprávněných voličů = cca Okamura. Plus velká část nadávajících nevoličů + množina několika bizarních pidistran a hnutí. Také konspirační část příznivců hnutí ANO. No, ve finále to může být klidně každý čtvrtý, pátý… Docela děsivé.

Ladislav Nádvorník
1 rok před

…já v politice…jen na komunální úrovni..působil skoro 20 let….a vaše shrnutí pocitů politika považuji za zcela vystihující….
…názor na chování páně Okamury si raději nechám pro sebe…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial