Která víra je horší? Muslimská nebo křesťanská? Levá nebo pravá?

Včera v ulicích zase došlo na pochod k úřadu vlády. Nic zvláštního se tentokrát nestalo, ale výzvy účastníků nemají k radikalizaci daleko. Někteří zavítali i před dům řeporyjského starosty Novotného, aby mu tam vyhrožovali. Ale vypadá to, že stejně na víc, než na nějaké štěkání, odvahu nemají.

Především ale byly zaktivizovány desítky policistů a další stovky byly v pohotovosti. A to celé něco stojí. A přitom jde jen o víru, jestli to ta vláda dělá špatně nebo dobře. Ale určitě nejde o smysluplný návrh jiného řešení.

Přesně totéž se stalo o den dřív. Opět mnoho policistů v akci. Dokonce i vrtulník kroužil nad Prahou při fotbalovém derby mezi Spartou a Slávií. A přitom jde jen o víru, že Sparta je sympatičtější než Slavie nebo naopak. Ta víra dokonce přerůstá často i v násilnosti mezi oběma tábory. A co se při tom může v životě změnit? To je už víra fanatická.

Jako nestranní pozorovatelé nechápeme, jak se v rámci jednoho náboženství zvaného islám, mohou vzájemně nenávidět Šíité a Sunnité. Přitom se liší jen jediným – jedni po Mohamedově smrti uznali za nástupce Abú Bakra a oddělili se tak od druhých, kteří za nástupce považovali člena jeho rodiny – zetě Alího. Kdy to bylo? Co to má dnes za význam? Přesto se ve jménu víry vzájemně dokážou vraždit. Víra je to vražedná.

I na stránkách tohoto blogu došlo k neuvěřitelně sprosté a dehonestující diskusi, která měla nakonec za důsledek odchod jednoho moc dobrého bloggera. Pokud jsem to zpovzdálí pozoroval, tak tam bylo opět dost různých názorů na postavení LGBT, postoj papeže, nějaké to evangelium … . Zase jen víra. Tentokrát křesťanská. A i zde se dost projevovaly rozdíly mezi katolíky a protestanty. Vzájemná nenávist mezi zúčastněnými došla tak daleko, že už padaly výrazy typu já nebo ona, či odcházím, s ním v jednom prostoru nebudu a podobné perly. A zase je v pozadí víra.

Fakt si někdo myslí, že víra je něco dobrého? Ano, mnohému dává něco jako základ života. Ale mnozí jí dokážou překroutit až k fanatismu. A je jedno, jestli je to víra politická, sportovní, nebo náboženská. Všichni tito fanatici vidí problém všude kolem, jen ne v sobě a ve své víře. Společnosti svou vírou nic dobrého nepřináší. Jen jsou přesvědčeni o své pravdě a výjimečnosti. Ve skutečnosti jsou to ale omezenci.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Pane autore, nevím, nevím, jestli jste nenakousl téma, které tu bude považováno za nevhodné. A abyste náhodou nedostal nějaké doporučení. 👍

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Trochu odbočím. Právě zkoušíme (po sedmatřiceti letech opět a v původním obsazení) Confortesův Maratón, a do něj Claude napsal půvabnou větu: „Nepleťte dohromady víru a církev – to jsou dvě různý věci.“ (v jiném překladu „nematlejte dohromady pánaboha a náboženství“). A tak nějak holt vnímám víru jako záležitost vlastní, čemu věřím, co se snažím naplňovat a u druhých respektovat, a ne jako ideologický klacek k vnucování svého pohledu a postoje ostatním.
Mohu se ovšem i mýlit.
😉

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Super, zvládli jsme na Blogosféře neřešit tohle asi den, blahopřeji nám všem! K tématu mám jeden skvělý židovský fór: Dva zbožní židé přijdou za rabínem a jeden z nich říká: „Rabi, rozsuď nás. Nemůžeme se shodnout, jestli se desátý žalm má odříkávat vestoje nebo vsedě. Já tvrdím, že vestoje.“ Rabín na to: „Odříkávat desátý žalm vestoje, to není pravá víra našich otců.“ Druhý zbožný žid vítězoslavně říká: „Takže jsem měl pravdu já. Desátý žalm by se měl odříkávat vsedě.“ Na to rabín: „Odříkávat desátý žalm vsedě, to není pravá víra našich otců.“ První zbožný žid namítá: „Rabi, ale tak se… Číst vice »

Tomáš
Admin
1 rok před

Táta říká, že líp to napsat nešlo. K tématu se vyjádřím po návratu. Jen konstatuji, že vždy, když vyrazím na Camino, dějou se na Blogosféře věci.

Sona Bulbeck
1 rok před

Naprosty suhlas..kazdy extremizmus je skodlivy…bohuzial,Werichovo „Primerene,primerene…“ nezvlada kazdy…

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Dobrý den. Možná, kdybyste to sledoval blíž než zpovzdálí, viděl byste, že právě oinen bloger, kterého hájíte si osvojoval právo stanovovat fanaticky co je z hlediska víry správné a co ne. Dokonce se opakovaně, i přes mé prosby aby to nedělal vracel k mému vztahu k církvi, papeži…. Nejen v diskuzích, ale tahal to i do blogů samotných. Ano, fanatici jsou nebezpoeční . Pod to se podepisuji. Když nezabírají prosby, použivám repelent. Že bych neměl ? Nejsem dokonalý.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Jasně, já to považuji za svou intimní věc, do které panu Stejskalovi nic není. Přesně o tom to je….

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

I když jsem s panem Stejskalem v něčem nesouhlasil (bitva o Mariánský sloup), tak on vždy psal slušně a k věci. To se o jistém jeho oponentu říci nedá. Ani jeho odmítavý postoj k jisté propagaci LGBT (etc) by v normální společnosti neměl vyvolat takovou vlnu nenávisti. A tady už je na místě zpozornět. Jestli si nějaká názorová menšina nepřisvojuje právo rozhodovat o všem. Některá témata tu nechceme! A máš-li jiný názor, mazej! Fanatismus – ale co to bylo za minulého režimu? Zase ta jediná nesprávnější ideologie! A kdo se ozval, skončil na uranu nebo na šibenici. Zatím to tak… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Problémem který nechápete je skutečnost, že toto je prostor, kterému Tomáš a Adéla věnují čas, je jejich… Je to jejich továrna. Pan Stejskal tu dostal prostor i k myšlenkám s kterými se ani jeden z nich neztotožňuje. Když se k tématu neustále vracel, byl slušně požádán aby ( i vzhledem k tomu, že nic nového nepřinášel) se dál problematice LQBT na těchto strámkách nevěnoval. Což akceptoval, ale nenašel sílu to dodržet. Takže ani on, ani Vy nejste alegoricky v pozici někoho, kdo by měl být věšen, ale naopak v roli Lidových Milicí, které chtějí Vodvářkům „znárodnit továrnu.“ Přitom nikdo nebrání… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Tak pokud vím, tak po slušném vyzvání odtud odešel. Pak si dovolil zapojit se do diskuze na úplně, ale úplně jiné téma a oheň byl na střeše… Vidím jistý rozdíl v psaní blogu a diskuzi pod jiným blogem na jiné téma. Myslím, že nyní se raději už neodváží sem ani nahlédnout. Hemží se to zde antiS příspěvky. Požádal o výmaz všech svých blogů a diskuzních příspěvků, což je maximum, co jedinec může udělat. Přesto máte potřebu jeho jméno neustále vytahovat…

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Nebudu tu opět rozjíždět marnou diskuzi, ale celé je to o tom „Pokud vím…“ , před tím finále než odešel se toho odehrálo dost. Mimo jiné to, že byl slušně požádán aby o tématu LQBT již nepsal. To já Filip Vracovsky Nemyslím, ani nepokudvímuji…. to se tu stalo.

Michaela Klímová
1 rok před

👍

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

V tom případě by bylo napsat, která témata jsou to dovolena či tolerována, a která nežádoucí (resp. zakázána).
Celý hon na Stejskala jsem okopíroval a uložil. Je to nádherná ukázka tolerance, křesťanské lásky a smířlivosti.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Pan Flaška nikoho nehájí. Jeho článek chápu tak, že odsuzuje tuto „náboženskou“ nenávist, ať už je náboženstvím prostor víry, fotbalu nebo politiky…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial