Transgender sportovci – začátek konce ženského vrcholového sportu?

Ve zlatých časech antiky, kdy dokonce v době konání olympijských her utichaly i války, věnovali se vrcholovému sportu toliko muži. Historie sice zaznamenala dokonce dvě vítězství spartské princezny Kynisky, ta se však sportovního klání nezúčastnila. Vavřínovým věncem olympijského vítěze byla v letech 396 a 492 před naším letopočtem dekorována jako majitelka vítězného koňského čtyřspřeží.

Snad ovlivněn touto skutečností pokusil se galantní Pierre de Coubertin nalákat ženy k účasti ba prvních novodobých olympijských hrách heslem „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Nepodařilo se, první ženy se na olympijských hrách objevily až v roce 1900 v Paříži, a to ve skromném počtu 22 z necelé tisícovky sportovců.

Řada sportovních disciplín však byla ženám na vrcholných akcích nedostupná. Ještě za mého mládí byl nejdelší ženskou tratí paradoxně běh na 400 metrů. Ženy, které se chtěly zúčastnit vytrvalostních závodů, běhaly v přestrojení a pod mužskými jmény, často riskujíce lynč ze strany konzervativců.

Časem se ale pravidla začala měnit a postupně rostla i výkonnost žen. Dnes bychom například české vytrvalce, kteří jsou schopni porážet ty nejlepší světové vytrvalkyně, spočítali na prstech jedné ruky nepříliš zdatného truhláře.

Ale výsledky českých vytrvalců zajímaly milovníky starých dobrých časů naposledy v době, kdy Emil Zátopek zdolával světové rekordy na škvárových oválech. Spíš s krajní nelibostí sledovali úspěchy a z toho plynoucí popularitu sportovkyň. Pověstnou kapkou, kterou definitivně přetekla číše trpělivosti misogynních konzervativců, se zřejmě stalo zavedení stejných finančních odměn pro muže i ženy na všech významných tenisových turnajích.

V jistých kruzích nastalo zděšení a pobouření. Bylo třeba hledat způsob, jak těmto nežádoucím novotám zabránit. A kde je poptávka, tam se dříve nebo později objeví i nabídka. Na scénu vstupují transgener sportovkyně. Od muže k nerozeznání, ale cítí se jako ženy. A ultrakonzervativci zajásali. Namísto zkoumání chromozomů bylo zavedeno testování hladiny testosteronu a v karegorii žen se začali objevovat biologičtí muži. Oprávněné protesty biologických žen jsou ignorovány.

Věci došly tak daleko, že soudy v několika případech nejen rozhodly, že bytosti, které se považují za ženy, mohou startovat v ženské kategorii, ale dokonce několik mužů odsouzených za znásilnění poslaly do ženské věznice. To poslední sice s vrcholovým sportem nesouvisí, ale je třeba dát najevo důslednost, aby bylo jasno, že nastolený trend je nezvratný.

Nedávno byla všechna sportovní družstva jedné školy vyloučena ze všech soutěží jen proto, že její dívčí basketbalový tým odmítl nastoupit proti soupeři, v jehož řadách byla transgender sportovkyně. Jasnější ukázku trestu ba základě kolektivní viny aby pohledal.

Kruh se zvolna uzavírá. Pokud se nový trend nezmění, vrcholovému sportu se zase budou věnovat jenom muži. Ti zdatnější budou soutěžit mezi sebou, ti méně zdatní si odskočí do kategorie zvané ženy. A když nic jiného, aspoň o ty prémie za vítězství ty drzé skutečné ženy připraví.

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial