Veselá taškařice s povinnými datovými schránkami

Vždy a všude platilo – přílišná aktivita a iniciativa je moc vidět a danému jedinci škodí. Ukazuje se to i dnes.

Když datové schránky začínaly, tak jsem si říkal, proč proboha musí mít např. Finanční úřad datovou schránku s názvem: „xonftlaj“ (příklad)? To si stát nemohl vymínit názvy pro datové schránky nějak úměrně? Např. „fupha08“? Nevymínil. Ale potenciální hackerské a špiónské skupiny jistě dostaly na frak. Že se v tom ztrácí i vlastní obyvatelstvo je jaksi nepodstatné.

V dobách, kdy to bylo zřízeno povinně pro právnické osoby, tak posílání korespondence mezi nimi bylo zpoplatněno. To trvá do dnes a do 21. století to nepatří. Ale chápu, že tady se názor liší. Správa a údržba systému něco stojí. OK, to ponechme.

Ze všech stran se na nás hrnuly reklamy a výzvy ať si dobrovolně zřídíme datovou schránku jako fyzické osoby, že se vše zjednoduší. Netoužil jsem zrovna po datové schránce ve tvaru „efgktmt“, tak jsem odolal. A dobře jsem udělal.

V těchto dnech mi jako OSVČ byla přidělena schránka v onom nádherném tvaru. Už mi nic jiného nezbývalo. Hůře na tom jsou ti, kdo si již datovou schránku dříve zřídili. A je jedno zda jen z vlastní píle, nebo zvědavosti, či pro usnadnění komunikace. Stát nezklamal. Pokud jsou OSVČ je jim zřizována povinně datová schránka nová. Opět nějaké „indhstaz“. A myslíte si, že ta stará přestává platit? Omyl. Budou mít dvě. A myslíte si, že by si třeba jednu mohli dobrovolně zrušit? Nelze! Tak třeba sloučit do jedné? Ani to nejde provést.

Prostě digitální paskvil ze strany státu neuvěřitelně kolosální. Jenom nevím, jak teď budou komunikovat. OSVČ je prostě jednoznačně definovaná fyzická osoba, která teď může mít dvě datové schránky. A nabízí se hromada otázek. Pokud v nějaké záležitosti komunikuji s úřadem z jedné schránky, a úřad odpoví do druhé, je to platné? A když já následně zareaguji z té druhé, byť mi odpověděli do první, je to relevantní?

Ne, nezávidím jim. Já naštěstí odolal a tak tento paskvil vlastním jen jeden. Nemusím hlídat 2x příchozí poštu, mít dvoje přístupové údaje a vymýšlet, jestli náhodou nejsem povinen na FÚ napsat z první (OSVČ), zatímco na Dopravní inspektorát z druhé schránky (fyzická osoba). Oboje jako Tomáš Flaška a nikdo jiný. A co když se spletu? Bude následovat oficiální výzva na opravu? Nebo se korespondence prostě ztratí?

Státní kocourkov zase dosáhl jednoho ze svých vrcholů.

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
1 rok před

Manžel se pokoušel jednu schránku zrušit. Řekli mu, že ji lze pouze “uspat”. Bude tak existovat, ale poštu tam prý nemusí kontrolovat, protože tam nebude chodit. Schránka prý se zruší po třech letech spánku. Sama. 😊

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

To o tom dublování jsem nevěděl. Trochu mi to připomíná, jak Hospodin přivedl k Adamovi Evu a řekl: „Vyber si“….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial