Nevím, nevím s tím pandemickým zákonem

Je tam na závadu asi více věcí. Ale jedna je pro mě dost podstatná: nařízení karantény pomocí SMS.

V telefonech se dost (laicky) vyznám. Takže odesílatel si může v aplikaci používanou ve svém telefonu na odesílání SMS (nemusí být výrobcem vestavěná, existuje mnoho jiných, lepších) nastavit doručenky. Tím pádem vidí, že jeho odeslaná SMS (v tomto případě státní instituce) byla doručena na cílový telefon (v tomto případě občan, kterému je nařizována karanténa).

To ale ještě pořád neznamená, že si ten občan tu SMS zprávu přečetl. Potvrzení nejen o doručení, ale i o přečtení, umí např. WhatsApp (jedna fajfka u vaší odeslané zprávy znamená, že bylo úspěšně odesláno, když se objeví druhá, tak bylo doručeno a když obě dvě změní barvu ze šedé na modrou, tak bylo i přečteno). Ale potvrzení o přečtení SMS neznám u žádné aplikace.

Určitě mezi námi je hodně takových, kteří SMS ignorují, a pak jistě i hodně starších, kteří prostě SMS neovládají. A stále může platit, že telefon máte zapomenutý v práci a podíváte se na přišlé SMS až druhý den, kdy do té práce dorazíte, přičemž tam vlastně už z důvodu karantény nesmíte.

Ale připusťme i tu možnost, že budeme všichni poctiví, SMS zprávy číst a řídit se jimi. Ale už se mi za mé praxe stalo (sice jen párkrát, ale stalo), že SMS byla odeslána a na odesílacím telefonu ukázána jako doručená, ale přitom na cílový telefon nikdy nedorazila. A to ani po restartu! A to je už problém.

Pro technické fandy – naposled jsem toto zaznamenal, když se mi telefon aktualizoval na vyšší Android. Některé aplikace moc nechodily (ona obslužná pro SMS, nebo WhatsApp třeba vůbec akusticky nesignalizoval příchozí zprávu). Pomohlo až to, když jsem na novém Androidu ony aplikace odinstaloval a znovu nainstaloval.

Jenže to ví málokdo. A někdo i kdyby to věděl, tak to neumí. SMS prostě není průkazný kanál na doručování úředních věcí.

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
2 let před

To je zaujímavé, u nás sa opatrenia menia zo dňa na deň. Môžeme sa testovať domácimi testami s PN 5 dní bez potvrdenia o prekonaní a v zamestnaní a práci od pondelka tuším zrušili testovanie. No uvidíme, čo prinesie zajtrajšok 🙂

Hana
Hana
2 let před

👍

Jan Šik
2 let před

Taky se mi ta SMS moc nelíbí, protože je to jak píšete, ne každý si ji přečte, dokonce i když potvrdí, že ji četl. Tipoval bych každý druhý. Hezký den

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Tome, tak nějak předpokládám, že vedle SMS budou případná oznámení současně zveřejněna i v televizi, rozhlase atd.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Aha, tak to jsem četl nepozorně. Pak je to samozřejmě špatně…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial