Lidi, myslete už trochu

A nejen v karanténě, nebo na kole. To jsme vážně národ tupců?

Ministr zdravotnictví Válek zavedl nový pojem: pracovní karanténa. Ozřejmil to tak, že nakažený covidem v tzv. kritické infrastruktuře bude chodit do práce, ale zaměstnanavatel mu vytvoří takové podmínky, aby byl izolován. Nevím, jak chce od pacienta izolovat zdravotníka. Nebo řidiče hasičského vozu od ostatních členů posádky. Případně policistu zasahujícího proti ozbrojenému pachateli izolovat od kolegů a neumožnit mu nasadit pachateli nasadit pouta.

Přitom stačí prostě jedno – říci: musíme fungovat, nedá se nic dělat. Přemýšlejte a jednejte podle toho. A každému snad dojde že nakažený řidič musí mít roušku a rukavice, případně ochranný oblek. Totéž platí pro zdravotníka. A policista bude dočasně krýt kolegu ze zálohy.

Zavedli jsme předpis, že cyklistu musíme předjíždět s 1.5 metrovým odstupem. A hned se vyrojily desítky argumentů, jaký je to nesmysl, že někde to nelze splnit, dojde k zablokování dopravy, svět se zboří …. . Lidi přemýšlejte. Vždyť takový zákon má hodně evropských zemí. A zhroutily se? Prostě když tam bude plná čára a ten cyklista pojede krokem, tak přibrzdím za ním, podřadím (i u automatu to jde) a pak ho rychle a velkým obloukem přes tu čáru předjedu, když uvidím aspoň na vzdálenost časově odpovídající mému manévru. Ostatně, tak jsme to dělali i před platností zákona.

Problém Čechů je, že na všechno chtějí mít paragrafy od „A“ do „Z“. A snaží se je obejít. A to proto, že soudci se drží těch paragrafů a nikoliv zdravého rozumu. Závidíme často anglosaským zemím jejich soudnictví. Ale tam to není o paragrafech, ale je to o zvycích a úsudku soudců.

Zpět ke kolům. Je to o ohleduplnosti. Kdo jezdil na kole v Itálii, Rakousku, Německu nebo Slovinsku, ví o čem mluvím. V Polsku jde naopak skoro o život. Bohužel čím více na východ, tím hůř. A tím pádem, byť nerad, tak konstatuji, že ten socík je v nás zažraný stále.

Tak přemýšlejte. Když už tu nemoc máte, udělejte vše pro to, abyste ji nešířili. A je jedno co je nebo není předepsáno. Když toho cyklistu uvidíte, udělejte vše pro to, abyste se mu vyhnuli, nebo ho předjeli, aniž by došel k nejmenší újmě. A to ani psychické. A když už se nechcete nechat očkovat, tak akceptujte, že někdo o vás prostě nestojí a nevnucujte se mu.

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiljí Záruba
2 let před

Problém Čechu nejsou paragrafy, ale postoj: To nejde! Omezují jádro, šéf přes jádro: To nejde! Berou nám spalovací motory? To nejde! A s tím odstupem je to zrovna tak: To nejde! A jak v diskusi píšete o těch blbcích: Na YouTube je spousta memů z autokamer, borci, když předjíždějí cyklistu, pustí ostřikovač a mají z toho děsnou srandu. Vypozoroval jsem, že všechny tyhle ukázky mají české nebo moravské vročení. Že by náhoda?

Hana
Hana
2 let před

Naprostý souhlas.👍

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Jak píše Filip níže. Dříve se blbec za svůj hendikep styděl, nyní svůj duševní stav presentuje veřejně a bez zábran a podobnými je mu tleskáno. Vůbec není problém přibrzdit a počkat, až v protisměru nic nejede a pak jej myškou předjet. dělám to odjakživa, jsa cyklista, který dobře ví, jaké to je, když nějaký řidič provalí devadesátkou půl metru ode mne. A jako lékař bohužel vím, že v případě podobného střetu už nelze udělat replay a vráti vše před střet. To, že ten řidič pak toho lituje a sedí s hlavou ve dlaních u soudu je mrtvému či chromému cyklistovi… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

No, bohužel se domnívám, že ke ztrátě samostnatného uvažování značně přispěl rozmach sociálních sítí. Volně cituji Zdeňka Pohlreicha: Prostor a slovo dostává každý idiot, kterého by dřív nikdo neposlouchal.

Matějovský
Matějovský
2 let před

Já bych jen doplnil, blbec zjistil, že o kousek dál bydlí další blbec a s přibývajícím počtem blbců se domnívá, že jeho názor má nějakou váhu. Neuvědomují si, že i sebevíc hlasitá blbost je pořád blbost.

Matějovský
Matějovský
2 let před
Reply to  Matějovský

tedy blbec zjistí, že není sám a cítí se víc důležitě, nejspíše poprvé v životě. Sám ve svých očích přestává být outsiderem, je sebevědomější jak lůza v davu. Milý blbec tuší, že dostane-li se do polemiky nemá šanci, ale v davu a hlasitě je to král

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před
Reply to  Matějovský

Ano, kumulace blbosti je hlasitá….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial