Pověste je vejš….

V pořadu 168 hodin v neděli 9.1.2022 jsme mohli spatřit cosi, co patří do společnosti, v níž by nejspíše nikdo z nás nechtěl trvale být.

Kdosi – a nebyla to Česká televize – nafilmoval nepokryté výhrůžky třem jedincům, kteří v České republice stojí na straně očkování proti nemoci Covidu 19. Imunolog a vysokoškolský pedagog profesor Václav Hořejší, president České lékařské komory Milan Kubek a profesor Jaroslav Flégr byli veřejně zostouzeni skupinkou jedinců, kteří stojí tak říkajíc na opačné straně „vakcinačního spektra“ české společnosti.

Někteří neváhají i s fysickým napadením (zažil Jaroslav Flégr), případně pořádají demonstrace před bydlištěm (Milan Kubek, Václav Hořejší). Vulgární napadání, pokřikování o tom, že zabíjejí děti apod. je natočeno jako materiál, který je dále šířen. Vedoucím této skupiny je jedinec, na něhož je vedeno několik exekucí a jehož slovník není rozhodně vybraný. Jaký to má dopad kupříkladu na děti Milana Kubka tento člověk jistě neřeší.

Na očkování proti Covidu lze mít jistě různé názory, které jsou dány jednak informacemi (jež bývají často pohříchu protichůdné), jednak osobní zkušeností (jistě budou odlišné u toho, kdo prodělal těžkou formu nemoci či mu umřel někdo blízký a toho, koho tato nemoc minula, či jen „lízla“, bez následků). Jistě lze diskutovat i o tom, jestli vakcinace je účinná a do jaké míry, nakolik chrání před vážným průběhem. Lze mít samozřejmě i pochybnosti o případné bezpečnosti očkování a eventuálních následcích použití vakcíny, jež neprošla jak zvykle všemi testy (které u běžného léku trvají roky, než jsou použity v humánní medicíně).

Nic z toho však neopravňuje kohokoliv, aby člověka s opačným názorem vulgárně napadal, aby vyhrožoval jemu či jeho rodině násilím, aby své výstupy posléze publikoval na sociálních médiích.

Pokud místo argumentů začínají padat facky (a to i obrazně), svědčí to o nemoci společnosti, která se může snadno zvrhnout v cosi, co zažila Evropa v minulém století. Věřím, že Policie ČR pečlivě vyhodnotí uvedený pořad a vůči těm, kteří nejsou schopni ovládat své negativní emoce a jsou schopni viděného, vyvodí zákonné důsledky. Ti, co vyhrožují, si nejspíše neuvědomují, že v příštím kole se tím terčem mohou stát oni sami.

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

25 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
Jana Melišová
2 let před

Dík za blog. Takto získavam obraz, čo sa v Česku približne deje a ako si to ľudia vysvetľujú, je to asi ako u nás. Pred chvíľkou mi brnkla na internete do očí myšlienka Alberta Einsteina – „Málokto je schopný nevzrušene a nahlas prejaviť názor, ktorý je v protiklade s predsudkami ostatných: väčšina ľudí sa k takémuto názoru ani nedopracuje.“

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Určitě je odporné, když nějaký blb někoho vulgárně uráží za odlišný názor. Byť by tak činil vůči Milanu Kubkovi, který za odlišný názor uráží taky, byť ne tak vulgárně, a lidi s jiným názorem navrhuje diskriminovat, omezit jejich svobodu, omezit jejich práva, zničit jim existenci, připravit je o zaměstnání a zbavit je práva na výkon profese. Paradoxem je, že v nejednom případě se k tomu Kubek vůči svým oponentům snížil za jejich názory, které se postupně potvrzují, a dnes je přebírají i mnozí z odborníků, kteří se ještě před rokem notovali s Kubkem. Ostatně už jeden z překladů Přísloví Šalamounových… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
2 let před

V tom mezi námi není rozporu. I mně jsou nepříjemné vulgarity za odlišný názor, ať ze strany „antivaxerů“ vůči „omnivaxerům“ tak opačně. Kdyby se ostatně oproti těm stoupencům jedné krajnosti – propagandistům očkování všech a neustále – našel někdo, kdo by zastával názor zcela opačný, tedy že očkován nemá být nikdo a nikdy, pak by se asi naši i tací, kteří by mu taky chodili demonstrovat před barák. a vyhrožovali fyzickým násilím. To se ovšem nejspíš nestane; přestože oba takové extrémistické názory pokládám za obdobně pitomé, ten druhý asi žádná mediální celebrita na Kubkově úrovni zastávat nebude – nejspíš i… Číst vice »

Naďa
Naďa
2 let před

Pane doktore

Preferuje se zde slušná konverzace, a ty urážlivé a kontroverzní diskutující sem nechcete vpouštět, což je určitě dobře, ale asi byste také v rámci solidního webu mohli řešit tyhle pomlouvačné a urážející příspěvky, které zde zveřejňuje Kielbergerová.
Je to ona, kdo s nimi přichází.
Já zde již přispívat do diskusí nechci, ale také se samozřejmě musím ohradit proti jejím urážkám.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před
Reply to  Naďa

Musí to být frustrující… ne a ne nás vychovat…. Na druhou stranu … mě slušní lidé z idnesu vykousali, Vy jste v soukromí takže svět je v pořádku.

Naďa
Naďa
2 let před
Reply to  Naďa

Prostor budu míjet jak já a kdy budu chtít. Do všeho ostatního vám nic není.

Naďa
Naďa
2 let před
Reply to  Naďa

Upřesňuji: já jsem nezačala ozývám se na základě prispěvku, který zde pod vaším článkem uvedla Kielbergerová pro paní Michaelu Klímovou.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před
Reply to  Naďa

Víte Naďo pan Vodvářka je poměrně gramotný a vsadím se, že nepotřebuje tlumočníka, či vykladače textů….a věta v souvislosti s Horákem, že opravdovým sviním bylo sebráno jméno je cokoli, jen ne neslušná…..

Hana
Hana
2 let před

Jsem ráda, že jste toto toto téma dnes popsal. Zdá se mi, že mnozí lidé jsou zaražení, hledají jak to nové vládnutí uchopit a tak raději mlčí i o tom, o čem by mlčet neměli. Takže ještě jednou díky.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Dobrý den Tomáši, byť z té trojice sleduji pravidelně jen prof. Flégra coby jeho letitý pokusný králík…. chápu, že v počátku podcenil způsob komunikace k širšímu publiku než byl zvyklý… Ale brzy se z toho poučil (což tak u vysoce inteligentních lidí často bývá) a v jeho příspěvcích je vždy nějaké světlo na konci tunelu. Nicméně jako měl Václav Havel své Humanitarní bombardování, má Jaroslav Flégr své mrazáky. Sice ani jeden z nich nic takového neřekl, ale klacek na ně je to dobrý. Radši si ani nechci představit čemu jsou ti lidé vystavováni. Obrázek jsem si mohl udělat při hovoru… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Ámen.

Tomáš Flaška
2 let před

My, očkovaní, jsme v tom pořadu byli označeni za očkované ovce. Takhle dělit a nálepkovat může fakt jen člověk mdlého rozumu, nebo naopak člověk inteligentní a pouze škodící. To druhé máme na Hradě, to první jsou prostě primitivové.

Matějovský
Matějovský
2 let před

Já jsem už z toho otrávenej celkově, primitivní zadlužení blbečci vyřvávají po náměstí a potvrzuj lidové rčení „prázdnej sud nejvíc duní“. Nová vláda dělá kopance jak z učebnice politologie ( Černochová a její dva!!! političtí náměstci, zbabělý Stanjura odmítající nepříjemné rozhovory, Rakušan, který dřív mluví něž myslí, piráti to jsou úplný zmatený lesní včely) A ted do toho Farský, který jede do USA, ale mandát si ponechá a představte si dokonce na důležité hlasování bude přilétat!!!. Jako nemůžete být horší než Babiš, to ani nejde, ale do háje tahle země potřebuje, abyste vyhráli i za čtyři roky, ale tímhle stylem… Číst vice »

Michaela Klímová
2 let před

Jen znovu narážíme na fenomén, který je zakázáno pojmenovat: Primitiv v akci.

Michaela
2 let před

Možnost projevu… Možnost uzurpovat si prostor a pozornost, hlásnou troubu lhát, relativizovat, obtěžovat a stupňovat útoky na ty, kteří by měli co říct, až do jejich úplné rezignace.
Smutná fáze, než se demokracie – snad – posune dál.

Naďa
Naďa
2 let před

Zdejší admini zde preferují slušnou konverzaci, když napsali, že ty urážlivé a kontroverzní diskutující sem vůbec nebudou vpouštět, no měli by ale také v rámci solidního webu řešit tyhle pomlouvačné a urážející příspěvky, které zde trousí tahle nádhera Kielbergerová.
Takže, já nezačala, byla jsem vyprovokována a musím se bránit.

Michaela
2 let před

😉 To jsou přece „jejich lidi“.

Jan Šik
2 let před

Viděl jsem to, jedním slovem hnus. Potíž je, že, jednou někdo z takových hodí kamenem…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial