Jděte s tím zdražováním k čípku

Teď jsou na řadě energie. Pak prý to budou potraviny. Před tím to byly nemovitosti. A pořád to jsou pojišťovny.

Začnu těmi posledními. Každoročně mi od pojišťovny přijde dopis: Vážený kliente…blablabla…z důvodu….blablabla…bohužel musíme zvýšit….blablabla. Každoročně vypovím pojistku, použiji vyhledávač a pojistím to někde jinde. Dost často i levněji než u první pojišťovny před plánovaným zdražením.

Teď mi přišel dopis od ČEZu. Nejsem a nebyl jsem klient alternativních nabízečů energií.

Blablabla…Velice nás mrzí, že musíme přistoupit ke zvýšení cen..blablabla….atd. Teď je mi jasné, že z toho neuniknu. Jen pro zajímavost. ČEZ mi zdražil elektřinu asi o 70%. Pokud pro jednoduchost vezmu, že silová elektřina činí asi 50% účtu, tak celkově zaplatím asi tak o třetinu víc (velmi zjednodušený výpočet). To jen informativně pro všechny.

Ale co mě už zvedá ze židle ve všech těch dopisech od bank, pojišťoven a teď energetiků, je ta formulka: Ke zvýšení ceny přistupují i ostatní dodavatelé.

A já si říkám: co si to dovolují? U pojišťoven to není pravda a jen to jen lež, jak píši výše. Prostě to jen zkouší, podpořeni mediálním lobbingem, jak ceny rostou a proto se pojistné musí zvyšovat. Co za to ti novináři mají?

Nebo to není lež a mají pravdu a zdražují všichni. Ale pak je to kartel. Nic než kartel a je to pro jiné úřady k řešení. Může být pravda, jako dnes, že zdražují všichni, ale ta firma na to nemá vůbec hledět, má si dělat svou cenovou politiku s ohledem na nějaký zisk.

Vím, že sledují konkurenci. Každá firma sleduje konkurenci. Ale od toho sledování a porovnávání k domluvě není daleko. A proto tu formulku o zvedání cen u ostatních si opravdu mohou odpustit.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
2 let před

Tak dnes som bola u nás na Sk v meste na nákup v tescu. Bolo podvečer, asi sedem hodín a takmer všetky regály prázden, fakt múka, cukor, olej, mliečne trvanlivé výrobky….ludia to vykúpili ako reakciu na zdražovanie……

Jara Rank
Jara Rank
2 let před

Tomasi, zdrazuje se vsude a to reptani je celosvetove. Zaciname se vymotavat z pandemie, loucime se s byvalymi kamarady jen proto, ze nechceme byt nakazeni a prici se nam stupidni konspirace, ktere vlastne nachazim pouze na iDnes o Gatesovi a Sorosovi, pritom si nekdo nasel neco malo na ceske wiki, ktera je dost nedokonala. Vyklad ekonomu: mame zde novy vyraz – Containergeddon, nam zde u ostrova zacala horet asi pred 10 dny cargo lod, „sklouzlo“ asi 100 containeru do vody a ted se obcas neco vyplavi na pobrezi West Coast, naposledy container s lednickami a sneekers (kecky/tenisky). Walmart si stezuje,… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial