„Budu volit ANO“

sdělila mi jedna moje známá. Na dotaz proč, mi sdělila, že „u Babiše aspoň vím, co je zač, zatímco u ostatních to nevím“. Přivedla mne k zamyšlení, co je leitmotivem voličů tohoto hnutí.

Statistická šetření ukazují, že voliči hnutí ANO jsou spíše starší jedinci, z menších měst či vesnic, zpravidla s maximálně dokončeným středoškolským vzděláním. Což je sice informace nejspíše pravdivá, ale nic nevypovídající.

Ona věta v úvodu je sociologicky velmi zajímavá. Zmíněná paní tak nějak tuší, že současný premiér není tak úplně morálně na výši, ale za těch zhruba 8 let, kterou se pan Babiš pohybuje v politickém dění, si na něj zvykla. Tuší, že jeho činy nejsou zrovna to, co lze považovat za etalon morálního konání, ale přestalo jí to vadit. Předkládané argumenty jeho zřetelných přešlapů považuje buď za lež (i když není problém zjistit, že řada z nich má reálný a doložitelný podklad), nebo za zcela bagatelní činy, které jejího favorita nijak neumenšují.

Řada voličů, zejména těch starších, jej může volit z jisté nostalgie starých časů, protože jsou jeho vrstevníky a on představuje (podobně jako Miloš Zeman), jisté pojítko k době, kdy byli všichni mladí. Kdy za minulého režimu bylo vše přehledné, kdy vládl „pořádek“ a „sociální jistoty“, které dnes v jejich očích samozřejmě nejsou. Rádi mu odpustí jeho komunistickou minulost (koneckonců více jak jeden milión členů KSČ je přeci dostatečnou omluvou), rádi mu odpustí jeho příslušnost k StB (koho to dnes zajímá a disidenti byli přeci tak nějak „divní“, že).

Pravdou je , že rétorice Andreje Babiše podlehlo mnoho lidí a nebyli to jistojistě hlupáci. Odkazuji na výborný článek Tomáše Flašky na Blogosfera.cz. (zde). K jeho výčtu známých osobností bych přidal i JUDr, Milana Hulíka, člověka statečného, který za totality hájil řadu disidentů. I on se jednu dobu přidal na jeho stranu s domněním, že vyhlašované protikorupční tažení proti stávajícím stranám (což za vlády kmotrů z ODS a ČSSD byla samozřejmě tristní skutečnost), bude pod jeho vedením tím, co naši společnost uzdraví. Trvalo mu to rok, než prohlédl, že jeho modla je pouhý politický podnikatel, jemuž jde o maximalizaci zisku při dojení státních financí, ovládnutí společnosti v mediálním prostoru a přeměny hnutí ANO za stranu, založenou nikoli na demokratické diskusi, ale na tvrdém fuhrerprincipu.

Zatímco ODS mnozí voliči dodnes neodpustili existenci těch nejhorších kmotrovských kreatur (které však s úpadkem strany přirozeně odešly jinam), u ANO stejný faktor – jak se zdá – nevadí. Babišův fámulus Jaroslav Faltýnek splňuje definici kmotra v tom nejryzejším znění, že už jej nechtějí ani jeho spolustraníci v místní organizaci, takže musí kandidovat jinde, než ve svém domicilu (na čí zásah není třeba dlouze přemýšlet). Jistý pan Švachula z Brna hraje zásadní kriminální roli v kauze Stoka. Podobných jedinců se jistě najde více. Přesto doložená fakta nejsou – na rozdíl od zmíněných kmotrů v ODS – překážkou pro voliče ANO, aby stále podporovali hnutí ANO jako svého volebního favorita.

Zdráhám se stále uvěřit, že těch pár přihozených stovek k důchodu může hrát zásadní roli při volbě u našich starších spoluobčanů. Vzhledem k veřejně deklarovaným schodkům v rozpočtu, deficitu v důchodovém systému a stoupající inflaci musí vědět, že se blíží průšvih, který – v lepším případě – postihne jejich děti a nejspíše ještě i vnuky. Je egoismus silnější než odpovědnost za příští generaci?

Ona věta v úvodu článku, kterou jsem vyslechl, může nakonec být jedinou odpovědí. Což může mít velmi silnou výpovědní hodnotu o současné době.

Subscribe
Upozornit na
guest

9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Michaela Klímová
2 let před

Ne, Tomáši, to není egoismus – oni (někteří) jsou naopak přesvědčeni, že takto zachraňují nezodpovědnou mladší generaci, která volí „vítače“.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Dík, Tome, tak už od Tebe mám další důvod, proč nevolit Babiše: protože jsem mladší a on je starej dědek. Dokonce o šest dní starší než já…
comment image

Pavel Jeřábek
2 let před

Jeden ze zásadních problémů je v informovanosti. Statisticky vzato, většina lidí starších ročníků internet buď nepoužívá vůbec, nebo pokud ano, pak nejspíš navštěvuje webové obdoby toho, co beztak konzumuje jinde (o nějakém aktivním vyhledávání odkazů a čtení nemainstreamových webů asi moc nemůže být řeč). Tudíž chybí možnost porovnávat informace z více zdrojů, vnímat kritické pohledy (pakliže je toho člověk v rámci konfirmačního zaujetí vůbec schopen), a skutečně si tedy tvořit vlastní názor. Jestliže tenhle podnikatel pak vlastní spoustu médií a další mu jdou na ruku, není se čemu divit. A u seniora, který kvůli o pět korun levnějšímu výrobku sedne… Číst vice »

Soňa Bulbeck
2 let před

Veľmi výstižné, Tome, ale zjavne sa to nedostane k tým, ktorí by to potrebovali počuť…a pamätáte si ešte na „babky demokratky“ za Mečiara? S niektorými je jednoducho ťažko pohnúť…

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Obávám se, že egoismus je silnější než odpovědnost za příští generaci. I když třeba moje matka (85 let) volí Zelené, tím mě vždycky překvapí, protože není žádný alternativec. A já zas vždy váhám, přikloním-li se k pravici, která je mi bližší, ale zas ty lidi, kteří tento směr reprezentují… takže Babiše si v podstatě vypěstovali ti dřívější kmotři.A zřejmě ještě jedno volební období nás pod AB čeká, dokonce je i možné, že tenhle člověk usedne na prezidentský stolec. A paní Alenku se zálibou v selfie pošle do čela vlády. To předpovídá jeden můj známý, šlechtic, se zkušeností s komunisty, co… Číst vice »

Lada
Lada
2 let před

Koho teda budete volit?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial