Belmondo a ti druzí

Několik dní jsem teď truchlila nad odchodem rošťáka a dobrodruha, pravého chlapa, Jeana-Paula Belmonda. Jasně, že jsem ho neznala osobně, ale ty role, které ztvárnil ve filmech jako byl Profesionál, Zvíře, Muž z Acapulca… tolik mužnosti a zároveň i vtipu nebo závažných témat cti, charakteru, odvahy.

Archetyp muže, to byl Jean Paul Belmondo, který se vlastní pílí vypracoval ve hvězdu, v pravou chvílí se stal i producentem svých filmů, spolupracoval s nejlepšími režiséry své doby, byl profíkem každým coulem. A právě film Profesionál dávali na ČT jen několik dní před oznámením jeho skonu. Belmondo jako tajný agent, kterého nechají na holičkách, jde, rozhodnutý dokončit úkol. I když ví, že ho to bude stát život. Nádherná hudba, jedna z nejemotivnějších, však také od dalšího velkého mistra Morriconeho.

Belmondo zůstal nádherným chlapem i ve stáří, ten jeho úsměv ve vrásčité tváři, s šedinami, s chůzí již méně jistou, ale přeci… a pak fotografie, kde je znát i utrpení, které prožil. Nikdo tu nemáme jen na růžích ustláno.

Velký herec po sobě zanechal i několik potomků a vnuků, šli ve smutečním průvodu, krásní, a i řeč prezidenta Macrona byla na místě. Odešel hrdina našich srdcí, milovaly ho ženy a ctili i muži, kteří by také chtěli být oněmi hrdiny z filmů… a jaká je realita? Ne tak veselá, jak ve filmech, někdy i tragická, nebo tak nějak na střídačku… znám jednoho bývalého špiona, který má podobné rysy, v tom ryze mužském duchu a to odvahu, vytrvalost, zásadovost. Ne vždy měl ale dobrý úsudek,  to už je však jiný příběh. Snad jej dopíšu, musím se k tomu vždycky hecovat, třeba zrovna psaním sem, aby to byl takovej veřejně danej příslib, že tu knihu vzpomínek bývalého špiona dokončím. Když ho nezastřelili jako Profesionála, přežil výstřely i jiné nástrahy, a chce svůj příběh dát všanc. Své důvody pro to má. Možná přímo osud.

Děkujeme, Jean-Paule, že jsi byl, jakýs byl, měli jsme tě rádi, hrdino. Zanechal si tu skvělé dílo. Na tvé filmy se znovu rádi podíváme a užijeme si tvé rošťáctví, odvahu a čest.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Díky, Radko, koukám, že jsi našemu hrdinovi dnes taky věnovala vzpomínku, já fakt několikrát zaslzela, že už tu nebude, že něco skončilo.I když vlastně novější filmy s Belmondem už neznáme. A divadelní role prakticky vůbec.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Vlasto, existuje-li někdo, o kom lze říci, že si svůj život užil, pak je to Bébel. On si všechno užíval do sytosti, a tak jistě jej nic nemrzelo, že něco v životě nestihl. A zanechal role, které budou bavit ještě naše vnuky.

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Jo, a odešel ve chvíli, kdy tělo už příliš zesláblo. V kruhu rodiny, tak je to ideální. Když jsem tedy na funuse v televizi viděla Delona, jak se taky opírá o hůlku a syna, ale pořád je to velkej fešák… a Piera Richarda, ten měl hole dvě, shrbené tělo, husté šedivé vlasy… ten je ještě starší.Trochu smutek, jak vypadá stáří, ale nelze nic jiného, než to přijmout.

Pavel Jeřábek
Pavel Jeřábek
2 let před

comment image?1266422540

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

No vida, to neumím, vložit sem do komentářů fotku.Tahle říká: netruchlete, jsem tu stále s vámi 🙂 aneb proto jsem točil filmy, abych se stal nesmrtelným…

Pavel Jeřábek
Pavel Jeřábek
2 let před

Tak tak.

(Co se týče fotky, prostě jsem vložil link a ona se zobrazila sama.)

Jara Rank
Jara Rank
2 let před

Diky za popis funusu, o to jsem v Kanade prisla, zrejme to bylo na BBC, ale nestacium vse….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial