Jsme jeden národ s Ukrajinou, řekl Putin

A opět z toho mrazí. Je to příprava na invazi? Představme si, že by také mohl říci – Slované jsou různé národnosti jednoho velkého slovanského národa.

A Putin pokračoval: Moderní Ukrajina je produkt sovětské éry. Měli bychom to vědět a pamatovat si, že byla vytvořena na historickém území Ruska.“ Ta hrozba vůči Ukrajině je už úplně zjevná.

Ve své práci dále píše: „Ukrajina a Rusko tvořily po desetiletí a staletí jednotný ekonomický prostor s takovou hloubkou spolupráce, kterou by jim dnešní Evropská unie mohla závidět.“ Nejsem si tak jist, že hladomor ve 30. letech 20. století, při němž zemřely miliony Ukrajinců, je zrovna věc k závidění. A už vůbec si nemyslím, že by na to s láskou vzpomínali Ukrajinci. Již v roce 2008 na summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti řekl Putin během debaty o rozšíření NATO americkému prezidentovi Georgi Bushovi, že Ukrajina není skutečný stát, že její území z velké části patří historicky Rusku a že by mohla přestat existovat.

Ukrajina, stejně jako každý jiný národ, má právo jít si cestou, kterou si zvolí. Jinak to ale vidí ruský prezident Putin. V roce 2013 donutil Putin tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče odvolat podpis pod asociační dohodou s Evropskou Unií. Což vedlo ke známým událostem na Majdanu. Toho všeho Rusko využilo k zabrání Krymu a k invazi na východní Ukrajinu.

Nicméně i v tomto má Putin jasno: Může za to NATO, USA, EU a dodává, že Rusy a Ukrajince vždy rozdělovali jejich nepřátelé. Polsko, Polsko-litevská unie, Švédsko, Rakousko-Uhersko.

Připomeňme si, že Rusko je jediný stát v Evropě, který od 2. světové války násilím rozšířil své hranice. A je vidět, že je hrozbou do dnes. Momentálně to odnášejí Ukrajinci, protože mají tu smůlu, že nejsou v NATO. Jsem přesvědčen o tom, že Pobaltské státy si při čtení těchto esejí ruského vůdce Putina gratulují, že se jim integrace do západních struktur povedla tak rychle.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Tohle je děsivý…..středověké uvažování, že je třeba dobývat území, pak se tam prostě uvelebit, expandovat atd.
Rusko bylo , je a zůstane expansivním nebezpečím pro všechny okolo.

Jan Šik
2 let před

No, obávám se, že jestli bude na trůnu sedět pan Putin dalších pár let, jednou tu větu, tedy, že Rusové jsou jeden národ se všemi Slovany, pronese. Hezký den

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial