O jednom pokojíku a květinách

A ještě do třetice k příběhu malovaných kamenů si tu dovolím přestavit jednu trojici, která vznikla spontánně, chvíli jsem se tedy připravovala na malbu Vincentova pokojíku. Žádalo si to větší kámen, a ten jsem našla v jednom výkopu poblíž Severky (tam chodím k vitrínce, mé osobní galerii pod širým nebem). Do otevřené vitrínky dávám hlavně kamínky, kde si zkouším techniku malby, jak lze kámen nebo třeba šišku barevně dotvořit. Nejpovedenější kousky mám doma, vystavím je koncem července společně v prostorách jedné zaniklé obce na Klášterecku, kde mám dovoleno výtvarně působit.

No a k Vincentově pokojíku. Asi ten obraz s jednoduchou postelí, židlí a stolem znáte. Mě je tento motiv blízký i díky tomu, že v podobném pokojíku vyrůstal můj táta, jeho bratr a sestra, po které mi dali jméno, na vesnici na Vysočině. Jezdila jsem sem jako dítě za babičkou, děda už byl po smrti, byl to můj druhý domov. Dnes naštěstí má sestra dům zvelebuje v duchu dřívějšího genia loci, takže nic podstatného nezaniklo. Pokračuje to.

Na obraze Vincentova pokojíku jsou dvě nádoby, nejspíš s vodou nebo čajem… a když jsem při dalším malování přidala vázu s květinami a rozkvetlou větvičku ve sklenici, tak koukám, že vlastně dozdobuju ten strohý pokojík. Magický realismus v praxi.

Subscribe
Upozornit na
guest

8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Soňa Bulbeck
2 let před

Krásne..naozaj…mne sa podarilo minulého roku v Londýne zažiť interaktívnu VanGoghovu výstavu a bol to naozaj úžasný umelecký zážitok…ďakujem za pripomenutie…

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před
Reply to  Soňa Bulbeck

Soňo, zažila jsem vekou výstavu originálů obrazů Vincenta van Gogha ve Vídni v Albertině před asi tak 7-8 lety, dali dohromady obrazy z v vícero galerií a soukromých sbírek a to byl jeden z nej zážitků z výtvarného umění, který mám. Teď jsem si pořídila i jednu podrobnou monografii. A pak v reálu Chagallovo obrazy. Vždy jeden Chagall na výstavě vícero umělců ve Francii mě doslova, jak to říct, dostal do kolen.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Zatím malování šutrů úspěšně vzdoruju, ale Vám se tohle fakt podařilo!

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Díky, sama jsem překvapená, jak mi to jde. A to mě na tom baví, že je to nevyzpytatelné, když člověk není rutinér. Je to prima relax.

Hana
Hana
2 let před

Moc hezké.

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před
Reply to  Hana

Děkuji, dělá mi to velkou radost, tak posílám dál.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Pěkné, Vlasto..

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Díky, Tomáši, je to moje srdcovka.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial