Rusko a Vrbětice: Víc otázek, než odpovědí

Pokud premiér Babiš veřejně a takto konkrétně oznámil roli ruské vojenské tajné služby GRU ve výbuchu ve Vrběticích, lze na pevno počítat s tím, že důkazy jsou jasné.

Stejnou řečí hovoří i vyhoštění osmnácti (!) tzv. diplomatických pracovníků, jinými slovy agentů ruských rozvědek či kontrarozvědek.

Informace je natolik výbušná, že jí ihned muselo publikovat i osazenstvo věstníku ANO a Agrofertu s názvem iDnes. Tedy médium, které se (spolu s kdysi skvělými Lidovými Novinami) poslední dobou smutně proslavilo tím, že řadu nepříjemných věcí, které nemajitele vydavatelství Mafra mohou nějak potrápit, otiskne se zpožděním, nebo je i rovnou ignoruje. To mimochodem také naznačuje, že věc je opravdu vážná.

Což dokládá i počet Rusů, kteří se musí z velvyslanectví RF pakovat. Tím jsme tento týden trumfli i USA, které vyhostily „pouhých“ deset agentů. A dokládá to i okamžitá informace, kteří teroristé GRU to měli být. Známá jména ze Salisbury, muži, kteří tvrdili, že nebyli s to najít obrovskou katedrálu a jsou důvodně podezřelí z atentátu na přeběhnuvšího exagenta Moskvy Skripala.

V souvislosti s tímto odhalením vlády se ovšem naskýtá několik otázek. A začněme hned tou, která by rozumného ještě před rokem nenapadla a patřila by do kategorie Konspirační teorie. Totiž – jaký strašný průšvih Babiš a jeho poskoci provedli, že se ho snaží zakrýt touto bombou? Ne, nelze předpokládat, že by celá kauza byla vyfabrikována, ale razance sdělení u tak opatrného přítele ruského místodržícího Zemana, jakým Babiš je, je překvapivá.

Dále je na místě otázka, čeho chtěli Rusové ve Vrběticích dosáhnout. Nabízí se vysvětlení, které spočívá ve znalosti práce KGB a jeho současných ruských pokračovatelů GRU, SVR a FSB. Pro tyto služby je primární jakákoliv možná destabilizace společnosti a ještě lépe armády nepřátelských zemí. A pověst naší armády v očích veřejnosti tehdy utrpěl značně a stejně tak i důvěra našich spojenců v NATO.

Mimochodem, často se setkávám s tvrzením, že Rusko není naším nepřítelem, chce s námi dobré vztahy a do nepřátelského postoje nás tlačí USA, nebo Brusel, nebo dokonce oba. Takže poznamenávám, že to byla vláda Ruské federace, která ve své vojenské doktríně zásadně a veřejně označuje Česko (a samozřejmě EU, NATO a USA, tedy povšechně to, co označujeme za Západ) jako nepřítele. Jen tento fakt řada osob nechce vidět.

A tak se naskýtá otázka – hrálo v teroristické činu ve Vrběticích nějakou roli to, že firma, která tam munici skladovala, dodávala prý mimo jiné tuto a snad též i zbraně Ukrajině? Té Ukrajině, která čelí řadu let bezprecedentnímu konfliktu právě s Ruskem? A ještě – firma, která byla, ba dokonce v případě, že by ještě stačila odeslat zboží „nakrmené“ výbušninou, poškozena, a v očím Ukajiny odepsána, možná i spolu s celým Českem?

Další otázkou může být, jak je možné, že teroristé byli identifikování, a ještě ke všemu ti samí, jako v Británii. Inu, ani Putin zřejmě nemá dostatek opravdových profesionálů, tak musí zřejmě sahat k osvědčeným lidem. Ale odpověď nevíme. Kterým se tu a tam něco nepodaří. Takže následuje otázka – byl výbuch muničního skladu cílem, nebo jen zpackanou operací? Opět – nevíme.

A naposled – jde-li o zjištění BIS, co udělá prezident Zeman, který ředitele civilní tajné služby Koudelku nenávidí, a to primárně pro jeho výsledky na poli odhalování role Ruska a Číny ve společenském, politickém i jiném dění u nás. A přiznejme si, že BIS ty výsledky má a každoročně nás s nimi seznamuje. Což Zeman ví dobře. Tudíž – co udělá? Mrtvého, strachy z odhalení jeho proruské činnosti zcepenělého brouka? Nebo konečně pana Koudelku povýší na generála, tak, jak si zasloužil už dávno?

Samé otázky. Jedno je však jisté. Důvod, proč idiotský nápad vicepremiéra a ministra vnitra jet do Moskvy s nějakou suplikou (prý ohledně Sputniku V) byla Babišem stopnuta. Ale kdyby vše dospělo až do absurdna, mohlo by se stát, že Rusové Hamáčka zadrží. Z toho či onoho důvodu, s tím si samoděržaví hlavu neláme. A pak bychom byli postaveni před otázku – má smysl se nějak snažit z toho předsedu mrtvé ČSSD vysekat? Nebo je rozumnější říct si: A víte co? Nechte si ho, my vám jej k těm vyhoštěným „diplomatům“ přidáme zdarma.

Psáno pro Fórum24

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

11 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
3 let před

Předně si myslím, že se nikdy nedozvíme, jak to ve skutečnosti bylo. Pro mě to ale není podstatné, protože mám důvěru k našim bezpečnostním složkám, kde slouží řada profesionálů, mající z dlouhodobého hlediska výsledky. To není jen můj názor, ale stanovisko řady našich spojenců, kteří je vyslovují i veřejně. Navíc pochybuji, že bychom hráli Vrtěti psem s kteroukoliv velmocí v situaci Covidu, kdy je mezinárodní spolupráce naprosto klíčová pro zvládnutí pandemie. Samozřejmě, že v diskuzích, článcích a rozhovorech se mnozí Češi přes noc stanou z epidomiologů a lékařů analytiky a agenty tajných služeb. Žádné složitosti za tím nehledám, přesto jsou… Číst vice »

Miroslav Buček
Miroslav Buček
3 let před

O Rusku, jsem již sepsal bezpočet komentářů. Všechny začínaly stejně – Země, která je předurčena k blahobytu. Mají doslova vše! Končím vždy – Přestože začali s náskokem v r. 1917 – Stále, neděje se ! Jejich tradiční cesta, agresivního dobyvatele, k ničemu nevede. Měli Cara – mají Cara, měli chudobu – mají chudobu. Podporovatelé mi oponují – „Díky Kremlu si svítíme i topíme“ ! Já zase říkám, to máme zadarmo ? Na dotaz – Co dobrého z Kremlu k nám vlastně kdy došlo ? Dozvídám se, že před 76 lety jsme byli osvobozeni. Tak jo, v r. 1968, pro jistotu… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Jsem zvědav, až se podaří resuscitovat zdechlinu na Hradě (vzhledem k jeho vyjádření, že novináři jsou hyeny, považuji termín zdechlina za adekvátní), k jejímu vyjádření k „čučkařům“, kteří tuto ruskou aktivitu vypátrali. A možná by nebylo od věci, současně vyhostit z Hradu i tu proruskou sebranku.

Miroslav Buček
Miroslav Buček
3 let před

Pořád melu to stejné. Volby 10/2021! Budou i o možné, Ústavní žalobě na Miloše. Hnutí ANO, bude mít kopec starostí s arestováním svého Vůdce. Hrad ochranu ztratí a návrh senátora Lásky může konečně doputovat. Upřímně, zahraniční politika páně Zemana je v mega troskách !

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Jakub Roth

Opět lze jen pogratulovat jeho voličům. Doufejme, že si vezmou ze svého korku poučení a příště se budou řídit – aspoň trochu – rozumem. Jeho odchod z čela státu je již nevyhnutelný.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Jakub Roth

Ne, že bych byl nějak překvapen, ale ten týdenní odklad vyjádření hlavy státu k naprosto bezprecedentnímu útoku na území jiného státu…..to opravdu bude čekat na vyjádření řídícího orgánu? Nebo je momentálně v týdenním kómatu a bude resuscitován jak zvykle jednou týdně?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial