Moskva jásá, davy se radují. Ruský Sputnik V funguje zcela dokonale

Žádná jiná vakcína, vyvinutá proti nákaze Covid-19, takto dokonale nefunguje. Můžeme se o tom přesvědčit denně.

Úspěch za úspěchem, Moskva jásá, davy se radují a… A tajné služby Ruska spolu s putinovskými ideology si připisují další bodíky. Protože ten úspěch je primárně jejich.

Málokteré tzv. aktivní opatření KGB fungovalo během studené války tak perfektně, jako operace Dejme Sputnik Západu. Je připravena dobře, a prosím, vůbec nehleďte na nějaké ty chybičky, kterých si my šťouralové všimneme. Jako například fakt, že data, která ruští biologové publikovali v prestižním lékařském časopise The Lancet, jsou úplně jiná, než reálně dodaná vakcína. Prosím vás, taková prkotina.

Jde totiž primárně o to, aby Sputnik vylepšil obraz Ruska v jiných zemích. Primárně v těch pro něj nepřátelských (což jsme pochopitelně i my), ale i v těch, které se k Rusku staví neutrálně, ba lhostejně. Je potřeba poněkud napravit blamáž s ruskými zdravotníky a lékaři, kteří přijeli „pomáhat“ do Itálie loni. Jak se ukázalo, byli tam na dvě věci. Na nic a na exkrement. Ale dodnes řada jednoduchých lidí věří, že je tam Putin poslal nezištně pomáhat.

Shrňme si úspěchy Sputniku jako aktivačního činidla propagandy. Tak především podpora autokratických režimů. Sputnik s pompou dodán do Maďarska Orbánovi, který se láskou k Putinovi netají. Dále dodán do Brazílie, kde ho nadšeně uvítal prezident Bolsonaro, autokrat klasického Latinskoamerického typu. A zde právě ona chybka – dodaná vakcína byla nějaká jiná, než pravila zaslaná data.

Dalším úspěchem je reálný dopad na funkcionalitu některých demokratických prezidentů. Sputnik V zapříčinil pád premiéra Matoviče na Slovensku. Zásah, potopeno. A že Slováci chtějí dodávku zkontrolovat? Tak to ne, ihned jí pošlete zpět, durdí se Moskva. Zásah, potopeny i čluny s přeživšími. Dále ohrozil existenci vládní koalice v Rakousku. Zásah, loď poškozena, pálíme dál.

Hned vedle Německo. Jako spolkový stát se co do přístupu k vakcinaci decentralizuje, řada zemí odmítá snahy kancléřky Merkelové o jednotný evropský postoj, a zvažuje či přímo objednává Sputnik. Zásahů několik, flotila silně poškozena. A jen na okraj zmíním onemocnění argentinského prezidenta, který se Sputnikem očkovat nechal, a poté Covid dostal. Zásah, kapitán lodě vyřazen.

A naposled Evropská unie. Vlastně nejdůležitější střelba z těžkých ruských zraní. Podávejte se, občané EU, jak to Brusel zvládá! Vždyť ani není schopen vám vakcínu zajistit. A my vám jí dodáme! Tedy, prodáme, samozřejmě. Ale vy budete mít radost, vakcínu a dobrý pocit, že někdo těm bruselským lumpům ukázal. Zásah!

Řada lidí má za to, že skutečně jde o nezištnou pomoc, stejně jako v řečené Itálii. Vůbec nevnímá, že Rusko ani není schopné slíbenou vakcínu dodat. Vlastně ani vyrobit. Jde často jen o symbolické množství, a ani smluvně zajištěný počet Ale po světě s ozývá – nechceme špatné západní vakcíny, ta ruská je cestou z pekla! Co je ovšem úsměvné, je fakt, že množina odpůrců vakcinace se velmi často překrývá s množinou těch, kteří Sputnik prý chtějí, a to co nejdřív a bez schválení.

Tolik tedy k totálnímu úspěchu Sputniku V jako dokonalého nástroje ruské propagandy. Tím je totiž primárně. Funguje perfektně a všude. Dokonce i v demokratických zemí se soudnými politiky a sumou soudných občanů. Takže – máte snad ještě nějaké pochybnosti?

Jenže, milí čtenáři, vy máte určitě na mysli spíš to, zda se jedná o vakcínu kvalitní, dobře odzkoušenou a vyráběnou přesně podle předložených dat. Tak v tom případě se omlouvám. Kvalitní? Ruští vědci možná vyvinuli něco dobrého, ale… Dobře odzkoušená? Nevíme, data chybí, nikdo je z Ruska zatím nikomu neposlal. A výroba? Příjemci ze zahraničí tvrdí, že dostali něco jiného, než Rusko předložilo veřejnosti přes Lancet. Takže – je mi líto, ale fanouškům Sputniku nezbývá než věřit. Moskvě.

Psáno pro Fórum24

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
3 let před

Já považuji za směšné už to, že to pojmenovali Sputnik V. Nápadně to připomíná americkou raketu Saturn V, s kterou Američané dobyli Měsíc. Takže teď to zase chtějí nadat západu. Zamindrákovanost je v nich stále. A o to jsou nebezpečněnjší.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Jednoznačně je naprosto nutné provedení všech preklinických testů. Historie zná průsery se špatně odzkoušenými léky. Jinak samozřejmě – v Rusku není čím očkovat, ale jako ideologický matroš je Sputnik bezva věc.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial