Stěžejní hodnotou je svoboda

     Aniž si to vždy uvědomujeme, mnohé naše dodržované tradice v sobě nesou odkazy, reminiscence, ba i koruptely, odkazující na naše dávné kořeny. Kořeny leckdy opomíjené, jindy zapomínané, druhdy zamlčované. A tak i dnes.

Právě teď se asi hodí připomenout, že zrovna v tuto chvíli (ca v 19:37) začíná dnešní Sederová večeře. A ta je především připomínkou toho, že svoboda a odpovědnost jsou základními lidskými hodnotami, nesrovnatelně cennějšími než pohodlné jistoty v nesvobodě, u oněch příslovečných „plných hrnců“. To je pro mne asi ten stále nejplatnější ze kořenů, z nichž vyrostla naše současná civilizace.

    Není pak vůbec náhodou, že úvodní obrázek Sederové večeře nápadně připomíná Leonardovo či mnohá jiná známá eucharistická vyobrazení Poslední večeře Páně. Vždyť i ta poslední Kristova večeře opravdu byla Sederovou večeří a samo křesťanství bylo zprvu jen jednou z židovských sekt, která se pak v průběhu dvou tisíciletí stala sektou nejúspěšnější.

A ponechme protentokrát stranou, že v případě tohoto obrázku jde o výjimečnou iluminaci z Darmstadtské hagady (z ca 14.-15. století), jejíž vyznění se od jiných hagadot v lecčem liší (jmenovitě ohledně přístupu k vzdělání žen – o tom víc třeba Alexander Marx).

Dnes si ovšem připomeňme, že kořeny naší civilizace a našeho dnešního bytí jsou už nejméně tři tisíce let odpovědnost a svoboda.

 

© vtg 2021

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před

Svoboda a zodpovědnost. Díky za rozšíření obzorů s tou tradiční večeří.

Hana
Hana
3 let před

Hned jsem si našla více o Darmstadtské hagadě. Nádhernè iluminace. Velikonoce mám hodně spojené s nadějí. Teď je skutečně potřeba.

Hana
Hana
3 let před

Jak příhodné!👍

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Pravdu díš, příteli……

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Už dávno jsem opustil kategorii věřící – nevěřící a to z prostého důvodu, že v obou skupinách jsem našel jedince, s nimiž je radost prodlévat a pak ty, kterým je třeba se vyhnout širokým obloukem. Mě už dávno nezajímá, jestli ten který věří či nikoli, protože to není podstatné. Tím hlavním je to, cos popsal v negaci, tedy pokora, tolerance, slušnost a milosrdenství.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial