Instalatér amatér

Takhle to dopadá, když se člověk vrtá do něčeho, co neumí. Ale zkuste dneska sehnat řemeslníka na nějakou práci na hodinku.

Už mě to v té koupelně štvalo dlouho. Páková baterie nad umyvadlem když byla vychýlena úplně doprava, tak studená tekla perfektně. Při přetočení úplně doleva pak teplá jen čůrkem. Trvalo tudíž i hodně dlouho, než ta teplá konečně přitekla.

Jasná věc, řekl jsem si. Rozebrat, vyčistit, složit a bude to. Dlouho jsem se na to psychicky připravoval, až ten den nastal.

Povolil jsem pružiny přidržující zespoda keramický kryt střev umyvadla a zavřel oba kohoutky přívodní vody. Je fakt, že asi po 15ti letech to rukou nešlo a ke slovu přišel francouzák, ale povedlo se. A pak už jen šroubováčkem nahoře na baterii vyloupnout plastový kryt šroubku a začít rozebírat. Skončilo to na velké matici (odhadem 26), která objímala celou páku a kterou jsem zaboha povolit nemohl. Sikovky jí akorát ožvýkávaly, ale hnout se nechtěla. Kapitulace. A přeci jen telefonát instalatérovi, důchodci, který to vše u nás před mnoha lety dělal.

Přijel druhý den. Vzal své nářadí a … a matici nepovolil. Závěr byl jasný – výměna baterie. Problém je, že v té koupelně máme umyvadla dvě vedle sebe a nechtěli jsme mít každou baterii jinou. Nabízelo se ale elegantní levné řešení. Ve druhé koupelně je jen umyvadlo jedno, ale baterie stejná. Tak jsme se dohodli s instalatérem, že baterii koupíme sami, abychom si mohli vybrat. Koupíme jen jednu, kterou on dá do druhé koupelny a baterii z druhé koupelny dá místo této poškozené, aby obě baterie zůstaly stejné.

Jedeme na nákup. Baterii s páčkou na odpad mají jen jedinou, ale vzhledově není špatná. Instalatér nám cenu odhadl na 1200-1500 Kč, když jsem viděl ceny na internetu baterií Oras kolem 4000 a tady měli sice jinou, ale jen jedinou, bylo mi jasné, že to láce nebude. Cena mě však doslova šokovala. 590 Kč. Já tomu říkám podezřele levné, ale nic jiného nebylo a navíc to bylo hezké a má polovička nic nenamítala.

Další den přijel instalatér. Na baterii se podíval a řekl, že jestli může radit, tak snad radši ani ne. Je to samý plast a divil by se, kdyby vydržela víc jak 3 roky. Že s námi zajede koupit baterii do velkoobchodu, kam může jen on, ale že nás tam vezme a vybereme se.

Jedeme na výlet a kupujeme dvě pěkné a vyhovující baterie dohromady za 3300 Kč.

Návrat a montáž. Instalatér nejdříve sundavá tu jednu sólo baterii v druhé koupelně a konstatuje, že po těch létech je v takovém stavu, že by nedoporučoval ji opětovně montovat do koupelny první. Tak tam dává jednu z těch nových baterií.

V druhé koupelně pak místo mnou rozebrané neprotékající baterie instaluje druhou. Máme tudíž v té velké koupelně na umyvadlech vedle sebe dvě různé baterie.

Cena za práci 2300 Kč.

Tak nás to všechno dohromady stálo něco přes 6000 korun, v koupelně máme na umyvadlech dvě různé baterie a třetí, plastovou doma v šuplíku.

Ale voda už teče normálně.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Soňa Bulbeck
3 let před

Ďakujem pobavila som sa..a pochopila, že obrázok je pravdepodobne len ilustračný…

Bohunka
3 let před

Uff, taky nás to čeká. Ještě to odlozime :)))

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Tome, Tobě přijel instalatér druhý den po zavolání? Zařaď prosím svůj tento příspěvek do kategorie sci-fi….

Vladimír T. Gottwald
3 let před

😀

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial