Že by Rusku nechutnala vlastní medicínka?

Ruský premiér Medveděv oznámil, že Rusko je připraveno se odpojit od světového internetu. Uvedl k tomu: „Samozřejmě máme plán, jak si počínat v takové situaci. Internet, jak známo, se objevil v jisté době a klíčová práva na řízení jsou ve Spojených státech. Takže potenciálně, pokud se přihodí něco mimořádného, pokud někdo úplně přijde o rozum, může k tomu dojít. Právě proto, že klíče od této skříňky jsou za oceánem.“

Nevím co tím myslel. Ale můžeme se podívat na deník Kommersant, který připomněl, že v Rusku od konce předloňského roku platí zákon „o svrchovaném runetu“ (ruském internetu), který nařizuje operátorům zřizovat v sítích technické prostředky umožňující čelit hrozbám, filtrovat přísun informací a omezovat přístup k zakázaným internetovým stránkám. V případě ohrožení stability a fungování ruské části internetu přejde řízení sítě na cenzurní úřad Roskomnadzor.

A už chápeme. Celý svět ví, jak funguje petrohradská trollí farma. Ruské podvratné servery se u nás množí jak houby po dešti. A jejich čeští (a nejen oni) nohsledi jejich zprávy šíří dál. Ruští hackeři patří ve světovém měřítku k nejvýkonnějším a nejškodlivějším. Cílem Ruska je podvracet, rozvracet a následně samozřejmě pomáhat. A zjevně se teď Rusko bojí, že by někdo mohl i proti němu použít stejnou medicínu.

Dokážete si někdo představit co by se u nás strhlo za melu, kdyby někdo uvažoval o odpojení internetu od celosvětové sítě? Nebo kdyby někdo nařizoval poskytovatelům internetu filtrovat informace? Nebo přímo blokovat nějaké stránky? Či dokonce kdyby u nás byl zřízen cenzurní úřad? To všechno jsou věci v demokratickém světě nemyslitelné.

Nikoliv ale v Rusku. Rusko ukazuje, že sklouzává do totality stále hlouběji. A já jsem moc rád, že se takto chová. Snad to otevře oči aspoň některým z těch, co to tomu Rusku pořád žerou a té Ruské propagandě (které se sami Rusové tak bojí) tak podléhají.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
3 let před

Kdysi jsem viděl dopisy z 1. světové války, které naši vojáci, kluci z vesnic, psali domů. Aby se nedalo poznat odkud píšou, rakouský cenzor černil a černil. Myslím, že tak nějak vypadá Internet v Číně a Rusku, takže kdyby ho někdo vypnul úplně, pravděpodobně by žádný chaos nenastal a jejích řád byl zachován. Což je jejich představa o světovém řadu.

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před
Reply to  Jan Šik

Ale jo, Rusko už zkoušelo odpojení od internetu. Na cenzuru mají i orgán, Roskomnadzor, akorát jim to zase tak úplně nefunguje nebo nejsou tak důslední, jako Čína. Když Telegram neposlechl nařízení o místě uložení dat, Roskomnadzor nařídil zablokování. Pak zase Telegram povolil, protože se ukázalo, že je tato služba velmi používána i ve státní správě a blokováním způsobili problémy svým úřadům.
Čína je jiný kalibr, ta blokuje nekompromisně a nepohodlné texty likviduje i s autory.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Bohumil Michal

Přitom je v OSN ve výboru pro lidská práva. Je to výsměch.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Obávám se, že by to mnohým vyhovovalo, filtrovat internet, projevy a postupně všechno. A našli by se tací, kteří by přizvukovali, že je konečně pořádek.

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před

Jo jo, Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně: „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala!“
https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1_bych_v%C5%A1echny_ty_internety_a_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8De_zak%C3%A1zala

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial