Rusové, ani jejich odnož se asi nezmění

Dvě zprávy mě dnes zaujaly. Bělorusko uzavřelo své hranice a dění kolem ruské vakcíny proti koronaviru zvané Sputnik V. Nevím, jestli plakat, nebo se smát. Ale v každém případě jsem nesmírně šťastný, že do tohohle východoslovanského tábora už nepatříme.

Začnu Běloruskem. To zavřelo své hranice pro odjezd ze země, prý z důvodu Coronaviru. To známe. Za prvé to nedává smysl a za druhé zabránit vlastním občanům opustit zemi – to jsme už u nás měli. Zadrátované hranice, samopalníci střílející lidi jak zajíce a vše zdůvodňováno vyšším bohulibým zájmem. Takže pro zopakování: je svrchovaností a právem každého státu, koho si pustí do země. Ale žádný stát nesmí bránit svým občanům v odcestování, nebo bránit vlastním občanům v návratu domů. My už s tím máme tak hrůznou zkušenost, že právo na odjezd máme dokonce v Ústavě. Zaplať pánbůh za to.

Bělorusko prostě chce zabránit lidem, aby zdrhli před zvůlí úřadů proti protestujícím. A je jedno jak tomu jejich úřady říkají. Prostě takový velký běloruský lágr, jako býval do konce osmdesátých let u nás.

A pak zde máme ruskou vakcínu proti Coronaviru zvanou Sputnik V. Lékaři řekli, že se nesmí pít alkohol dva týdny před očkováním a čtyři po něm. Celkem šest neděl abstinence. V Rusku? Ha, ha, ha. A znova. Ha, ha. Však už ruská vicepremiérka označila tuto zprávu za nesmysl. Stačí prý abstinovat tři dny před a dva dny po očkování. V lepším případě je to populistka, v tom horším si o sobě myslí, že tomu rozumí více než lékaři.

Ale ještě veselejší je ten název vakcíny – Sputnik V. Nosná raketa, která dopravila americké astronauty na Měsíc, se jmenovala Saturn V. Není ta podobnost divně velká?

Nemohu si pomoci, ale ten ruský komplex méněcennosti proti Američanům v nich pořád bublá. Měsíc Rusové jako první nedobyli, tak to teď těm nenáviděným Američanům zkouší nandat aspoň vakcínou. Tomuhle se musí každý rozumný člověk jen zasmát, ale smutné je, že Rusové to zjevně berou smrtelně vážně. Ještě 50 let poté.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Jer smutné, jak je situace v Bělorusku u nás opomíjená. Jen občas proskočí nějaká informace a nebýt Reportérů ČT, tak se asi nedozvíme nic. Lukašenko je typickým představitelem komunistické éry, jedinec, který je asi i přesvědčen o své nepostradatelnosti pro stát, bez ohledu na zabité či surově mlácené poddané, kteří nechápou jeho velikost a genialitu. Jsem rád, že aspoň v malé míře poskytuje ČR možnost léčby postřeleným občanům Bílé Rusi. A vakcína Sputnik? Z Ruska? Kde je lidský život méně než půl litru samohonky?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial