Jaderná bezpečnost a ruský poskok na Hradě

Správně by asi mělo být napsáno bezpečnost České republiky a její opak na Pražském Hradě. Nebo spíše zrádce na Pražském Hradě.

Neexistuje snad na světě stát, kde by jeho nejvyšší představitel tak okatě a veřejně vystupoval proti zájmům vlastní země. Je veřejným tajemstvím, že pro Rusko jsme oblastí zvýšeného zájmu. Počet jeho „diplomatů“ u nás nemá ve světě také obdobu. Snaha vrazit klín do NATO nebo EU je dlouhodobá. Stejně tak Čína by si ráda prosadila své zájmy i u nás. Jak to pak končí vidíme na mnoha zemích třetího světa, které se už z čínského chomoutu vymanit prostě nemohou.

Dostavba jaderné elektrárny, nebo spíše elektráren je věc potřebná. Byť to mnozí neradi slyší, je to čistý zdroj energie. A s nástupem elektromobility nám ani nic jiného nezbývá. Vzpomeňme si na nedávná prohlášení ruské diplomacie v souvislosti s odstranění pomníku maršála Koněva na Praze 6, či v souvislosti s postavením památníku padlým ruským Vlasovcům. Náš velvyslanec byl volán na kobereček, ruská média, jejich podvratné servery u nás a pátá kolona našich spoluobčanů to do nás šili hlava nehlava. To bylo naštěstí to jediné, co mohli dělat.

A teď si představme že tu máme od ruské strany rozestavěnou jadernou elektrárnu. V nákladech už utopeny desítky miliard, proud zatím nevyrábí žádný a na straně ruského dodavatele se najednou objeví objektivní příčiny, proč to a to nemůže být dodáno v dohodnutém termínu. Případně, že tato část bude dražší, ale samozřejmě že pokud s tím nebudeme souhlasit, tak si jí můžeme objednat jinde (kde? ptám se já). My bychom mohli možná protestovat, i toho velvyslance bychom si mohli pozvat na kobereček. To by ale bylo bohužel to jediné, co bychom mohli dělat.

Vzpomeňme si v této souvislosti na poslední kritiku ze strany Číny na to, když jsme si dovolili poznamenat, že by měla v Hong Kongu dodržovat své závazky. Nebo na její hysterickou reakci na cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Taiwan. Tam zaznělo dokonce i to, že zaplatí vysokou cenu. Dokážete si představit, co by se stalo, kdyby tu u nás měli rozestavěnou jadernou elektrárnu, kde by z té investice nebylo úniku?

Kremrole samozřejmě namítnou, že podobně se mohou zachovat další potenciální dodavatelé z USA, Jižní Korey nebo Francie. Opravdu? Byla nějaká diplomatická nóta nebo výhrůžka ze strany USA když jsme jim tu třeba zakázali postavit (obranný!) radar v Brdech? Nebo že by dokonce došlo k nějakému zhoršení vzájemných vztahů?

Nevzpomínám si na jakoukoliv podrážděnou reakci ze strany Francie či Jižní Korey vůči nám, ať už by šlo o cokoliv.

A to je právě to, čemu se říká národní bezpečnost. To je to, na co správně upozorňuje BIS a za což je naším moudrým panem prezidentem dehonestována, a její ředitel pomlouván byť si ho cení mnoho spojeneckých zemí a byl v zahraničí i vyznamenán. Stane se, že jedinec klidně zradí celek, aby si sám přilepšil. Ale aby prezident zradil vlastní zemi v jakémkoliv malicherném soukromém zájmu, to je opravdu světová rarita.

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Linhart
Tomáš Linhart
3 let před

Pravda a nic než pravda. Přepadá mne občas čiré zoufalství, člověk nemůže dělat nic.Občas se jeden snaží něco napsat jako comment pod nějaký weblog, v poslední době ale mne soudruzi cenzoři na idnes vymazávají, což již mne přestává bavit Navíc přece jen je to jen mafra, tak co se divit, odpovídají tomu i mnohé příspěvky mnohých diskutujících. Zde toto asi nehrozí, protože se názorově asi nebudu lišit od správců a hlavně zde, domnívám se, převažuje logické uvažování. V těchto dnech přistupuje další zločin hradního hydroxyla (sorry ale normálně jej označit mi nějak nelze…), a sice požadavek na BIS. Ani v… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Je to čiré zoufalství. Tak nějak čekáme, až ten čínský emisar skončí buď svůj mandát, nebo dříve zásahem Prozřetelnosti. Každopádně zůstane etalonem toho nejodpornějšího, co tam v našich novodobých dějinách sedělo.

Tomáš Linhart
Tomáš Linhart
3 let před

Dokonce bych dovolil si přirovnat jej k existencím z dějin ne úplně novodobých, tedy řadím jej již na úroveň gottwalda, husáka, klause, bilaka a podobných. Pokud námitka, že zatím vrahem není, asi ne, ale to jest díky době a ne jeho blahosklonnosti. Nakonec, známe kauzu novinářky Sabiny Slonkové, nevěřím, že o akci srby hradní hydroxyl nevěděl. Takže samozřejmě s Vámi souhlasím.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial