Až se otevřou obchodní centra, příroda si oddechne

O víkendu slunce ovládlo oblohu a mlhu vytlačilo na čas pryč. Spousta lidí okamžitě vyrazila do přírody.

Na výletech do přírody není nic špatného. Doporučuje je nejen deset lékařů z deseti, ale dokonce i řada politiků. Čerstvý vzduch, panoramata a nádherné podzimní barvy, prospějí tělesnému i duševnímu zdraví každého občana. Pro spoustu rodičů, zejména z panelákových bytů, jde o vítanou příležitost jak vypadnout s dětmi z domu. Jenže…

Protikoronavirová opatření zrušila spoustu hromadných akcí i v přírodě. Mnohým evidentně chybí, proto přednostně cestují na místa, kde se dají velké skupiny a bohužel, také tlačenice očekávat. Svou roli hraje i to, že k nejnavštěvovanějším destinacím se dá většinou pohodlně dojet autem. Je zde také jiná volba. V naší zemi existuje plno málo známých míst, kde je krásně a nenarazíte zde na živáčka. Je jistě na každém, jakou variantu zvolí.

Nájezdy výletníků sebou nesou několik nepříjemných věcí. Tou nejhorší je nepořádek v lukách a lesích, které „zdobí“ igelitové sáčky ze svačin, plechovky od piva, obaly sušenek, pet lahve a dokonce ztracené či úmyslně vyhozené roušky. Zajímavé je, že tam, kde příslušná státní správa umístí odpadkové koše, je bordel největší. Návštěvníci se do nich svoje smetí snaží vecpat přes skutečnost, že v nich žádné místo už dávno není. Proto se na mnoha místech samosprávy rozhodly, že koše instalovat nebudou a doufají, že si svůj nepořádek každý odveze tam, odkud ho přivezl, tedy domů. Marně. Svědčí o tom čurbes v okolí, kde stála zaparkovaná vozidla.

Zmatená zvěř, která se nemá přes den kde a kdy v klidu najíst, je možná nejmenší problém. Z nějakého důvodu pomine jednou každá krize a tehdy srnky přestanou pojídat lesní porosty v noci a vrátí se k pravidelné stravě z krmelců. Plasty však les bude rozkládat několik desetiletí.

Stávající situace je možná způsobená tím, že se v přírodě začala vyskytovat nová kategorie návštěvníků. Svědčí o tom jejich oblečení či vystajlovaná vizáž. Vypadá to, že jde o skupinu lidí, která dosud trávila veškerý svůj volný čas v obchodních centrech. Až se jednou otevřou, příroda si oddechne.

Já taky, konečně si půjdu koupit svetr.

Relaxační zvuky lesa, Zdroj: YouTube.cz

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
3 let před

Všechno se to posouvá. Jsou typy lidí, které prostě nepředěláš. Dlouhá desetiletí jezdím na kole. Pořád ještě odolávám elektrokolu. Ale to množství elektrokol za poslední léta, to je neuvěřitelné. A pokud pominu lidi staré a nemocné, pak jsou to jen lenoši. Údajně se hodně lidí přeorientovalo z golfu na elektrokola. Oboje je o minimálním sportovním výkonu, ale o tom, ukázat na co mám. A takové lidi mnoho maličkostí nezajímá, ani odpadky v lese.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Nikdy nepochopím, že člověk není schopen si ten obal od chleba se salámem odnést zpět domů. Jistě se zpět do mošny vleze, hmotnost 0,0 … a přesto. PETka, plechovka od Fanty atd. A to nemluvím o pytlích, které někdo pořádkumilovný sesbírá doma a pak to hodí někam do lesa pod porost. Díky za blog, Honzo.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial