Poslední klapka

Zemřel Jiří Menzel. Vedle smutku z odchodu nás pozůstalé musí těšit, že jsme byli souputníky člověka, který nás těšil svými filmy.

Z řady jeho filmů bych jmenoval dva, pro mne stále úžasné, opakovaně viděné a stále okouzlující.

Ostře sledované vlaky. Oskarový film, plný menzelovského šarmu a poetiky. Navždy už zůstane mezi námi Miloš Hrma, který naplní svůj osud klidem ze ztráty panictví s Viktorií Freye. Všem také zůstane v paměti ona razítková scénka, v níž pan výpravčí Hubička (skvělý Josef Somr), otiskuje německé štemply na půvabný zadeček Zdeničky Smutné. Ve světové kinematografii je jen málo erotických scén, které jsou snadno zapamatovatelné, přitom nejsou vulgární a mohou urazit jen naprostého ignoranta ženské krásy.

Postřižiny. Kolikrát jsme je viděli a kolikrát se k nim vracíme, protože paní sládková….“Tam na tom komíně, tam muselo být krásně“….“Bylo to uvolněné poetické odpoledne“…“Kterápak vy jste asi osoba“…… Tuto poetiku je schopen natočit a pochopit pouze Čech, protože popsané hlášky jsou do cizího jazyka nepřeložitelné a troufám si říci, že ani příliš nepochopitelné jinými mimo naši mentalitu. A navždy s námi zůstane překrásná paní sládková Magda Vašáryová, která nenechá v klidu žádného chlapa, který má v pořádku hormony. A přiznejme si, že bychom všichni chtěli být tak trochu doktor Gruntorád, jenž slastně dřímá na jejich ňadrech.

Písmo říká, že „po ovoci poznáte je“. Pan Jiří Menzel vydal hodně dobré ovoce, které bude těšit nejen nás, ale jistě i příští generace. Své hřivny rozmnožil vrchovatě, svůj život naplnil beze zbytku. A tak mu přejme zasloužený odpočinek v jiné dimenzi  a věčnou slávu.

A děkujeme, pane Jiří.

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před

Razítkovací scéna patří k tomu nejlepšího z oblasti poeticko erotické ve filmu snad přímo světovém… a pak mám moc ráda scénu, kdy se sbližují ženy vězenkyně s muži dělníky, kteří pracují na skládce šrotu. Jak se ohřívají u jednoho ohně a začnou se dotýkat… a jak to pochopí i dozorce, protože i on potřebuje v životě lásku a vzájemnost. Skřivánci na niti, ten bych z filmografie Jiřího Menzela ráda zmínila řekněme dotřetice všeho dobrého. Je to skvělé, když tu po někom zůstane takového dílo.

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Pěkně jsi to napsal!

David Vlk
3 let před

Velký malý muž já taky nezapomenu kterak se ujal sparavedlnosti a hanebného producenta zlískal lískovou.Díky za blog a panu Menzlovi lehké spočinutí.

Bohunka Jakubcová
3 let před

Jeho všechny „kousky“ jsou hodny Oskara… Bohužel odejít musí i to nejlepší. 🙁 Tomáši, krásný blog 💓

Filip Vracovský
Filip Vracovský
3 let před

Krásně napsané…. naplněný život, co víc si na jeho konci přát…

Jan Andrle
3 let před

Nenapsal bych to líp , ani blog ani prispevek

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial