Proboha raději ať prezident mlčí

Možná už jsme si tak nějak všichni zvykli , že prezidentský úřad je jen luxusním penzijním zabezpečením pro „Zasloužilé“ české politiky.

A možná , že si raději řekneme , že jejich zaryté mlčení a nicnedělání je vlastně lepší než, kdyby vypouštěli z úst nesmysly a stařecké žvásty.

Je to ale smutné, kam jsme to dopracovali. Vážnost tohoto úřadu v České republice byla vždycky pofidérní a k vyjmenování jeho důstojných vykonavatelů by vám asi stačila jediná ruka. A možná že by vám ještě nějaké ty prsty zbyly.

K čemu tedy vlastně máme prezidenta? Říká se, že jeho funkce je ponejvíce reprezentativní a snad by měl být i tím, kdo by národ měl v dobách nutných nasměrovat, nebo snad i umravnit a pokárat, prostě měl by být takovým jeho svědomím.

K tomu by ale musel mít určité mravní kvality. Ovšem lidé mravních kvalit se většinou politice nevěnují, takže špatně už je to, že na prezidenta většinou vybírám  z kandidátů, kteří svědomím národa být nemohou, většinou reprezentují jen své vlastní zájmy, případně zájmy nějaké partaje, nebo partičky a nasměřovat nás můžou tak maximálně do nějaké východní orientální „Řiti“ (Omlouvám se, ale rozhodl jsem se nazývat věci prvým jménem.)

Prezidentský úřad tedy potřeby našeho národa jako celku neuspokojuje a tak mnohdy raději platíme stařičkému mocipánovi luxusní důchod, necháváme se okrádat jeho nohsledy a jsme šťastni, že raději mlčí.

Pragmatické, leč blbé. Ano řekněme si to sami, volíme si fakt blbě.Patří volba prezidenta k oblíbené české sadomasochii a sebetýrání? Nebo jsem jenom blbý národ? Nebo je blbá jen ta volící většina?

Znepokojivé otázky.  a vlastně na ně ani nechci znát odpověď. I já přece rád žiji v tom krásném snu, že jsem součástí toho nejbáječnějšího národa na světě.

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav Buček
Miroslav Buček
3 let před

S nostalgií, vzpomínám na besedy s Jiřím Hermánkem. Já pravil, že celý život mám „Problémy s uznáním autorit“. Nestačí mi pouze označení dveří, funkce, úřadu, či Hradní adresa. Těch autorit je kopec. Počínaje rodiči, učitelem, mistrem ve fabrice – přes spektrum politické scény. Vedle očekávaně vkomponovaných rolí – tak ovšem očekávám ještě něco navíc ! Nějaký mravní rozměr, konzistenci – vizionářství a v podstatě pak i tu roli – Výchovnou ! – inspirující , posilující mne samotného. Že takoví lidé prostě stále existují, o cosi jim jde a že jsem schopen je tedy následovat = UZNAT . To, že jako… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Čekám na nějaký solidní sociologický rozbor. Přeci všichni musí vidět, že je to troska, že je kolem něj sebranka darebáků, kteří jej udržují jen pro své další kšefty a děkují za každý den, kdy tento již zcela zbytečný člověk žije. A stále budou někteří tvrdit, že je to byla a je dobrá volba.

Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

Sociologický rozbor nenabídnu (nemám na to). Nabídnu pár postřehů. Po listopadu nějak lidé (hlavně ovce) zapomněli používat mozek. Takže, když se k nim dostávají informace od těch shora, tak to musí být pravda. A aby ta „pravda“ byla důvěryhodnější, tak dotyční vlci (omlouvám se panu Vlkovi) za naše peníze najdou odborníky, kteří to umí se slovy a trénují dotyčné vlky v rétorice. Proti takovým darebákům nemá inteligentní člověk moc šancí. Pokud k tomu vlastní ještě sdělovací média a použijí odborníky na šíření fám (a lží) na konkurenci – tak jsou nepřekonatelní. Ty média a pomoc něco stojí – tak se… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial